ΗΠΑ: Ο καρκίνος του πνεύμονα πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες
Ατλάντα: Έκθεση του υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ με τίτλο "Οι Γυναίκες και ο Καπνός" αποκαλύπτει ότι η μορφή της νόσου που πλήττει πιο συχνά τις Αμερικανίδες είναι ο καρκίνος του πνεύμονα. Στην έκθεση αναφέρεται πως παρατηρείται συνεχής αύξηση των εφήβων καπνιστριών και καταγγέλλονται οι διαφημίσεις των καπνοβιομηχανιών που απευθύνονται στους νέους.
Ατλάντα: Έκθεση του υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ με τίτλο “Οι Γυναίκες και ο Καπνός” αποκαλύπτει ότι η μορφή της νόσου που πλήττει πιο συχνά τις Αμερικανίδες είναι ο καρκίνος του πνεύμονα. Στην έκθεση αναφέρεται πως παρατηρείται συνεχής αύξηση των εφήβων καπνιστριών και καταγγέλλονται οι διαφημίσεις των καπνοβιομηχανιών που απευθύνονται στους νέους.
Σύμφωνα με την έκθεση, ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες, με μία γυναίκα να πεθαίνει κάθε 3,5 λεπτά εξαιτίας του καπνίσματος, στο οποίο οφείλεται το 90% των κρουσμάτων της ασθένειας στον πνεύμονα.
Δραματική εμφανίζεται η αύξηση των νεαρών καπνιστριών, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ (CDC). Μία στις πέντε μαθήτριες στις ανεπτυγμένες οικονομικά χώρες είναι κανονική καπνίστρια και το 25% αυτών ξεκίνησαν το κάπνισμα πριν από την ηλικία των δέκα ετών.
Η έκθεση τονίζει, επίσης, ότι το κάπνισμα συνδέεται με οκτώ μορφές καρκίνου, καρδιοπάθειες, ασθένειες του αναπνευστικού, ενώ για τις γυναίκες εγκυμονεί πρόσθετους κινδύνους, όπως ορμονικές διαταραχές, πρόωρη εμμηνόπαυση, οστεοπόρωση, αρθρίτιδα και θρομβώσεις στην περίπτωση που η γυναίκα χρησιμοποιεί αντισυλληπτικά χάπια. Εξάλλου, αποκαλύπτει τις καταστροφικές επιπτώσεις του καπνίσματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως είναι η αποβολή, τα ελλιποβαρή έμβρυα και το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου.
Τέλος, ο γραμματέας του υπουργείου Υγείας Τόμι Τόμπσον δήλωσε ότι θα πρέπει να θεσπιστούν κανονισμοί ελέγχου των καπνοβιομηχανιών, οι οποίες ξοδεύουν μεγάλα ποσά για τη διαφήμιση των προϊόντων καπνού και την προσέλκυση νέων καπνιστών.
Πηγές: ΑΠΕ, Associated Press
health.in.gr
- «Επανέρχεται η Ντόρτμουντ για τον Καρέτσα»
- Ryanair: «Ήταν σχεδόν ολόκληρος έξω από το παράθυρο» – Τι λέει η γυναίκα που έσωσε τον 61χρονο Σέρβο
- Παράπονα του προπονητή της Ναϊμέγκεν από τη διοίκηση για τον μεταγραφικό σχεδιαμό
- Κρήτη: Σοβαρό τροχαίο ατύχημα στα Χανιά – Εγκλωβίστηκαν και τραυματίστηκαν δύο άτομα
- Καινούργια αγάπη μου κλείνει το μάτι – Ο νέος έρωτας της Κέιτι Χολμς και οι κοινές τους εμφανίσεις
- Η συγγνώμη του Τζέισον Αλεξάντερ στην Κόρτνεϊ Στόντεν άργησε 14 χρόνια
- Ραγδαία αύξηση των AI θέσεων εργασίας στην Ευρώπη – Οι περισσότερες εκτός τεχνολογικού κλάδου
- Χανιά: Διασωληνωμένο στη ΜΕΘ το 2χρονο αγοράκι που ανασύρθηκε από πισίνα – Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 26.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/george-dumitrache-B9N8Vv55hn4-unsplash-315x220.jpg)






![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-230x130.jpg)















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442