Τρίτη 12 Μαϊου 2026
weather-icon 24o
Αισιόδοξος ο Σολάνα μετά τις επαφές του με Παλαιστίνιους και Πέρες

Αισιόδοξος ο Σολάνα μετά τις επαφές του με Παλαιστίνιους και Πέρες

Για τις συνομιλίες που είχε χθες το βράδυ με τους εκπροσώπους των Παλαιστινίων και την Τετάρτη με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη ο ύπατος εκπρόσωπος για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα.

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του in.gr στην Google

35

Για τις συνομιλίες που είχε χθες το βράδυ με τους εκπροσώπους των Παλαιστινίων και την Τετάρτη με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη ο ύπατος εκπρόσωπος για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα.

Παράλληλα, πληροφόρησε τον κ. Σημίτη σχετικά με τη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών στο ξενοδοχείο όπου διαμένει. «Έχω βάσιμες ελπίδες ότι αυτή η συνάντηση θα σταματήσει τον κύκλο της βίας και θα ανοίξει το δρόμο για διαπραγματεύσεις» δήλωσε ο κ. Σολάνα, κατά τη συζήτησή του με τον κ. Σημίτη.


Παράλληλα, ο επικεφαλής της ΚΕΠΠΑ ενημέρωσε τον κ. Σημίτη για τις συνομιλίες που είχε με την πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ στα Σκόπια και για το πώς θα επιτευχθεί η εξομάλυνση της κατάστασης.


Ερωτηθείς για τη δήλωση του Γιουγκοσλάβου προέδρου Βόισλαβ Κοστούνιτσα ότι δεν υπάρχει λόγος να εκδοθεί ο Σλ.Μιλόσεβιτς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), ο κ. Σολάνα απάντησε ότι τρέφει μεγάλο σεβασμό στην κυβέρνηση του Βελιγραδίου. «Πιστεύω ότι κάνουν καλή δουλειά και έχω εμπιστοσύνη ότι θα πράξουν αυτό που πρέπει να πράξουν» συμπλήρωσε.


Συνάντηση Πέρες – Σάαθ στην Αθήνα


Στο μεταξύ, λίγο μετά τις 11:30, ξεκίνησε στην Αθήνα η συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, και του υπουργού Σχεδιασμού της Παλαιστινιακής Αρχής, Ναμπίλ Σάαθ. Οι δύο υπουργοί βρίσκονται στην Αθήνα, προκειμένου να μετάσχουν στο συνέδριο του Economist.


Η συνάντηση των δύο ανδρών πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του κ. Σολάνα, ο οποίος έδωσε το «παρών» στα πρώτα λεπτά της και στη συνέχεια αποχώρησε.


Χθες, λίγο πριν ξεκινήσει για την Αθήνα, ο Παλαιστίνιος υπουργός δήλωσε από τη Γάζα ότι η ΕΕ θα πρέπει να αναλάβει ακόμη πιο ενεργό ρόλο στη διαμάχη στη Μέση Ανατολή.


«Η Ευρώπη πρέπει να κινητοποιηθεί για να φέρει κάποια αποτελέσματα στο μέλλον» επισήμανε και χαρακτήρισε αρνητική τη στάση των ΗΠΑ στη διαδικασία ειρήνευσης στην περιοχή. Όπως τόνισε, του θυμίζει την αμερικανική στάση απέναντι στην πρώην Σοβιετική Ένωση την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.


Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνάντηση -κατόπιν ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας- πραγματοποιείται λίγες μόλις ώρες μετά τις δηλώσεις του κ. Πέρες ότι το Ισραήλ προτιμά ουσιαστικά τις ΗΠΑ από την ΕΕ για το ρόλο του διαμεσολαβητή στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης για το Μεσανατολικό.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθήκη του in.gr στην Google

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 12 Μαϊου 2026
Cookies