Νέο όργανο γυμναστικής για την αντιμετώπιση του «συνδρόμου της οικονομικής θέσης»
Λονδίνο: Ένα νέο όργανο γυμναστικής, με την ονομασία airogym, που γυμνάζει τα πόδια ενδέχεται να μειώνει τον κίνδυνο των εν βάθει θρομβώσεων (Deep Vein Syndrome - DVT) κατά τη διάρκεια των αεροπορικών πτήσεων, που είναι γνωστές και ως "σύνδρομο της οικονομικής θέσης". Η συσκευή θα προσφέρεται στους επιβάτες των αερογραμμών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων από αύριο, Πέμπτη.
Λονδίνο: Ένα νέο όργανο γυμναστικής, με την ονομασία airogym, που γυμνάζει τα πόδια ενδέχεται να μειώνει τον κίνδυνο των εν βάθει θρομβώσεων (Deep Vein Syndrome – DVT) κατά τη διάρκεια των αεροπορικών πτήσεων, που είναι γνωστές και ως «σύνδρομο της οικονομικής θέσης». Η συσκευή θα προσφέρεται στους επιβάτες των αερογραμμών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων από αύριο, Πέμπτη.
Όπως μεταδίδει το BBC, ένας πρώην πιλότος της British Airways, στο παρελθόν κυβερνήτης αεροσκάφους όπου επιβάτης εμφάνισε κρούσμα DVT, σχεδίασε συσκευή που επιτρέπει στους ταξιδιώτες να γυμνάζουν τα κάτω άκρα τους κατά τη διάρκεια μεγάλων πτήσεων.
Η συσκευή αποτελείται από δύο «μαξιλάρια» γεμάτα με αέρα τα οποία συνδέονται με ένα σωλήνα. Ο επιβάτης ασκεί πιέσεις εναλλάξ μεταφέροντας τον αέρα από το ένα στο άλλο, γυμνάζοντας με αυτό τον τρόπο τα πόδια του.
Η άσκηση αυτή βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και μειώνει τις πιθανότητες θρόμβωσης στις εν τω βάθει φλέβες ή ανάπτυξης άλλων θρόμβων οι οποίοι είναι σχεδόν βέβαιο πως θα αποβούν μοιραίοι, αν εισχωρήσουν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος στην καρδιά ή τους πνεύμονες.
Σύμφωνα με τον αγγειοχειρουργό Τζον Σκαρ, η συσκευή είναι αποτελεσματική, καθώς αυξάνει έως και πέντε φορές την κυκλοφορία του αίματος στα πόδια, και έτσι περιορίζει τον κίνδυνο εμφάνισης θρομβώσεων.
Οι ιατροί συνιστούν στους επιβάτες να σηκώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα από τις θέσεις τους και να περπατούν, αλλά οι αεροπορικές εταιρείες ανησυχούν για την ασφάλειά τους εάν εγκαταλείπουν τις θέσεις τους αρκετά συχνά.
Αξίζει να σημειωθεί πως το «σύνδρομο της οικονομικής θέσης» δεν σχετίζεται απόλυτα με τις πτήσεις, αλλά είναι δυνατόν να συμβεί και σε άτομα που μένουν αρκετή ώρα ακίνητοι σε αυτοκίνητο, τρένο κ.λπ., ακόμα και από την ακινησία κατά τη διάρκεια της εργασίας στο γραφείο.
health.in.gr
- Το σκίτσο του Κώστα Σκλαβενίτη για ΤΑ ΝΕΑ 22/1/26
- Κρήτη: 586 άνθρωποι πέθαναν σε τροχαία από το 2015 – 2025
- Η Marca ξεχώρισε τον Κωνσταντέλια: «Άλλαξε την εικόνα του ΠΑΟΚ»
- Ψηφιακό πελατολόγιο: Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ γάμοι, βαπτίσεις και άλλες δεξιώσεις για εντοπισμό φοροδιαφυγής
- Eξαφάνιση Λόρας: Μυστήριο με 18χρονη φίλη της που μένει στου Ζωγράφου – Τι ερευνούν οι Αρχές
- Σενάρια από την Ισπανία για Παναθηναϊκό και Ομπστ
- «Ακαδημαϊκές Ομιλίες» – Νέο βιβλίο του Προκόπη Παυλόπουλου για Κράτος Δικαίου και λειτουργία της Δημοκρατίας
- Ευρωπαϊκή ακροδεξιά Vs Maga: Ο Τραμπ κατάφερε να εξοργίσει ακόμα και τους Ευρωπαίους θαυμαστές του
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 23.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/chinh-le-duc-W5q8uoqss3Q-unsplash-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442