Πέμπτη 23 Απριλίου 2026
weather-icon 15o
Διαφωνία Σημίτη με βιομηχάνους και Καραμανλή για την πορεία της οικονομίας

Διαφωνία Σημίτη με βιομηχάνους και Καραμανλή για την πορεία της οικονομίας

Η κυβέρνηση θα συνεχίσει αταλάντευτα την πολιτική που εξασφαλίζει την οικονομική και κοινωνική σταθερότητα, τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μιλώντας το απόγευμα της Τετάρτης στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ. Ωστόσο, άκουσε τον πρόεδρο του ΔΣ του Συνδέσμου, Οδυσσέα Κυριακόπουλο, να κάνει λόγο για χειροτέρευση της οικονομίας στην Ελλάδα και τον αρχηγό της ΝΔ Κώστα Καραμανλή να επισημαίνει την ανάγκη βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

25

Η κυβέρνηση θα συνεχίσει αταλάντευτα την πολιτική που εξασφαλίζει την οικονομική και κοινωνική σταθερότητα, τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μιλώντας το απόγευμα της Τετάρτης στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ. Ωστόσο, άκουσε τον πρόεδρο του ΔΣ του Συνδέσμου, Οδυσσέα Κυριακόπουλο, να κάνει λόγο για χειροτέρευση της οικονομίας στην Ελλάδα και τον αρχηγό της ΝΔ Κώστα Καραμανλή να επισημαίνει την ανάγκη βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η αύξηση της απασχόλησης, η συνεχής αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, εκπαίδευσης και γενικότερα η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. «Για εμάς, δεν υπάρχει αντίφαση μεταξύ ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης. Η επιδίωξή μας για ανταγωνιστικότητα – απασχόληση – κοινωνική προστασία δεν έχει μόνο το στοιχείο της κοινωνικής δικαιοσύνης, είναι και οικονομικά αποτελεσματική» τόνισε ο κ. Σημίτης.


Μιλώντας εκτός κειμένου, επισήμανε ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει φορολογικός παράδεισος, άλλωστε ο στόχος αυτός είναι εκτός πραγματικότητας», αρνούμενος έτσι το αίτημα των δραστικών περικοπών φόρων στα επιχειρηματικά κέρδη.


Παράλληλα, έδωσε έμφαση στις μεγάλες παρεμβάσεις που πραγματοποιούνται στον τομέα της εκπαίδευσης και αφορούν στην προσαρμογή της ελληνικής κοινωνίας στα νέα δεδομένα. «Ξεκινάμε για το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην ιστορία της ελληνικής εκπαίδευσης, που αφορά στη μετεκπαίδευση 75.000 δασκάλων και καθηγητών, ώστε να υπάρχει το ανθρώπινο δυναμικό που θα μεταφέρει τις νέες γνώσεις στα σχολεία» τόνισε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι έτσι το κράτος απαντά στο αίτημα του εγχώριου επιχειρηματικού κόσμου για εξειδικευμένο εργατικό και στελεχιακό δυναμικό.


Προσέθεσε ότι η κοινωνική δικαιοσύνη αυξάνει τις θετικές συνέργειες στην οικονομία και οδηγεί σε υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης. Αντίθετα, όπως είπε, η διατήρηση και επέκταση των ανισοτήτων στην οικονομία και την κοινωνία, στην κατανομή των πόρων και των ευκαιριών δεν κάνει τίποτα άλλο από το να υποσκάπτει τα θεμέλια της αναπτυξιακής διαδικασίας.


Υπογράμμισε επίσης ότι, μετά την ένταξη στην ευρωζώνη, η Ελλάδα βρίσκεται στον ίδιο στίβο με μερικές από τις ισχυρότερες οικονομίες στον κόσμο. «Το γεγονός αυτό από μόνο του αποτελεί μια κατάκτηση. Η κατάκτηση αυτή δεν αρκεί όμως για να πετύχουμε στον τελικό σκοπό μας, που είναι η οικονομική και κοινωνική σύγκλιση. Μια κοινωνία ευημερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης. Για να πετύχουμε, χρειάζεται δράση» κατέληξε ο πρωθυπουργός.


