74

Τουλάχιστον 50.000 πολίτες κατέθεσαν προσφυγές στο Συνήγορο του Πολίτη το χρόνο που πέρασε, γεγονός που εκπλήσσει ακόμη και τον ίδιο τον επικεφαλής της Αρχής, Νικηφόρο Διαμαντούρο.

Όπως δήλωσε ο τελευταίος στην Ελευθεροτυπία, η αύξηση στη ροή των πολιτών που απευθύνθηκαν στην Αρχή το 2000 ήταν εντυπωσιακή και ξεπέρασε το 50% αυτών που κατέθεσαν αιτήσεις το 1999, ποσοστό που σε απόλυτους αριθμούς μεταφράζεται σε τουλάχιστον 1.000 αιτήσεις την εβδομάδα.


Την «πρωτιά» στα παράπονα κατείχαν αυτά που απευθύνονταν σε εφορίες, σε δήμους, σε ασφαλιστικά ταμεία και σε πολεοδομίες, γεγονός που αποδεικνύει το πρόβλημα στη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης.


Ο ρυθμός ικανοποίησης των καταγγελιών των πολιτών ξεπερνά το 50%· συνολικά, σχεδόν το 25% των αναφορών είναι εκτός της αρμοδιότητας του Συνηγόρου και πάνω από το 30% των πολιτών δεν έχουν δίκιο.


Ο κ. Διαμαντούρος ανέφερε ότι υπάρχουν αρκετές προφορικές (όχι όμως και έγγραφες ή ενυπόγραφες) καταγγελίες για διαφθορά, με τις οποίες αποκλειστικά ασχολείται ο Συνήγορος. Ο ίδιος είπε επίσης ότι τον τελευταίο μήνα συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, προκειμένου να τον ενημερώσει προσωπικά για την πορεία της Αρχής, ενώ προσέθεσε ότι ετοιμάζεται η ετήσια έκθεση του Συνηγόρου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