Μεταβολές στο βαθμολογικό σύστημα των πανελλαδικών από το υπουργείο Παιδείας
Νέο σύστημα βαθμολόγησης για τις πανελλαδικές εξετάσεις εκπονεί το υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με αυτό, αλλάζουν η εκατοντάβαθμη κλίμακα και οι όροι αναβαθμολόγησης των γραπτών. Επιπλέον, θα υπάρχουν δύο βαθμοί για κάθε μάθημα και τα μηχανογραφικά δελτία θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά.
53
Νέο σύστημα βαθμολόγησης για τις πανελλαδικές εξετάσεις εκπονεί το υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με αυτό, αλλάζουν η εκατοντάβαθμη κλίμακα και οι όροι αναβαθμολόγησης των γραπτών. Επιπλέον, θα υπάρχουν δύο βαθμοί για κάθε μάθημα και τα μηχανογραφικά δελτία θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά.
Σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής, ο διευθυντής διεξαγωγής των εξετάσεων, Κυριάκος Λίτινας, επισημαίνει ότι για τις νέες ρυθμίσεις θα ενημερωθούν άμεσα και αναλυτικά οι μαθητές με ειδικό οδηγό.
Συγκεκριμένα, δηλώνει ότι φέτος τα μηχανογραφικά δελτία θα έχουν διανεμηθεί στους μαθητές έως τα τέλη Μαΐου και θα υποβληθούν μόνο σε ηλεκτρονική μορφή. Οι υποψήφιοι θα έχουν τη δυνατότητα να μελετήσουν το σχετικό έντυπο στο σπίτι τους και να κάνουν σε αυτό τις σημειώσεις τους. Όταν προσέλθουν στην ειδική επιτροπή παραλαβής του μηχανογραφικού, θα υπαγορεύσουν οι ίδιοι τις προτιμήσεις τους στους υπαλλήλους του υπουργείου Παιδείας. Οι μαθητές θα παίρνουν επικυρωμένο αντίγραφο των επιλογών τους.
Όσον αφορά στο βαθμολογικό σύστημα, ο κ. Λίτινας τονίζει ότι από φέτος θα υπάρχουν δύο βαθμοί για κάθε μάθημα. Ο ένας θα είναι ο βαθμός πρόσβασης στα πανεπιστήμια και θα διαμορφώνεται κατά 30% από τον προφορικό και κατά 70% από το γραπτό βαθμό του μαθητή. Ο δεύτερος θα είναι ο βαθμός προαγωγής από την τάξη, για τη διαμόρφωση του οποίου ο προφορικός και ο γραπτός βαθμός μετέχουν ισότιμα.
Επίσης, οι υποψήφιοι για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ εκτός από το απολυτήριο, που θα αναγράφει το βαθμό προαγωγής, θα προμηθεύονται και την ειδική βεβαίωση, στην οποία θα περιλαμβάνεται μόνο ο βαθμός πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Όπως σημειώνει ο διευθυντής διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων, μειώνεται η απαιτούμενη βαθμολογική διαφορά μεταξύ των δύο βαθμολογητών, προκειμένου να αναβαθμολογηθεί το γραπτό. Από φέτος, αρκεί διαφορά 12 μονάδων αντί για δεκαπέντε. Ως τελικός βαθμός θα λαμβάνεται εκείνος που θα πλησιάζει σε κάποιον από τους δύο προηγούμενους.
Επιπλέον, το άριστα αλλάζει κλίμακα. Από τα 200 μόρια ανεβαίνει στα 20.000, προκειμένου να μην υπάρχουν δεκαδικά ψηφία, γεγονός που -σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας- κάνει ακόμα πιο αντικειμενικό το σύστημα, καθώς ο μαθητής δεν θα κρίνεται βάσει του δεκαδικού ψηφίου, το οποίο ενδέχεται να είναι αποτέλεσμα στρογγυλοποίησης.
Ο κ. Λίτινας διαβεβαιώνει ότι φέτος τα αποτελέσματα θα εκδοθούν στα τέλη Αυγούστου. Οι προφορικές βαθμολογίες θα ελέγχονται κατά τη συγκέντρωσή τους, με αποτέλεσμα πριν από τη λήξη του σχολικού έτους (τον Ιούνιο) να έχουν διασταυρωθεί. Στα τέλη Ιουνίου θα συγκεντρωθούν οι γραπτές βαθμολογίες και θα συνταχθούν οι ειδικοί κατάλογοι βάσει των προτιμήσεων των μαθητών. Οι κατάλογοι θα αποσταλούν στα βαθμολογικά κέντρα, όπου θα γίνει η δεύτερη και τελική αντιπαραβολή με το στέλεχος των τετραδίων των υποψηφίων.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Κρήτη: Χωρίς τέλος η αγωνία για την εξαφάνιση της 43χρονης – Τι λένε ο αδελφός και η μητέρα της
- Ένας «μαέστρος» για τον Ολυμπιακό – Ποιος είναι ο Μικέλε Μπαράνοβιτς (vids)
- Νατάσα Θεοδωρίδου: Τι απαντά για τον γάμο της στη Δράμα
- Ηγουμενίτσα: Ένας νεκρός και δύο τραυματίες από σύγκρουση οχημάτων στην εθνική οδό
- Super League: Συνέχεια στη μάχη της παραμονής με την 3η αγωνιστική των play out
- Μητσοτάκης: Αντιμέτωπος με σκάνδαλα και δημοσκοπική κατρακύλα ανακοινώνει μέτρα οικονομικής στήριξης
- Γιατί τα ομαδικά μαθήματα είναι σημαντικά για τον σκύλο
- Αντιπολιτευτικά πυρά για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ – «Τίποτα δεν θα είχαμε μάθει αν δεν υπήρχε η ευρωπαία εισαγγελέας»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 22.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-1-315x220.jpg)


































![Πέφτει η ζήτηση, ανεβαίνουν οι τιμές για τα Airbnb [γραφήματα]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/taylor-heery-8DlbPCxfGHA-unsplash-315x220.jpg)

















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442