Επικρίσεις βιομηχάνων


Ο πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΒ, Οδυσσέας Κυριακόπουλος, στην ομιλία του επισήμανε ότι η ένταξη στην ΟΝΕ αποτελεί ιστορικό σταθμό για την ελληνική κοινωνία. Δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες που δίνουν στη χώρα μας τη δυνατότητα να κάνει πολλές αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές, τις οποίες δεν μπορούσε να κάνει στο παρελθόν, και να προχωρήσει σε πραγματική σύγκλιση.


«Όμως, με ρυθμούς ανάπτυξης που υπερβαίνουν μόνο κατά 2% το μέσο ρυθμό ανάπτυξης των χωρών της ΕΕ και, εάν μπορέσουμε μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το Γ ΚΠΣ να διατηρήσουμε όλους αυτούς τους ρυθμούς, η πραγματική σύγκλιση θα πραγματοποιηθεί σε είκοσι χρόνια» τόνισε ο κ. Κυριακόπουλος.


Η δημόσια διοίκηση, σύμφωνα με τον κ. Κυριακόπουλο, παρά τις εξαγγελίες και τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού της, δεν φαίνεται ακόμα επαρκής για να εκτελέσει με την αποτελεσματικότητα που απαιτεί η παγκοσμιοποίηση της ελληνικής οικονομίας τη μετάβαση στην οικονομία της αγοράς. «Μόνο οι καθυστερήσεις στις ιδιωτικοποιήσεις της ΟΑ και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά συνεχίζουν να επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό με τουλάχιστον 100 δισ. δρχ. τους τελευταίους 12 μήνες».


Προσέθεσε δε ότι ο ΣΕΒ προσπάθησε τη χρονιά που πέρασε να βοηθήσει την κυβέρνηση να συντάξει ένα δικό της πρόγραμμα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικής θέσης της Ελλάδας. «Μετά από έναν ολόκληρο χρόνο, κανένας νέος στόχος, καμία στρατηγική απόφαση για την ανταγωνιστικότητα. Εάν είχαμε καθιερώσει τη μέτρηση των επιπτώσεων στην ανταγωνιστικότητα της χώρας πριν την ψήφιση κάθε νόμου, πιθανώς να είχαμε αποφύγει τον τελευταίο νόμο του υπουργείου Εργασίας με αρνητικές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα ιδιωτικών και δημοσίων επιχειρήσεων, και πολύ αμφίβολη συμβολή στην απασχόληση» τόνισε ο κ. Κυριακόπουλος.


Κριτική Καραμανλή


Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής επισήμανε την ανάγκη για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας με ουσιαστική φορολογική μεταρρύθμιση και βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές. Είπε ότι η χώρα είναι απροετοίμαστη για το ευρώ, αναφέρθηκε στο ασφαλιστικό και τάχθηκε εναντίον της επιβολής νέων φόρων, ενώ κατέληξε λέγοντας ότι η ΝΔ «αύριο» θα είναι κυβέρνηση.


Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η οριστική λύση του προβλήματος του ασφαλιστικού βρίσκεται στην επιτάχυνση της ανάπτυξης που οδηγεί στην τόνωση της απασχόλησης, στην αύξηση του αριθμού των ασφαλισμένων με την αντιμετώπιση της μαύρης αγοράς εργασίας και την ένταξη των οικονομικών μεταναστών στο σύστημα και στη συγκροτημένη πολιτική για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος.


Επέκρινε για άλλη μία φορά την κυβέρνηση ότι λίγους μήνες πριν από την είσοδο του ευρώ στη ζωή μας η χώρα παραμένει ουσιαστικά απροετοίμαστη. Σημείωσε, επίσης, ότι οι βασικές προβλέψεις για τον προϋπολογισμό έχουν διαψευστεί και ότι οι προτάσεις της ΝΔ αποδεικνύονται μονόδρομος. Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε αναλυτικά στα προβλήματα που υπάρχουν στον τομέα της οικονομίας, έκανε λόγο για δημοσιονομικά αδιέξοδα, καθήλωση του χρηματιστηρίου και μεγάλη έκταση της παραοικονομίας, την οποία απέδωσε στο δαιδαλώδες φορολογικό σύστημα και σε διαφθορά των δημόσιων υπηρεσιών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 23 Απριλίου 2026
Cookies