Την απόρριψή της εισηγήθηκε ο αρμόδιος σύμβουλος του ΣτΕ
Την απόρριψη των προσφυγών εκπροσώπων και σπουδαστών των εργαστηρίων ελευθέρων σπουδών Κορέλκο και Παστέρ στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με τις οποίες ζητούν να ακυρωθεί η άρνηση του υπουργού Παιδείας να τους χορηγήσει άδειες λειτουργίας ανώτερων ιδιωτικών τεχνικών και επαγγελματικών σχολών, εισηγήθηκε την Παρασκευή ο αρμόδιος σύμβουλος Γ.Ανεμογιάννης.
25
Την απόρριψη των προσφυγών εκπροσώπων και σπουδαστών των εργαστηρίων ελευθέρων σπουδών Κορέλκο και Παστέρ στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με τις οποίες ζητούν να ακυρωθεί η άρνηση του υπουργού Παιδείας να τους χορηγήσει άδειες λειτουργίας ανώτερων ιδιωτικών τεχνικών και επαγγελματικών σχολών, εισηγήθηκε την Παρασκευή ο αρμόδιος σύμβουλος Γ.Ανεμογιάννης.
Οι σχολές με τις προσφυγές τους ζητούν να ακυρωθεί ως αντίθετη στις διατάξεις του άρθρου 16 του Συντάγματος για την προστασία της παιδείας η άρνηση του υπουργείου να τους χορηγήσει άδειες λειτουργίας ανώτερων ιδιωτικών τεχνικών και επαγγελματικών σχολών (υγείας και πρόνοιας, διοίκησης και οικονομίας, τεχνολόγων, γραφικών τεχνών), δηλαδή να τους επιτραπεί στην ουσία η λειτουργία ιδιωτικών ΤΕΙ στη χώρα μας.
Στην εισήγησή του ο σύμβουλος Επικρατείας επισήμανε ότι η ανώτερη επαγγελματική εκπαίδευση παρέχεται καταρχήν από το κράτος και κατά παραχώρηση από αυτό από ιδιώτες. Τόνισε δε ότι επαφίεται στον κοινό νομοθέτη η ευχέρεια να εκδώσει κανονιστικό πλαίσιο για την ίδρυση ανώτερων επαγγελματικών σχολών και ότι η μη έκδοση σχετικού νόμου για το θέμα αυτό δεν συνιστά παράλειψη νόμιμης ενέργειας της Πολιτείας.
Κατά τον εισηγητή, η παροχή της ανώτερης εκπαίδευσης μόνο από το κράτος δεν αντίκειται στην επαγγελματική και οικονομική ελευθερία των επιχειρήσεων ούτε στο σχετικό άρθρο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για το δικαίωμα στην εκπαίδευση.
Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις του.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Στη Συρία ο Γκουτέρες – Η πρώτη επίσκεψη επικεφαλής του ΟΗΕ από το 2009
- Αυτοκίνητα: Τα κινεζικά brands επεκτείνονται στην Ελλάδα – Οι μεγάλοι παίκτες και η εικόνα στην Ευρώπη
- «Ο Γεντβάι φεύγει από τον Παναθηναϊκό – Έκλεισε στην Αλ Σαμπάμπ» (pic)
- Στα ύψη οι τιμές των καυσίμων: Μία ανάσα από τα 2 ευρώ και με επιδότηση
- ΠΑΣΟΚ: Τα «καρφιά» Ανδρουλάκη, το άρθρο 110 και το πρέσινγκ στο Μαξίμου
- Η Βιλερμπάν έδωσε εγγυήσεις στον Φρανσίσκο και «τελείωσε» τις φήμες για το μέλλον του
- Σαουδική Αραβία: Ελληνικοί Patriot αναχαίτισαν βαλλιστικούς πυραύλους από την Υεμένη
- Όταν η ΝΔ ομολογεί ότι θέλει να μετατρέψει το προεκλογικό της πρόγραμμα και το ιδεολογικό της στίγμα σε συνταγματική διάταξη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 25.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/david-becker-jDVJH_9p3pk-unsplash-1-315x220.jpg)




























![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-315x220.jpg)




























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442