Πέμπτη 23 Απριλίου 2026
weather-icon 12o
Για έλλειμμα στην ξενοδοχειακή υποδομή της Αθήνας μιλά ο Σπ.Καπράλος

Για έλλειμμα στην ξενοδοχειακή υποδομή της Αθήνας μιλά ο Σπ.Καπράλος

Στο έλλειμμα της ελληνικής πρωτεύουσας σε ξενοδοχειακή υποδομή και μάλιστα υψηλής ποιότητας, ενόψει και των Ολυμπιακών Αγώνων αναφέρθηκε ο εντεταλμένος σύμβουλος της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων (ΟΕΟΑ) Αθήνα 2004, Σπύρος Καπράλος, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

38

Στο έλλειμμα της ελληνικής πρωτεύουσας σε ξενοδοχειακή υποδομή και μάλιστα υψηλής ποιότητας, ενόψει και των Ολυμπιακών Αγώνων αναφέρθηκε ο εντεταλμένος σύμβουλος της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων (ΟΕΟΑ) Αθήνα 2004, Σπύρος Καπράλος, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Αθήνα χρειάζεται οπωσδήποτε νέα ξενοδοχεία και μάλιστα υψηλής ποιότητας προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 τόσο για τη φιλοξενία των μελών της Ολυμπιακής οικογένειας (αθλητών, κριτών και αξιωματούχων όλων των Ολυμπιακών αποστολών) όσο και για τους εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες που αναμένονται στη διάρκεια των αγώνων, δήλωσε ο Σπ.Καπράλος.


Στη συνέχεια, τόνισε ότι «οι ανάγκες του προγράμματος φιλοξενίας των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004 ανέρχονται σε 23.000 δωμάτια, από τα οποία τα 19.000 πρέπει να ανήκουν στις κατηγορίες των 5, 4 και 3 αστέρων». Έναντι αυτών, η Αθήνα 2004 έχει υπογράψει συμβάσεις με τα περισσότερα διαθέσιμα ξενοδοχεία, εξασφαλίζοντας περίπου 11.350 δωμάτια στην περιοχή της περιοχή της πρωτεύουσας.


Ο κ.Καπράλος επισημαίνει, παράλληλα, ότι σε όλους αυτούς τους υπολογισμούς απουσιάζουν παντελώς οι επισκέπτες και οι θεατές. Στο Σίδνεϊ υπήρχαν διαθέσιμα πάνω από 25.000 δωμάτια ξενοδοχείων για τους επισκέπτες της πόλης στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Στην Αθήνα, με βάση το σημερινό ξενοδοχειακό δυναμικό, απομένουν περίπου 10.000 δωμάτια όλων των κατηγοριών.


Ο κ.Καπράλος επισήμανε ότι η Αθήνα είναι «φτωχή σε ξενοδοχεία σε σύγκριση με άλλες μεγαλουπόλεις και αναμφισβήτητα σε σχέση με το Σίδνεϊ». Εξέφρασε, επίσης, την άποψη ότι οι Αθηναίοι ξενοδόχοι δεν μπορούν να αμφισβητήσουν μονομερώς τις επιμέρους ολυμπιακές συμφωνίες τους με τον Αθήνα 2004 για την παραχώρηση δωματίων τους, ενώ όσον αφορά την αντίδραση του συνδικαλιστικού φορέα τους στη δημιουργία νέων μονάδων -ειδικά κοντά στο Ολυμπιακό Στάδιο με ειδικά πολεοδομικά κίνητρα- ο κ. Καπράλος τους κάλεσε να λάβουν υπόψη τους την αυξημένη τουριστική κίνηση στην πρωτεύουσα στα χρόνια μετά τους αγώνες.


Σε άλλο μέρος της συνέντευξής του, αναφέρθηκε στην πολιτική που ακολουθεί το υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο πρόσφατα ενέκρινε την ίδρυση νέων μονάδων που θα προσθέσουν χιλιάδες νέα δωμάτια. Από την πλευρά τους, όμως, οι ξενοδόχοι της Αθήνας -συνέχισε ο κ. Καπράλος- αντιδρούν στο ενδεχόμενο μεγάλης αύξησης της προσφοράς κλινών, προτάσσοντας την παρούσα χαμηλή πληρότητα των καταλυμάτων τους.


