Πέμπτη 23 Απριλίου 2026
weather-icon 15o
Πρόταση Οδηγίας για απαγόρευση της διαφήμισης τσιγάρων υιοθετεί η Κομισιόν

Πρόταση Οδηγίας για απαγόρευση της διαφήμισης τσιγάρων υιοθετεί η Κομισιόν

Πρόταση Οδηγίας προς το Συμβούλιο Υπουργών για την απαγόρευση της διαφήμισης τσιγάρων και άλλων προϊόντων καπνού στα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης υιοθέτησε την Τετάρτη η Κομισιόν.

31

Πρόταση Οδηγίας προς το Συμβούλιο Υπουργών για την απαγόρευση της διαφήμισης τσιγάρων και άλλων προϊόντων καπνού στα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης υιοθέτησε την Τετάρτη η Κομισιόν.

Πρόκειται για νέα πρόταση, μετά την ακύρωση προηγούμενης σχετικής κοινοτικής Οδηγίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, κατόπιν προσφυγών που είχαν καταθέσει η Γερμανία και οι καπνοβιομηχανίες.


Η παλιότερη Οδηγία, η οποία είχε υιοθετηθεί το 1998 από το Συμβούλιο Υπουργών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προέβλεπε τη σταδιακή κατάργηση της διαφήμισης των προϊόντων καπνού σε εφημερίδες και περιοδικά καθώς και της χορηγίας καπνοβιομηχανιών σε αθλητικά γεγονότα.


Στη νέα πρόταση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει την απαγόρευση κάθε μορφής άμεσης διαφήμισης των τσιγάρων και των λοιπών προϊόντων καπνού σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο, Internet και αφίσες. Θα επιτρέπεται η διαφήμιση μόνο σε εξειδικευμένα έντυπα, που απευθύνονται σε επαγγελματίες της εμπορίας καπνού.


Για τις εφημερίδες και τα περιοδικά που τυπώνονται σε τρίτες χώρες θα επιτρέπεται η διαφήμιση, υπό την προϋπόθεση ότι η κοινοτική αγορά δεν αποτελεί το βασικό πελάτη τους. Πάντως, δεν απαγορεύεται η έμμεση διαφήμιση τσιγάρων, όπως για παράδειγμα σε ενδύματα και σταχτοδοχεία.


Όσον αφορά στους χορηγούς, η νέα πρόταση Οδηγίας απαγορεύει τη χορηγία από καπνοβιομηχανίες για διεθνείς εκδηλώσεις (φεστιβάλ, αθλητικοί αγώνες, Formula 1), που απευθύνονται σε περισσότερες από μία χώρες της ΕΕ. Ωστόσο, αφήνει στη διακριτική ευχέρεια κάθε κράτους – μέλους την απαγόρευση των χορηγιών σε εκδηλώσεις εθνικής, τοπικής ή περιφερειακής εμβέλειας.


«Το τσιγάρο είναι ένα προϊόν που δημιουργεί ισχυρή εξάρτηση, και πάνω από το 80% των καπνιστών άρχισε να καπνίζει σε ηλικία κάτω των 18 ετών. Η διαφήμιση των τσιγάρων και των προϊόντων καπνού παρουσιάζει το κάπνισμα ως μία κοινωνικά αποδεκτή και ευχάριστη εμπειρία» δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για θέματα υγείας, Ντέιβιντ Μπιρν.


«Η θλιβερή αλήθεια είναι ότι το κάπνισμα σκοτώνει περισσότερους από μισό εκατομμύριο πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το χρόνο». Σχετικά με την ακύρωση της προηγούμενης Οδηγίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ο Μπιρν υποστήριξε ότι η Κομισιόν έλαβε υπόψη της την απόφαση αυτή, και τόνισε ότι η νέα πρόταση στηρίζεται σε κατάλληλη νομική και επιστημονική βάση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 23 Απριλίου 2026
Cookies