Πιο φιλόξενη και φιλική για τους πολίτες θα γίνει η πλατεία, δηλώνει ο ΥΠΕΧΩΔΕ
Σημαντικές παρεμβάσεις που θα σημάνουν και νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ξεκίνησε το ΥΠΕΧΩΔΕ στην πλατεία Ομονοίας, με στόχο, όπως δήλωσε ο Κώστας Λαλιώτης, να διαμορφωθεί στην ιστορική αυτή πλατεία μία περιοχή πιο φιλόξενη και φιλική στους πολίτες της.
Σημαντικές παρεμβάσεις που θα σημάνουν και νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ξεκίνησε το ΥΠΕΧΩΔΕ στην πλατεία Ομονοίας, με στόχο, όπως δήλωσε ο Κώστας Λαλιώτης, να διαμορφωθεί στην ιστορική αυτή πλατεία μία περιοχή πιο φιλόξενη και φιλική στους πολίτες της.
Πιο συγκεκριμένα, η Ομόνοια αλλάζει όψη και από κυκλική πλατεία θα πάρει σχήμα παραλληλόγραμμου. Τα έργα, προϋπολογισμού δύο δισεκατομμυρίων δραχμών, ξεκίνησαν ήδη και θα ολοκληρωθούν στο τέλος του καλοκαιριού.
Με τις αναπλάσεις, τις πεζοδρομήσεις και τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αποδίδονται στους πολίτες 15 στρέμματα. Σημαντική συμβολή στην αναβάθμιση της πλατείας Ομονοίας θα έχει και ο ευπρεπισμός των γύρω κτιρίων σε συνδυασμό με την καθαίρεση και την απομάκρυνση των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων.
Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που προβλέπεται να τεθούν σε εφαρμογή μέσα στο καλοκαίρι, όπως διευκρίνισε ο υπουργός, θα βελτιώσουν το κυκλοφοριακό στην ευρύτερη περιοχή, όπου επικρατούν σήμερα συνθήκες κορεσμού. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα γίνουν στις οδούς Πειραιώς, Αγ. Κωνσταντίνου, Αθηνάς, Αιόλου και Πανεπιστημίου.
Ειδικότερα, θα μονοδρομηθεί η οδός Πειραιώς από τη Μενάνδρου μέχρι την πλατεία Ομονοίας και θα λειτουργεί πλέον ως ενιαίο σύνολο με την οδό Σταδίου. Επίσης, μονοδρομείται η Αγ. Κωνσταντίνου από την πλατεία Ομονοίας μέχρι την πλατεία Καραϊσκάκη και γίνεται ένα ενιαίο οδικό σύνολο με την οδό Πανεπιστημίου. Ουσιαστικά, δηλαδή, καταργείται η κυκλική κυκλοφορία γύρω από την πλατεία.
Για παράδειγμα, ένα ΙΧ αυτοκίνητο που κατεβαίνει την οδό Πανεπιστημίου, όταν φτάσει στην Ομόνοια, θα μπορεί να κατευθυνθεί είτε προς τη Γ Σεπτεμβρίου, είτε προς την Αγ. Κωνσταντίνου. Για να φτάσει στην οδό Πειραιώς, θα στρίψει από την οδό Μενάνδρου.
Τα αυτοκίνητα που έρχονται από τη λεωφόρο Καβάλας και από την πλατεία Καραϊσκάκη θα κατευθύνονται προς την οδό Δεληγιώργη, θα βγαίνουν στην Πειραιώς, θα στρίβουν αριστερά προς Ομόνοια και από εκεί προς την οδό Σταδίου. Έτσι, η πλατεία Ομονοίας θα τέμνεται ουσιαστικά από δύο μεγάλους οδικούς άξονες.
Παράλληλα, όπως εξήγησε ο υπουργός, θα υπάρξουν και άλλες επιμέρους ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση των λεωφορείων. Πιο συγκεκριμένα, η Πειραιώς από την πλατεία έως την οδό Σωκράτους διαμορφώνεται με τρεις λωρίδες κυκλοφορίας ανόδου και η τέταρτη λωρίδα, πλάτους 3,5 μέτρων, θα χρησιμοποιηθεί για τη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων.
Από την οδό Σωκράτους και προς τα κάτω μέχρι την οδό Μενάνδρου, στην τέταρτη λωρίδα της Πειραιώς, θα δημιουργηθεί λωρίδα αντίθετης ροής λεωφορείων και μέχρι την οδό Μενάνδρου. Στην Αγ. Κωνσταντίνου, από την πλατεία Ομονοίας μέχρι την οδό Μενάνδρου, θα υπάρχουν τρεις λωρίδες κυκλοφορίας, με ρεύμα καθόδου προς την πλατεία Καραϊσκάκη, και η τέταρτη λωρίδα θα χρησιμοποιηθεί για διαπλάτυνση των πεζοδρομίων.
Από τη Μενάνδρου έως την πλατεία Καραϊσκάκη διαμορφώνονται δύο λωρίδες κυκλοφορίας καθόδου και οι άλλες δύο, πλάτους περίπου επτά μέτρων, θα χρησιμοποιηθούν για διαπλάτυνση των πεζοδρομίων, ώστε να αναδειχθούν ακόμη περισσότερο οι χώροι μπροστά στο Εθνικό Θέατρο και το ναό του Αγ. Κωνσταντίνου. Το τμήμα της οδού Αθηνάς από την Ομόνοια έως την οδό Λυκούργου πεζοδρομείται. Θα επιτρέπονται μόνο η διέλευση των μέσων μαζικής μεταφοράς και η εξυπηρέτηση των υπαρχόντων σταθμών αυτοκινήτων.
Η οδός Αιόλου, στο τμήμα της μεταξύ Πανεπιστημίου και Σταδίου, γίνεται δρόμος δύο κατευθύνσεων με διαχωριστική νησίδα. Υιοθετείται για τα μέσα μαζικής μεταφοράς αντίθετη λωρίδα κυκλοφορίας στην Πειραιώς από τη Σωκράτους μέχρι τη Μενάνδρου. Επίσης, υιοθετείται λωρίδα κυκλοφορίας προς την ίδια κατεύθυνση στη Σωκράτους από την Αγ. Κωνσταντίνου μέχρι την Πειραιώς και στην οδό Πανεπιστημίου από τη Σίνα μέχρι την Πατησίων.
Παρουσιάζοντας τις παρεμβάσεις στην πλατεία Ομονοίας, ο κ. Λαλιώτης υπογράμμισε ότι η Ομόνοια με το νέο σχεδιασμό αντιμετωπίζεται ως ενιαία βατή επιφάνεια και η καινούργια χάραξή της προκύπτει τόσο από ιστορικές όσο και από σύγχρονες αφετηρίες.
Η Γεωργία Νταγάκη μας προσκαλεί την Παρασκευή 24 Απριλίου σε ένα μουσικό ταξίδι που συμπυκνώνει 20 χρόνια δημιουργικής πορείας, αναζήτησης και εξέλιξης.