«Ιδιαίτερα δηλώνουν αντίθετοι σε οποιαδήποτε προοπτική δημιουργίας νέων ξενοδοχείων στην περιοχή Αμαρουσίου, κοντά στο Ολυμπιακό Στάδιο, και μάλιστα με ευνοϊκές πολεοδομικές διατάξεις, όπως αυτές που έχουν περιληφθεί στο πρόσφατο σχέδιο νόμου του υπουργείου Πολιτισμού. Έχουν, μάλιστα, υπαινιχθεί ότι ίσως προχωρήσουν ακόμα και σε καταγγελία των συμβάσεων που έχουν υπογράψει ήδη με τον Αθήνα 2004 για την παραχώρηση δωματίων» συμπλήρωσε ο εντεταλμένος σύμβουλος της ΟΕΟΑ.


Στη συνέχεια, ανέφερε ότι, κατά τον Αθήνα 2004, το θεσμικό, νομοθετικό και διοικητικό πλαίσιο που καθορίστηκε από την κυβέρνηση βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση. «Αν χρειαστεί μελλοντικά να ληφθούν και νέα μέτρα, είναι κάτι που δεν μπορεί να εκτιμηθεί σε αυτή τη φάση. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι σύντομα θα διαλυθούν όλες οι ανησυχίες μας, όπως και οι αμφιβολίες της ΔΟΕ» δήλωσε ο ίδιος.


Πάντως, με δεδομένη τη στενότητα σε ξενοδοχειακές μονάδες, ο Αθήνα 2004 -τόνισε ο Σπ.Καπράλος- αναζήτησε δωμάτια ξενοδοχείων και σε περιοχές εκτός Αττικής. Ήδη, έχουν υπογραφεί συμβόλαια για συνολικά 1.017 δωμάτια, όλων των κατηγοριών, σε ξενοδοχεία της Κορίνθου, του Λουτρακίου και της Εύβοιας. Αλλα 1.356 δωμάτια έχουν δεσμευτεί σε ξενοδοχεία Γ΄ κατηγορίας στην Αττική, από τα 4.000 που χρειάζονται. Παράλληλα, έχουν δεσμευτεί, σε συμφωνία με τον Οργανισμό Λιμένα Πειραιά, προβλήτες μήκους τριών χιλιομέτρων για τον ελλιμενισμό κρουαζιερόπλοιων, τα οποία θα εξασφαλίσουν περίπου 3.000 καμπίνες.


«Για να περιορίσουμε τις ανάγκες σε ξενοδοχειακά δωμάτια σχεδιάσαμε να φιλοξενήσουμε σε Χωριά Τύπου 10 – 11.000 εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης και σε άλλες εγκαταστάσεις (φοιτητικές εστίες, ιδρύματα, κατασκηνώσεις κ.λπ.) θα φιλοξενήσουμε περίπου 2.000 κριτές – διαιτητές και πρόσωπα που εμπλέκονται άμεσα με τους αγώνες. Σε άλλα συμπληρωματικά μέσα διαμονής θα φιλοξενηθεί το εργατικό δυναμικό και το προσωπικό υποστήριξης των Αγώνων» διευκρίνισε ο κ. Καπράλος.


Στο ερώτημα εάν οι ξενοδόχοι φοβούνται δικαίως για την κίνηση και την πληρότητα των κλινών στη μετά-ολυμπιακή περίοδο, ο ίδιος απαντά: «Αλίμονο εάν μετά τους αγώνες και μετά την τεράστια προβολή που θα γίνει στη χώρα μας επανέλθουμε στα δεδομένα που έχουμε έως σήμερα. Αναλάβαμε τη διοργάνωση με τη βεβαιότητα ότι η επόμενη ημέρα θα είναι για την Ελλάδα εντελώς διαφορετική. Και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε όλοι. Να υπάρξουν νέες και διευρυμένες αναπτυξιακές προοπτικές σε όλους τους τομείς και κυρίως στον τουρισμό της χώρας. Ας θυμηθούμε ότι στη Βαρκελώνη την τετραετία που ακολούθησε τους αγώνες (1993 – 1997) διπλασιάστηκε ο αριθμός των διανυκτερεύσεων και έκτοτε ο τουρισμός της ισπανικής αυτής πόλης διατηρείται σε υψηλά επίπεδα».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 23 Απριλίου 2026
Cookies