Σε χαμηλό επίπεδο η διασπορά των μετοχών του ΧΑΑ
Σε χαμηλό επίπεδο βρίσκεται η διασπορά των μετοχών (free float) που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, σύμφωνα με έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που δόθηκε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα.
27
Σε χαμηλό επίπεδο βρίσκεται η διασπορά των μετοχών (free float) που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, σύμφωνα με έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που δόθηκε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα.
Τα συμπεράσματα της μελέτης, σχετικά με το επίπεδο διασποράς της ιδιοκτησίας στις εισηγμένες εταιρείες στο ΧΑΑ, συνοψίζονται στα εξής:
* Η διασπορά στο ελληνικό χρηματιστήριο μπορεί να θεωρηθεί ότι βρίσκεται σε μέσο προς χαμηλό επίπεδο (38,2% σε μεσοσταθμική βάση για μετόχους που κατέχουν ποσοστό μικρότερο του 1% του κεφαλαίου μίας εταιρείας και 50,3% για μετόχους που κατέχουν ποσοστό μικρότερο του 5%).
* Σε απόλυτα μεγέθη, οι μέτοχοι με ποσοστό συμμετοχής μικρότερο του 1% κατέχουν μετοχές αξίας 42,7 δισ. ευρώ (14,5 τρισ. δρχ) έναντι 30 δισ. ευρώ (10,2 τρισ. δρχ.) που αντιστοιχεί στο συνολικό ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων και 55,8 δισ. ευρώ (19 τρισ. δρχ.) των ιδιωτικών καταθέσεων. Οι βασικοί μέτοχοι κατέχουν μετοχές αξίας 68,9 δισ. ευρώ (23,5 τρισ. δρχ.).
* Οι εταιρείες της Κύριας Αγοράς χαρακτηρίζονται από υψηλότερη διασπορά. Συγκεκριμένα, η διασπορά σε μετόχους με συμμετοχή μικρότερη του 1% στις εταιρείες της Κύριας Αγοράς διαμορφώνεται σε 40%, ενώ στις εταιρείες της Παράλληλης Αγοράς περιορίζεται σε 21%.
* Οι εταιρείες που ανήκουν στο χρηματοπιστωτικό τομέα εμφανίζουν υψηλή διασπορά, γεγονός που εξηγείται από τις εξελίξεις τα τελευταία χρόνια (εξαγορές – συγχωνεύσεις) στον κλάδο και από την προσπάθεια των εταιρειών να δημιουργήσουν ισχυρή κεφαλαιακή βάση.
Η περιορισμένη διασπορά των μετοχών χαρακτηρίζει συνήθως μια αναπτυσσόμενη αγορά, καθώς αφήνει απροστάτευτους τους επενδυτές από την εκδήλωση φαινομένων χειραγώγησης, ενώ περιορίζει αισθητά και τη διαθέσιμη ρευστότητα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Στη Συρία ο Γκουτέρες – Η πρώτη επίσκεψη επικεφαλής του ΟΗΕ από το 2009
- Αυτοκίνητα: Τα κινεζικά brands επεκτείνονται στην Ελλάδα – Οι μεγάλοι παίκτες και η εικόνα στην Ευρώπη
- «Ο Γεντβάι φεύγει από τον Παναθηναϊκό – Έκλεισε στην Αλ Σαμπάμπ» (pic)
- Στα ύψη οι τιμές των καυσίμων: Μία ανάσα από τα 2 ευρώ και με επιδότηση
- ΠΑΣΟΚ: Τα «καρφιά» Ανδρουλάκη, το άρθρο 110 και το πρέσινγκ στο Μαξίμου
- Η Βιλερμπάν έδωσε εγγυήσεις στον Φρανσίσκο και «τελείωσε» τις φήμες για το μέλλον του
- Σαουδική Αραβία: Ελληνικοί Patriot αναχαίτισαν βαλλιστικούς πυραύλους από την Υεμένη
- Όταν η ΝΔ ομολογεί ότι θέλει να μετατρέψει το προεκλογικό της πρόγραμμα και το ιδεολογικό της στίγμα σε συνταγματική διάταξη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 25.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/david-becker-jDVJH_9p3pk-unsplash-1-315x220.jpg)





![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-230x130.jpg)





















![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-315x220.jpg)




























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442