Τρίτη 21 Απριλίου 2026
weather-icon 22o
Συγκεντρώνουν τις λιγότερες ενστάσεις σε σχέση με άλλους φορείς

Συγκεντρώνουν τις λιγότερες ενστάσεις σε σχέση με άλλους φορείς

Μεγάλος αριθμός ενστάσεων παρατηρήθηκε το έτος 2000 στα αποτελέσματα των διαγωνισμών που διενήργησαν οι φορείς τους ευρύτερου δημόσιου τομέα, εκτός του ΑΣΕΠ. Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, Μιχαήλ Παπαδάκις, ενημερώνοντας τα μέλη της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τα πεπραγμένα της ανεξάρτητης διοικητικής αρχής.

35

Μεγάλος αριθμός ενστάσεων παρατηρήθηκε το έτος 2000 στα αποτελέσματα των διαγωνισμών που διενήργησαν οι φορείς τους ευρύτερου δημόσιου τομέα, εκτός του ΑΣΕΠ. Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, Μιχαήλ Παπαδάκις, ενημερώνοντας τα μέλη της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τα πεπραγμένα της ανεξάρτητης διοικητικής αρχής.

Ο κ. Παπαδάκις κατήγγειλε επίσης εκτεταμένες καταστρατηγήσεις στη διαδικασία προκηρύξεων διαγωνισμών από τους δήμους, τις τράπεζες και τις ΔΕΚΟ.


Συγκεκριμένα, οι 1.169 ενστάσεις κατά των πινάκων επιλογής τακτικού προσωπικού, σε σύνολο 122.903 αιτήσεων (14.481 θέσεις) οι οποίες κατατέθηκαν για τη συμμετοχή σε διαγωνισμούς που προκήρυξε το ΑΣΕΠ, θεωρούνται πολύ λίγες σε σχέση με τις 1.819 ενστάσεις για 4.702 θέσεις σε διαγωνισμούς που προκήρυξαν φορείς του Δημοσίου (ΔΕΚΟ, τράπεζες, ΟΤΑ και νοσοκομεία), τουλάχιστον σύμφωνα με την
εκτίμηση των μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής.


Βουλευτές από όλα τα κόμματα τόνισαν ότι δεν είναι δυνατόν στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ οι ενστάσεις να ανέρχονται στο 1% και στους διαγωνισμούς των φορέων το ποσοστό να είναι πολλαπλάσιο.


Ερωτηθείς για τις συνήθεις παρανομίες που διαπιστώνει το προσωπικό του ΑΣΕΠ, ο κ. Παπαδάκις υποστήριξε ότι τα πλαστά πιστοποιητικά και τα 20άρια έχουν «γίνει μόδα», και άφησε να εννοηθεί ότι δεν είναι εύκολη δουλειά η διαπίστωση της πλαστότητας.


Ανέφερε μάλιστα περίπτωση πιστοποιητικού ικανότητας, το οποίο εστάλη στην Εθνική Πινακοθήκη, όπου εξετάστηκε από ειδικό μηχάνημα και διαπιστώθηκε ότι τα αληθή γραφόμενα είχαν καλυφθεί από ψευδή. Ο κ.
Παπαδάκις βεβαίωσε ότι όλες οι παρανομίες, παρατυπίες και καταστρατηγήσεις που διαπιστώνονται στέλνονται στο υπουργείο Εσωτερικών και στους εισαγγελείς Πλημμελειοδικών.


Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΑΣΕΠ, ο κ. Παπαδάκις και ο αντιπρόεδρος της Αρχής, Γ.Βέης, τόνισαν ότι απαιτούνται η μηχανοργάνωσή της, η πρόσληψη ικανού αριθμού συνεργατών, η αυτόματη ηλεκτρονική ανάγνωση των αιτήσεων για τους προκηρυσσόμενους διαγωνισμούς και η απλούστευση των
διαδικασιών.


Μάλιστα, ο κ. Παπαδάκις στάθηκε ιδιαίτερα στο πρόβλημα που δημιουργείται από τις αποφάσεις των διοικητικών δικαστηρίων, τα οποία αναστέλλουν τις αποφάσεις απόλυσης των παρανόμως προσληφθέντων που έχει λάβει το ΑΣΕΠ. Ωστόσο, η άποψή του ότι πρέπει να καταργηθεί το δικαίωμα αναστολής αντικρούστηκε από βουλευτές ως μη δυνατή, καθώς είναι «αντισυνταγματική».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 21 Απριλίου 2026
Cookies