
Έρευνα εξηγεί την «αγελαία» συμπεριφορά καταστροφικών εντόμων
Οι μοναχικές ακρίδες γίνονται κοινωνικές και σχηματίζουν σμήνη όταν άλλα έντομα του ίδιου είδους έρχονται σε επαφή με ειδικές τρίχες στα πίσω πόδια τους, σύμφωνα με επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
36
Οι μοναχικές ακρίδες γίνονται κοινωνικές και σχηματίζουν σμήνη όταν άλλα έντομα του ίδιου είδους έρχονται σε επαφή με ειδικές τρίχες στα πίσω πόδια τους, σύμφωνα με επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences, θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για τη δημιουργία γεωργικών φαρμάκων που εμποδίζουν το σχηματισμό σμήνους και την καταστροφή των καλλιεργειών.
Όπως αναφέρει το BBC, παλιότερες έρευνες είχαν δείξει ότι, όταν οι μοναχικές ακρίδες βρεθούν στον ίδιο χώρο, αλλάζουν συμπεριφορά και ενώνονται σε μια ομάδα.
Η ερευνητική ομάδα του δρ. Στίβεν Σίμσον ανακάλυψε ότι οι συμπεριφορικές αλλαγές των ακρίδων οφείλονται στις ευαίσθητες στην αφή τρίχες που υπάρχουν σε μια περιοχή των πίσω ποδιών τους: όταν τις ακουμπήσουν άλλες ακρίδες, ενεργοποιείται, κατά κάποιον τρόπο, το κοινωνικό ένστικτο του εντόμου.
Προκειμένου να εντοπίσουν το μηχανισμό αυτόν, οι ερευνητές… γαργάλησαν τα έντομα με μια βούρτσα. Το τρίψιμο της βούρτσας στις κεραίες, το στόμα ή την κοιλιά των εντόμων δεν είχε καμία επίδραση στη συμπεριφορά, ενώ η επαφή με τις τρίχες στα πίσω πόδια πυροδότησε την τάση τους να συνευρίσκονται με άλλες ακρίδες.
Στόχος του δρ. Σίμσον είναι τώρα να αναλύσει την απόκριση του νευρικού συστήματος των ακρίδων στο ερέθισμα αυτό, προκειμένου να βρεθεί τρόπος να παρεμποδιστεί ο σχηματισμός σμήνους με «ακίνδυνα» για τα έντομα χημικά μέσα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Λέρος: Μεγάλη φωτιά στην περιοχή Τσίγγουνα – Επιχειρεί ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής
- Νέα… αμερικανιά της FIFA: Δίνει δαχτυλίδι στου νικητές του Μουντιάλ… αλά NBA (pics)
- Κίνα – Ρωσία: «Καθαρά κατασκευάσματα» – Διαψεύδουν τις κατηγορίες του Τραμπ για ανάμιξη στις εκλογές των ΗΠΑ
- Ασφάλιση Κατοικίας: Τι χρειάζεται να γνωρίζουμε για τις κάλυψεις σπιτιού και το οικονομικό όφελος από τον ΕΝΦΙΑ
- 72 δόσεις: Ενεργοποιείται η εφαρμογή – 1.800 ρυθμίσεις μέσω εξωδικαστικού – Τι προβλέπεται
- Κρήτη: Τουρίστρια κινητοποίησε Λιμεμικό και ΕΚΑΒ και όταν την μετέφεραν στο λιμάνι είπε ότι είναι… καλά


