25

Από τα μέσα Ιουνίου έως τα τέλη Ιουλίου θα επαναληφθούν οι συνομιλίες για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου, οι οποίες είχαν διακοπεί τον περασμένο Νοέμβριο στη Χάγη, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ολλανδίας, Γιαν Προνκ.

Η συμφωνία για την επανάληψη των συνομιλιών, οι οποίες οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο κατά τη διάρκεια της Συνόδου του ΟΗΕ για τις Κλιματικές Αλλαγές στη Χάγη, επιτεύχθηκε έπειτα από εκτεταμένες συνομιλίες με τις ΗΠΑ, που είχαν αξιώσει να ματαιωθούν από το Μάιο έως τον Ιούλιο οι διαπραγματεύσεις, προκειμένου να εξετάσουν το διαφιλονικούμενο φάκελο με τις προτάσεις.


Οι εν λόγω προτάσεις αφορούν στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να εφαρμοστούν οι δεσμεύσεις των συμβαλλομένων στη συμφωνία για μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η οποία υπογράφτηκε από πολλές χώρες, πλην των ΗΠΑ, στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου του Κιότο το 1997.


«Η άμεση πρόκληση είναι να παραμείνουμε προσηλωμένοι στις πολιτικές δεσμεύσεις μας και να διαφυλάξουμε την ουσιαστική πρόοδο που επιτεύχθηκε στη Χάγη» τονίζει στην ανακοίνωσή του ο κ. Προνκ.


Πάντως, οι ειδικοί συμφωνούν ότι είναι δύσκολο να επιτευχθεί μία συμφωνία δίχως τη συναίνεση των ΗΠΑ. Ωστόσο, ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Ο. Μπους έδειξε σκεπτικισμό στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας σχετικά με τις δεσμεύσεις του Πρωτοκόλλου του Κιότο, το οποίο επιβάλλει στις ΗΠΑ να μειώσουν μέχρι το 2010 έως 7%, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, τις εκπομπές ρυπογόνων αερίων. Η ΕΕ υποχρεούται, βάσει του πρωτοκόλλου, να μειώσει τις εκπομπές κατά 8%.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό