
Μέτρα για την ασφαλή μεταφορά ραδιενεργών υλικών προτείνει η Ευρωβουλή
Βρυξέλλες: Εγκρίθηκε τη Δευτέρα από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η έκθεση του ευρωβουλευτή της ΝΔ κ. Κωστή Χατζηδάκη για την ασφαλή μεταφορά ραδιενεργών υλικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Βρυξέλλες: Εγκρίθηκετη Δευτέρα από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η έκθεση του ευρωβουλευτή της ΝΔ κ. Κωνσταντίνου Χατζηδάκη για την ασφαλή μεταφορά ραδιενεργών υλικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι η Ευρωβουλή δεν ασχολήθηκε με το θέμα αρχής, εάν δηλαδή θα πρέπει να χρησιμοποιείται ή όχι η πυρηνική ενέργεια, διότι είναι της αρμοδιότητας κάθε κράτους-μέλους και όχι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έδωσε όμως έμφαση στην ουσία του ζητήματος, στην ασφαλή μεταφορά ραδιενεργών υλικών και συνεπώς στην πιστή τήρηση της ισχύουσας νομοθεσίας.
Επίσης πρόσθεσε: “Η ασφάλεια έχει την απόλυτη προτεραιότητα έναντι της οικονομικής απόδοσης του ανεφοδιασμού και η πυρηνική βιομηχανία οφείλει να τηρεί αυστηρά τους διεθνείς κανονισμούς περί μεταφορών. Δεν πρέπει ωστόσο να ξεχνάμε ότι τα ραδιενεργά υλικά μεταφέρονται τακτικά και σε μεγάλες αποστάσεις ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ, αλλά μπορεί να προέρχονται από άλλες ηπείρους ή να προορίζονται γι’ αυτές”.
Στην έκθεση επισημαίνεται ότι πρέπει να μειωθούν οι διανυόμενες αποστάσεις ραδιενεργών υλικών στο μέτρο του δυνατού, να αποφεύγονται οι πυκνοκατοικημένες περιοχές και να ενημερώνονται οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης για τη διέλευση αυτοκινητοπομπών μεταφοράς επικίνδυνων υλικών από το έδαφός τους ή από γειτονικά εδάφη. Έτσι, θα μπορούν να ληφθούν τα αναγκαία διαχειριστικά και κατεπείγοντα μέτρα σε περίπτωση ατυχήματος σύμφωνα με την αρχή της ευθύνης και της δημόσιας ασφάλειας.
Προτείνονται ακόμη η ενίσχυση της συνεργασίας με τις χώρες της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης και η πλήρης εφαρμογή των διεθνών κανονισμών για τη μεταφορά ραδιενεργών υλικών.
Πηγή: ΑΠΕ
health.in.gr
- Κύπρος: εξακολουθώ να μην ξεχνώ
- Θεσσαλονίκη: Απολογείται σήμερα ο 25χρονος κατηγορούμενος για τη φονική επίθεση στο σπίτι της οικογένειας Νέστορα
- Το Μαξίμου κάνει γαργάρα τις υποκλοπές και πανηγυρίζει που έχει μόνο 4 υπόδικους βουλευτές…
- Ισπανία – Αργεντινή: Δίκαιο και άδικο…
- «Η πιο υπέροχη χειρότερη του κόσμου» έρχεται για 2η χρονιά στο Θέατρο Ιλίσια-Βολανάκης
- ΟΟΣΑ: Πόσο αυξήθηκαν οι πραγματικοί μισθοί στην Ελλάδα – Ανεπούλωτες οι πληγές της κρίσης


