Δυσλεκτικός ένας στους τριάντα μαθητές
Θεσσαλονίκη: Ένα στα 30 παιδιά σε μια τάξη δημοτικού σχολείου αντιμετωπίζει πρόβλημα δυσλεξίας, η οποία θα πρέπει να εντοπιστεί έγκαιρα, ώστε να αντιμετωπιστεί πιο εύκολα, ανακοίνωσαν οι επιστήμονες κατά τη διάρκεια του 1ου Πανελλήνιου Συνέδριου Ψυχοφυσιολογίας.
Θεσσαλονίκη: Ένα στα 30 παιδιά σε μια τάξη δημοτικού σχολείου αντιμετωπίζει πρόβλημα δυσλεξίας, η οποία θα πρέπει να εντοπιστεί έγκαιρα, ώστε να αντιμετωπιστεί πιο εύκολα, ανακοίνωσαν οι επιστήμονες κατά τη διάρκεια του 1ου Πανελλήνιου Συνέδριου Ψυχοφυσιολογίας.
Οι επιστήμονες εξήγησαν ότι με τον όρο δυσλεξία εννοούν τη μειωμένη ικανότητα ή ακόμη και την πλήρη ανικανότητα ενός παιδιού να κατακτήσει το μηχανισμό της ανάγνωσης και κατ’ επέκταση της ορθής γραφής. Τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα ενός δυσλεκτικού παιδιού είναι η αδυναμία στον προσανατολισμό του χώρου, η αδυναμία στην ακουστική και οπτική διαφοροποίηση και η ατελής εγγραφή στον εγκέφαλο.
Επίσης το δυσλεκτικό παιδί μπορεί να παρουσιάσει επιθετικότητα, τάση για απομόνωση και άλλα ψυχοσωματικά συμπτώματα, όπως εμετό, ανορεξία, αϋπνία, νηπιακή συμπεριφορά. Αν η διάγνωση της δυσλεξίας γίνει έγκαιρα και αρχίσει αμέσως θεραπεία, οι πιθανότητες να λυθεί τελείως το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλες. Η θεραπεία σχετίζεται με την αντιμετώπιση που έχει το παιδί στον προσανατολισμό του χώρου, στην αδυναμία οπτικής και ακουστικής διαφοροποίησης και στην ατελή εγγραφή στον εγκέφαλο.
Τα αίτια της δυσλεξίας, όπως εξήγησε ο Καναδός καθηγητής Κονσταντάιν Μανγκίνα, πρόεδρος της Παγκόσμιας Εταιρείας Ψυχοφυσιολογίας, είναι η ελάχιστη εγκεφαλική δυσλειτουργία την οποία φέρει το παιδί από τη γέννησή του.
Ο καθηγητής συμπλήρωσε ότι η δυσλεξία μπορεί να εμφανιστεί και έπειτα από κάποια εγκεφαλική πάθηση, ως συνέπεια μιας εμπύρετης ή μολυσματικής ασθένειας, ενώ οι δυσμενείς περιβαλλοντικές συνθήκες δεν προκαλούν δυσλεξία, αλλά σίγουρα μπορούν να την επιδεινώσουν, όταν ήδη υπάρχει.
Οι ομιλητές τόνισαν ότι κάποιοι πιστεύουν ότι τα δυσλεκτικά παιδιά δεν είναι νοητικά φυσιολογικά ή ότι ο δείκτης νοημοσύνης τους είναι κατώτερος από τον αντίστοιχο των άλλων παιδιών, αλλά αυτή η άποψη είναι τελείως λανθασμένη, καθώς η νοημοσύνη των δυσλεκτικών παιδιών είναι φυσιολογική και δεν έχουν σχέση με τα διανοητικώς καθυστερημένα.
Οι επιστήμονες συμπληρώσαν ότι μερικές φορές ο δείκτης νοημοσύνης των δυσλεκτικών παιδιών είναι μεγαλύτερος από των παιδιών, που δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της δυσλεξίας, απλά οι επιδόσεις των δυσλεκτικών τόσο στην ανάγνωση όσο και στη γραφή είναι κατώτερες από τα μη δυσλεκτικά παιδιά.
Πηγή: ΜΠΕ
health.in.gr
- Τσερνόμπιλ: SOS από Greenpeace για την προστατευτική κατασκευή του πυρηνικού αντιδραστήρα – «Κίνδυνος διαρροής»
- «Ο Σπανούλης είναι ο μεγάλος στόχος της Ντουμπάι»
- «Άκυρο» στην αγωγή Τραμπ κατά της Wall Street Journal για την ευχετήρια κάρτα στον Έπσταϊν
- Μπάγερν Μονάχου – Ρεάλ Μαδρίτης: Το ντέρμπι του UEFA Champions League έρχεται στο MEGA
- Μια νύχτα μόνο: Οι σχέσεις δοκιμάζονται
- Τουρκία: Ένοπλη επίθεση σε λύκειο – Τουλάχιστον 13 τραυματίες, αναφορές για ομήρους μαθητές
- Φάμελλος: Πυρά σε Μητσοτάκη για Λαζαρίδη – «Σταθερότητα για τους απατεώνες, κατάντια για την Ελλάδα»
- Ο Ζάκερμπεργκ δημιουργεί τον ψηφιακό κλώνο του – Και θα τον στέλνει στη δουλειά
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 14.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/liana-young-r7LB1pnVH0A-unsplash-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442