Ελπίδα για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού από ένα… ποντίκι
Ατλάντα: Αμερικανοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Columbia και το Ινστιτούτο Dana-Faber της Βοστόνης κατάφεραν να εισαγάγουν στα κύτταρα ενός ποντικιού μεταλλάξεις του γονίδιου BRCA1, οι οποίες ευθύνονται για τις αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών στις γυναίκες.
Ατλάντα: Αμερικανοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Columbia και το Ινστιτούτο Dana-Faber της Βοστόνης κατάφεραν να εισαγάγουν στα κύτταρα ενός ποντικιού μεταλλάξεις του γονίδιου BRCA1, οι οποίες ευθύνονται για τις αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών στις γυναίκες.
Πρώτη φορά οι επιστήμονες κατάφεραν να προκαλέσουν ογκογένεση σε πειραματόζωο που φέρει τη συγκεκριμένη μετάλλαξη και να το δουν να επιζεί. Τώρα ελπίζουν πως αυτό θα τους βοηθήσει να κατανοήσουν γιατί οι γυναίκες με τη μετάλλαξη του γονίδιου BRCA1 έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters Health, o επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Δρ Τόμας Λούντβιγκ δήλωσε: “Σε σχέση με τις προηγούμενες αποτυχημένες προσπάθειες, τα ποντίκια αυτά παράγουν μεγαλύτερο αντίγραφο της πρωτεΐνης BRCA1, το οποίο επιτρέπει στο ποντίκι να επιζήσει· την ίδια ώρα, δημιουργούνται όγκοι μέσα στον οργανισμό του”.
Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι τα ποντίκια αυτά θα αποδειχθούν εξαιρετικό ερευνητικό εργαλείο, που θα τους επιτρέψει να παρακολουθήσουν τους μηχανισμούς ανάπτυξης του καρκίνου σε συνάρτηση με το μεταλλαγμένο γονίδιο BRCA1.
Οι μεταλλάξεις του γονίδιου BRCA1 και BRCA2 έχουν άμεσα συσχετιστεί με τον κίνδυνο ανάπτυξης του καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών, καθώς οι γυναίκες που φέρουν μία από αυτές τις μεταλλάξεις έχουν αυξημένη πιθανότητα κατά 55%-85% να παρουσιάσουν καρκίνο του μαστού και κατά 15%-65% καρκίνο των ωοθηκών. Υπολογίζεται ότι το 10% των γυναικών με καρκίνο του μαστού έχουν κληρονομήσει τα μεταλλαγμένα γονίδια.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Genes and Development.
health.in.gr
- Ελληνική οικονομία: Η επόμενη «μάχη» μετά το δημόσιο χρέος
- Γιατί ο Μέσι είναι νοκ άουτ απο το All Star game του MLS
- Βόλος: Νεκρός εντοπίστηκε 65χρονος έπειτα από φωτιά στο σπίτι του
- Μότσαρτ: Ο σπεκουλαδόρος δούκας, η απλήρωτη αμοιβή και το χειρόγραφο που βρέθηκε 248 χρόνια αργότερα
- Λαμία: Μητέρα κρατούσε αγκαλιά το νεκρό παιδί της για πάνω από ένα 24ωρο
- Ασπίδα του προέδρου της Αργεντινής στην εθνική ομάδα
- Πυρκαγιές σε Γαλλία και Ισπανία: Πάνω από 300.000 άνθρωποι εγκαταλείπουν τις εστίες τους – Ανησυχία στην ΕΕ
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής και το «θαύμα»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 26.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/george-dumitrache-B9N8Vv55hn4-unsplash-315x220.jpg)






![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-230x130.jpg)















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442