Χαμηλή οικονομική ανάπτυξη στις περισσότερες Πολιτείες των ΗΠΑ αποτυπώνει η μπεζ βίβλος
Στάσιμοι έως ελαφρώς πτωτικοί υπήρξαν οι αναπτυξιακοί ρυθμοί που σημειώθηκαν στις ΗΠΑ, τον Απρίλιο και το Μάιο, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας που έδωσε στη δημοσιότητα η Fed.
50
Στάσιμοι έως ελαφρώς πτωτικοί υπήρξαν οι αναπτυξιακοί ρυθμοί που σημειώθηκαν στις ΗΠΑ, τον Απρίλιο και το Μάιο, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας που έδωσε στη δημοσιότητα η Fed.
Από την έκθεση της ομοσπονδιακής τράπεζας που είναι γνωστή και ως «μπεζ βίβλος» προκύπτει ότι οι λιανικές πωλήσεις και ο τουρισμός παρουσίασαν χαμηλή έως μηδενική ανάπτυξη τους δύο τελευταίους μήνες ενώ η μεταποιητική δραστηριότητα υποχώρησε ή παρέμεινε ασθενής. Επιπροσθέτως σε αρκετές περιοχές των ΗΠΑ σημειώθηκε επιβράδυνση στο ρυθμό ανάπτυξης της οικοδομικής δραστηριότητας.
Μερίδα αναλυτών εκτιμά ότι τα στοιχεία αυτά ενισχύουν την άποψη της Fed ότι ο κίνδυνος που ελλοχεύει για τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου βρίσκεται προς την κατεύθυνση της ύφεσης παρά των πληθωριστικών πιέσεων.
Η έκθεση την οποία λαμβάνει υπόψη η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτών Αγορών (FOMC) για τον προσδιορισμό της νομισματικής πολιτικής, αναφέρει επίσης ότι υπάρχει πλεόνασμα στην προσφορά εργασίας και οι εργοδότες δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην εξεύρεση εργαζομένων καθώς αυξάνεται ο αριθμός των Αμερικανών που αναζητούν απασχόληση.
Επίσης αναφέρεται ότι ο πληθωρισμός δεν αποτελεί πρόβλημα καθώς οι τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών στις Πολιτείες των ΗΠΑ ήταν σταθεροποιημένες ενώ οι μισθολογικές και άλλες αυξήσεις που σημειώθηκαν ήταν μετριοπαθείς. Αντιθέτως αισθητές αυξήσεις καταγράφηκαν στον τομέα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και της ενέργειας.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο δικτυακός τόπος Bloomberg, απώλεια της δυναμικής τους παρουσιάζουν και οι καταναλωτικές δαπάνες. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε την Πέμπτη το υπουργείο Εμπορίου οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν το Μάιο κατά 0,1% ενώ τον Απρίλιο είχε καταγραφεί αύξηση 1,4%. Σε ετήσια βάση οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν τους δύο πρώτους μήνες του δεύτερου τριμήνου κατά 4,8% έναντι 5,2% που είχε σημειωθεί το πρώτο τρίμηνο.
Οι κεντρικοί τραπεζίτες των ΗΠΑ διατείνονται ότι οι πέντε διαδοχικές μειώσεις των επιτοκίων που σημειώθηκαν το τελευταίο εξάμηνο καθώς και οι φοροελαφρύνσεις θα τονώσουν την οικονομία, γεγονός που θα αποτυπωθεί στο τέλος του έτους και στις αρχές του 2002. Ο αντιπρόεδρος της Fed, Ρότζερ Φέργκιουσον, εμφανίστηκε πάντως λιγότερο αισιόδοξος για την ευκταία αυτή εξέλιξη.
«Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που η οικονομία αναπτύσσεται πολύ αργά και πιστεύω ότι αυτό εξακολουθεί να αποτελεί το κυρίαρχο ζήτημα» σχολίασε ο κ. Φέργκιουσον. Αναμένω μια περίοδο ασθενών αναπτυξιακών ρυθμών, προσέθεσε διευκρινίζοντας παράλληλα ότι αδυνατεί να προσδιορίσει τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Μεταφορές χρημάτων, εκπτώσεις και πιστωτικές – Το Χ προσθέτει οικονομικές υπηρεσίες
- Λουτσέσκου μετά το Κύπελλο: «Είμαι συντετριμμένος – Ο ΠΑΟΚ είναι το σπίτι μου»
- Συνεργασία του Δήμου Χανίων και Αυστραλιανής Κυβέρνησης ενόψει της 85ης επετείου της Μάχης της Κρήτης
- Πώς είναι σήμερα ο Μήτσος από τη σειρά «Ευτυχισμένοι Μαζί»
- Interamerican στο Delphi Economic Forum XI: Προτείνοντας λύσεις για τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας
- Χαρίτσης για υποκλοπές: «Η κυβέρνηση πρέπει να φύγει άμεσα. Να μην έχει την ευκαιρία για ένα ακόμα θεσμικό πραξικόπημα»
- Markos by Night: Κορυφή για τον Μάρκο Σεφερλή και το Σάββατο 25 Απριλίου
- Κυρίαρχοι των κρητιδικών θαλασσών: Αρπακτικά χταπόδια των 20 μέτρων
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 27.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/anthony-E4SigA-v5l4-unsplash-315x220.jpg)




















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442