Γονιδιακή νόσος η παχυσαρκία;
Νέα Υόρκη:Ερευνητές από την Αυστρία, με επικεφαλής τον Βόλφανγκ Πατς από το Πανεπιστήμιο Landeskliniken του Σάλτσμπουργκ, ανακάλυψαν δύο παραλλαγές ενός γονιδίου, που κάνουν τους ανθρώπους περισσότερο ή λιγότερο επιρρεπείς στην παχυσαρκία. Η μελέτη τους δημοσιεύθηκε στο Nature Genetics.
Νέα Υόρκη:Ερευνητές από την Αυστρία, με επικεφαλής τον Βόλφανγκ Πατς από το Πανεπιστήμιο Landeskliniken του Σάλτσμπουργκ, ανακάλυψαν δύο παραλλαγές ενός γονιδίου, που κάνουν τους ανθρώπους περισσότερο ή λιγότερο επιρρεπείς στην παχυσαρκία. Η μελέτη τους δημοσιεύθηκε στο Nature Genetics.
Μολονότι το γονίδιο που συμβάλλει στην παχυσαρκία έχει ασθενή μόνο δράση σε κάθε άτομο, είναι τόσο συχνό στον πληθυσμό, ώστε παίζει ρόλο στην εκδήλωση παχυσαρκίας σε μεγάλο ποσοστό ανθρώπων. Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι περισσότερο από το 50% του πληθυσμού φέρει αυτό το γονίδιο.
Σε μια μελέτη περίπου 600 μεσηλίκων, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα παχύσαρκα άτομα ήταν πιθανότερο να φέρουν τη συγκεκριμένη παραλλαγή του γονιδίου, ονόματι UCP2, σε σχέση με τα αδύνατα. Από την άλλη, μια λιγότερο συχνή παραλλαγή παρείχε μικρή προστασία από την υπερβολική αύξηση του βάρους.
Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, το γονίδιο UCP2 παίζει ρόλο στο μεταβολισμό και εκφράζεται σε πολλούς ιστούς, συμπεριλαμβανομένου και του λιπώδους.
Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι το γονίδιο UCP2 συνεισφέρει στο 15% των περιπτώσεων παχυσαρκίας.
Ο Πατς ανέφερε ότι η παχυσαρκία επηρρεάζεται από πολλά γονίδια και ότι η αναγνώρισή τους θα προσφέρει πολλά στη θεραπεία της νόσου.
Ο ίδιος και οι συνεργάτες του προσπαθούν να διαλευκάνουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το γονίδιο UCP2.
health.in.gr
- SMB: Μπαταρίες μεταλλικού νατρίου φορτίζουν σε 4 λεπτά – Εντυπωσιακά αποτελέσματα στις δοκιμές
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Ανοίγουν φάκελοι
- Βενεζουέλα: Αγγίζουν τους 4.500 οι νεκροί από το διπλό σεισμό
- Γαλλία: Συναγερμός για «εξαιρετικά σφοδρή» πυρκαγιά σε δάσος νοτιοανατολικά του Παρισιού
- Γιορτή σήμερα 13 Ιουλίου – Ποιοι γιορτάζουν | Εορτολόγιο
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 13.07.2026]
- Eurobasket U20: «Βαριά» ήττα για την Εθνική Νέων Γυναικών από την Πορτογαλία (43-78)
- Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Ζητά εσωκομματικό δημοψήφισμα για στήριξη της ΕΛΑΣ και μη κάθοδο στις επόμενες εκλογές
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 13.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/aung-myin-thu-xaoDaS7tT8-unsplash-1-315x220.jpg)




















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442