51

Μία ημέρα μετά τη συμφωνία Μπαράκ – Σαρόν για υπό όρους συμμετοχή των Εργατικών σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας, συνεργάτης του Γιασέρ Αραφάτ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προειδοποιώντας την Παρασκευή ότι οι εξελίξεις στην πολιτική σκηνή του Ισραήλ οδηγούν στο πάγωμα της ειρηνευτικής διαδικασίας και την κλιμάκωση της βίας στην πολύπαθη Μέση Ανατολή.

«Η συγκρότηση μιας κυβέρνησης με επικεφαλής δύο πρώην στρατηγούς θα παγώσει την ειρηνευτική διαδικασία και θα οδηγήσει σε κλιμάκωση των εχθροπραξιών σε όλη την περιοχή» δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ο Αχμέντ Αμπντέλ Ραχμάν, στενός συνεργάτης του ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής.


Λίγο νωρίτερα, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδιδε ότι ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος ασφαλείας ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου την Παρασκευή από ομοεθνείς κοντά στη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης. Όπως ανέφεραν πηγές προσκείμενες στην παλαιστινιακή αστυνομία, η δολοφονία αποτελεί πράξη εκδίκησης, καθώς το θύμα είχε συμμετάσχει σε μαζικές εκτελέσεις ομοεθνών του υπόπτων για συνεργασία με το Ισραήλ.


Αιματηρή επίθεση της Χεζμπολάχ


Αντάρτες της Χεζμπολάχ που εδρεύουν στο Λίβανο επιτέθηκαν εναντίον ισραηλινής περιπόλου στην περιοχή των διαφιλονικούμενων αγροκτημάτων Σεμπάα κοντά στη μεθόριο Ισραήλ – Λιβάνου, με αποτέλεσμα ένας Ισραηλινός στρατιώτης να χάσει τη ζωή του και άλλοι δύο να τραυματιστούν. Πρόκειται για την πρώτη επίθεση της Χεζμπολάχ μετά την εκλογή του Σαρόν στην πρωθυπουργία του Ισραήλ.


«Η ομάδα των μαρτύρων Αλ – Ακσά της Ισλαμικής Αντίστασης (Χεζμπολάχ) επιτέθηκε σε αυτοκίνητο σιωνιστικής περιπόλου στα αγροκτήματα Σεμπάα» αναφέρεται στην ανακοίνωση της οργάνωσης. Η Χεζμπολάχ διευκρινίζει ότι η επίθεση έγινε με βλήματα όλμων και καταστράφηκε ένα τζιπ. Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε την επίθεση, χωρίς όμως να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.


Η βία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και, όπως έγινε γνωστό, αργά το βράδυ της Πέμπτης Ισραηλινοί στρατιώτες και ένοπλοι Παλαιστίνιοι αντάλλαξαν πυρά στον εβραϊκό οικισμό Νετζαρίμ στη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν πληροφορίες για θύματα. Παλαιστινιακές εξτρεμιστικές οργανώσεις έχουν κηρύξει την Παρασκευή μία ακόμη «Ημέρα Οργής».


Πού θα οδηγήσει η συνεργασία Σαρόν – Μπαράκ;


Μία ημέρα μετά την αρχική συμφωνία στην οποία κατέληξαν Μπαράκ και Σαρόν για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, την Παρασκευή ανακοινώθηκε ότι τα στελέχη των Εργατικών θα συνεδριάσουν στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, προκειμένου να αποφασίσουν αν θα εγκρίνουν ή όχι τη συνεργασία τους με το Λικούντ, ενδεχόμενο για το οποίο εμφανίζονται διχασμένοι.


Εναντίον του Εχούντ Μπαράκ ασκήθηκε έντονη κριτική την Πέμπτη για την απόφασή του να δεχτεί τελικά την πρόταση του Σαρόν και να παραμείνει υπουργός Αμυνας στη νέα κυβέρνηση, κίνηση που ερμηνεύτηκε ως ένας ακόμη πολιτικός ελιγμός του μεγάλου ηττημένου των εκλογών της 6ης Φεβρουαρίου.


Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο Μπαράκ θα έλθει τώρα αντιμέτωπος με τα δικά του στελέχη στην κεντροαριστερή παράταξη όσον αφορά στις υπουργικές θέσεις που θα καταλάβουν οι Εργατικοί στο νέο κυβερνητικό σχήμα αλλά και τις λεπτομέρειες της πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση.


Μπαράκ και Σαρόν συμφώνησαν την Πέμπτη επί της αρχής στη συμμετοχή των Εργατικών σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας, τονίζοντας ότι ενώνουν τις δυνάμεις τους με στόχο την αποκλιμάκωση της βίας που μαίνεται στα εδάφη της Μέσης Ανατολής.


Οι δηλώσεις του συνεργάτη του Γιασέρ Αραφάτ έρχονται όμως να ενισχύσουν τους φόβους ότι η συνεργασία των δύο ανδρών θα φέρει πιθανότατα τα αντίθετα αποτελέσματα. Οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν ξεχάσει το παρελθόν του «αρχιτέκτονα» των σφαγών στα στρατόπεδα ομοεθνών τους προσφύγων Σάμπρα και Σατίλα στη Βηρυτό το 1982, ενώ στον αραβικό κόσμο επικρατεί πυρετός διαβουλεύσεων για τον καθορισμό της κοινής τους στάσης απέναντι στο «γεράκι» του Λικούντ.


Σύμφωνα, πάντως, με δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας από τις σελίδες της Yedioth Ahronoth, η συντριπτική πλειονότητα των Ισραηλινών τάσσεται υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας μεταξύ Εργατικών και Λικούντ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Γαλλικό