Καταπολεμήστε την αϋπνία βάζοντας φρένο στις κακές συνήθειες
Σικάγο: Ερευνητές από το Duke University Medical Center και Veterans Affairs Medical Center πιστεύουν ότι είναι δυνατό να ξεπεραστεί ένας συγκεκριμένος τύπος αϋπνίας, όχι με υπνωτικά χάπια, αλλά με τη μάθηση σωστών τρόπων αντιμετώπισης του προβλήματος. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο Journal of the American Medical Association.
Σικάγο: Ερευνητές από το Duke University Medical Center και Veterans Affairs Medical Center πιστεύουν ότι είναι δυνατό να ξεπεραστεί ένας συγκεκριμένος τύπος αϋπνίας, όχι με υπνωτικά χάπια, αλλά με τη μάθηση σωστών τρόπων αντιμετώπισης του προβλήματος. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο Journal of the American Medical Association.
Ο τύπος αυτός της αϋπνίας που επιδέχεται θεραπεία με συμπεριφοριολογικές μεθόδους αφορά σε άτομα τα οποία, αφότου κοιμηθούν, ξυπνούν και δεν μπορούν να ξανακοιμηθούν για την επόμενη μία ώρα, κατάσταση που απαντάται σε πέντε στους εκατό ενήλικους με προβλήματα ύπνου.
Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν σε 75 άνδρες και γυναίκες, που παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στον ύπνο τους μέσα στις πρώτες έξι εβδομάδες και για τους επόμενους έξι μήνες.
Οι ερευνητές προσπάθησαν να βελτιώσουν τόσο τις συνήθειες των ατόμων που επιδρούσαν στον ύπνο όσο και τις γνώσεις τους γύρω από αυτόν, επιφέροντας έτσι σημαντικές αλλαγές και μειώνοντας επιτυχώς το χρόνο αϋπνίας μέσα στις έξι βδομάδες που διήρκεσε η έρευνα.
Οι ερευνητές επισήμαναν, για παράδειγμα, ότι ο μεσημεριανός ύπνος μπορεί να συμβάλει στη βραδινή αϋπνία. Επιπλέον, είπαν ότι η αδυναμία των μετεχόντων να χαλαρώσουν πνευματικά πριν κοιμηθούν συντείνει στην αϋπνία.
Ταυτόχρονα, παρατήρησαν ότι το να παρακολουθεί κάποιος τηλεόραση από το κρεβάτι ή να διαβάζει εκεί συντελεί στην αϋπνία, διότι το άτομο συνδέει το κρεβάτι του με διαφορετικές δραστηριότητες από τον ύπνο.
Οι επιστήμονες κατάφεραν με τις συμβουλές τους να μειώσουν την αϋπνία των συμμετεχόντων σε λιγότερο από 30 λεπτά κάθε βράδυ.
health.in.gr
- Γεραπετρίτης: Βλέπει «νίκες» στην εξωτερική πολιτική – Τι είπε για F 35 και casus belli
- Πώς αντέδρασε ο προπονητής της Νορβηγίας για τη spider-cam: «Η μπάλα πέφτει ευθεία από τον ουρανό» (vid)
- Άτυπη οικονομία: Εργαζόμενοι χωρίς δικαιώματα και προστασία – Πρωτιά της Ελλάδας
- Γιατί η Σοσάνα Ζούμποφ θεωρεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί τη δημοκρατία;
- Ασπρόπυργος: Πέθανε ένας από τους τρεις πολυεγκαυματίες από τη φωτιά
- ΠΑΣΟΚ κατά Μητσοτάκη: «Η εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να λειτουργεί με αυτόματο πιλότο»
- Η FIFA πήρε θέση για το γκολ της Αγγλίας και την spider-cam: «Ο αισθητήρας δεν κατέγραψε κάποια επαφή»
- Μητσοτάκης: Αυτοέπαινοι για τις συλλήψεις για Marfin – Πανηγυρισμοί για τη μείωση 10 λεπτών στη βενζίνη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 12.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/benjamin-davies-__U6tHlaapI-unsplash-315x220.jpg)




















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442