Συγκεκριμένες ενέργειες ως απόδειξη μετάνοιας ζητά η Ρωσική Εκκλησία από τον Πάπα
Επιφυλακτικό ήταν το Πατριαρχείο της Μόσχας απέναντι στη συγγνώμη που ζήτησε από τους ορθοδόξους ο Πάπας, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, και υποστήριξε ότι θα χρειαστούν «συγκεκριμένες» ενέργειες για να υπάρξει διάλογος Ορθόδοξης και Καθολικής Εκκλησίας.
Επιφυλακτικό ήταν το Πατριαρχείο της Μόσχας απέναντι στη συγγνώμη που ζήτησε από τους ορθοδόξους ο Πάπας, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, και υποστήριξε ότι θα χρειαστούν «συγκεκριμένες» ενέργειες για να υπάρξει διάλογος Ορθόδοξης και Καθολικής Εκκλησίας.
Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ζήτησε έμμεση συγγνώμη για τα δεινά που πέρασαν οι ορθόδοξοι χριστιανοί από τους καθολικούς, κάνοντας αναφορά στην Αλωση της Κωνσταντινούπολης, και έστειλε ενωτικό μήνυμα. Στην προσφώνησή του τόνισε: «Για όλες τις περιστάσεις, παρελθούσες και παρούσες, που τα τέκνα της Καθολικής Εκκλησίας αμάρτησαν με πράξεις ή παραλείψεις κατά των ορθοδόξων αδελφών τους, ο Θεός ας μας χορηγήσει τη συγχώρεση που του ζητάμε».
Ο αρχιμανδρίτης Μάρκος, από το τμήμα εξωτερικών υποθέσεων του Πατριαρχείου της Μόσχας, απαντώντας στο μήνυμα του Πάπα, αναφέρθηκε στις διαμάχες ανάμεσα σε ορθοδόξους και καθολικούς στη δυτική Ουκρανία, εξαιτίας της ουνίας την τελευταία δεκαετία, τονίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες ενέργειες πέρα από τις προσφωνήσεις.
Ο αρχιμανδρίτης Μάρκος υποστήριξε ότι για τους ορθοδόξους της Ρωσικής Εκκλησίας το πρόβλημα των αμαρτιών των καθολικών είναι πιο έντονο κατά τη δεκαετία του 90, «όταν χιλιάδες Ουκρανοί ορθόδοξοι στερήθηκαν τις εκκλησίες τους, υπέστησαν ταπεινώσεις και πετάχτηκαν στο δρόμο». Παράλληλα, καυτηρίασε τις πράξεις βίας που διαπράχθηκαν απέναντι σε ορθόδοξους ιερείς στην Ουκρανία και συμπλήρωσε: «Η σοβαρότητα του προβλήματος υπάρχει και για αυτό ο διάλογος μεταξύ εκπροσώπων της Ορθόδοξης και Καθολικής Εκκλησίας δεν πρέπει να μείνει μόνο στις προσφωνήσεις και στις διακηρύξεις, αλλά να γίνει με θετικές και συγκεκριμένες ενέργειες».
Ο Αργύρης Μπακιρτζής και οι Χειμερινοί Κολυμβητές επιστρέφουν στον λόφο του Φιλοπάππου, με τα τραγούδια τους αλλά και τις ιστορίες που κάνουν κάθε φορά αυτή τη συνάντηση μοναδική.