Η οικονομία «εκτροχιάζεται», λέει η ιαπωνική κυβέρνηση
Η ιαπωνική οικονομία «εκτροχιάζεται» και ίσως έχει ήδη «βυθιστεί» σε ύφεση, καθώς οι εξαγωγές μειώνονται και οι καταναλωτές αλλά και οι επιχειρήσεις περιορίζουν τις δαπάνες τους, αναφέρει η κυβέρνηση της χώρας στην τελευταία της μηνιαία έκθεση.
27
Η ιαπωνική οικονομία «εκτροχιάζεται» και ίσως έχει ήδη «βυθιστεί» σε ύφεση, καθώς οι εξαγωγές μειώνονται και οι καταναλωτές αλλά και οι επιχειρήσεις περιορίζουν τις δαπάνες τους, αναφέρει η κυβέρνηση της χώρας στην τελευταία της μηνιαία έκθεση.
Οι δυσμενείς προβλέψεις της ιαπωνικής κυβέρνησης ακολουθούν την ανακοίνωση της περασμένης Δευτέρας, η οποία έδειξε ότι το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,2% το πρώτο τρίμηνο. Όπως μάλιστα δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Μασαγιούρο Σιοκάουα, το δεύτερο τρίμηνο θα είναι χειρότερο από το πρώτο, βάζοντας την Ιαπωνίας σε τροχιά ύφεσης (συρρίκνωση του ΑΕΠ για δύο συνεχόμενα τρίμηνα), δύο χρονιά μετά το τέλος της προηγούμενης ύφεσης.
Η ιαπωνική οικονομία δεν έχει καταφέρει να «συνέλθει» από την έκρηξη της «φούσκας» της αγοράς ακινήτων πριν από δέκα χρόνια, με τον Nikkei να είναι χαμηλότερα κατά 65% από το ιστορικό υψηλό του 1989 και τις τιμές της γης να υποχωρούν συνεχώς, «φορτώνοντας» τις τράπεζες με επισφαλή δάνεια ύψους 1,2 τρισ. δολαρίων (480 τρισ. δρχ.).
«Η ιαπωνική οικονομία είναι πραγματικά άρρωστη» δήλωσε στο Bloomberg ο επικεφαλής οικονομολόγος της High Frequency Economics, Καρλ Βάινμπεργκ. «Δεν υπάρχει ένας εύκολος τρόπος» για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση, προσέθεσε.
Η Τράπεζα της Ιαπωνίας από την πλευρά της έχει ελάχιστα περιθώρια δράσης για την ενίσχυση της οικονομίας, καθώς έχει διατηρήσει το περεμβατικό της επιτόκιο κάτω από το 1% για έξι χρόνια, την ίδια περίοδο που η κυβέρνηση δανειζόταν αφειδώς, με αποτέλεσμα το κρατικό χρέος να ανέλθει σε επίπεδο – ρεκόρ ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ.
Όπως προβλέπουν οι αναλυτές, το κρατικό χρέος θα ανέλθει φέτος στα 666 τρισ. γεν (2,18 τετράκις εκατ. δρχ.) ή το 130% του ΑΕΠ, όταν στις ΗΠΑ το δημόσιο χρέος αγγίζει το 30% του ΑΕΠ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Μεταφορές χρημάτων, εκπτώσεις και πιστωτικές – Το Χ προσθέτει οικονομικές υπηρεσίες
- Λουτσέσκου μετά το Κύπελλο: «Είμαι συντετριμμένος – Ο ΠΑΟΚ είναι το σπίτι μου»
- Συνεργασία του Δήμου Χανίων και Αυστραλιανής Κυβέρνησης ενόψει της 85ης επετείου της Μάχης της Κρήτης
- Πώς είναι σήμερα ο Μήτσος από τη σειρά «Ευτυχισμένοι Μαζί»
- Interamerican στο Delphi Economic Forum XI: Προτείνοντας λύσεις για τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας
- Χαρίτσης για υποκλοπές: «Η κυβέρνηση πρέπει να φύγει άμεσα. Να μην έχει την ευκαιρία για ένα ακόμα θεσμικό πραξικόπημα»
- Markos by Night: Κορυφή για τον Μάρκο Σεφερλή και το Σάββατο 25 Απριλίου
- Κυρίαρχοι των κρητιδικών θαλασσών: Αρπακτικά χταπόδια των 20 μέτρων
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 27.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/anthony-E4SigA-v5l4-unsplash-315x220.jpg)




















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442