Κινδυνεύουν οι γιγαντιαίες χελώνες στα Γκαλαπάγκος
Κίτο, Ισημερινός: Η πετρελαιοκηλίδα που προκλήθηκε από το ατύχημα του δεξαμενόπλοιου Jessica απειλεί τη νήσο Ισαβέλλα όπου ζουν περισσότερες από 10.000 γιγαντιαίες χελώνες. Την ίδια ώρα, οι προσπάθειες απομάκρυνσης του τάνκερ διακόπηκαν, επειδή δεν υπήρχε ο κατάλληλος εξοπλισμός, ενώ εκπρόσωπος της ακτοφυλακής των ΗΠΑ δήλωσε ότι είναι προτιμότερο το πλοίο να παραμείνει στη θέση που βυθίστηκε και να αποτελέσει ένα μελλοντικό τεχνητό ύφαλο.
Κίτο, Ισημερινός: Η πετρελαιοκηλίδα που προκλήθηκε από το ατύχημα του δεξαμενόπλοιου Jessica απειλεί τη νήσο Ισαβέλλα όπου ζουν περισσότερες από 10.000 γιγαντιαίες χελώνες. Την ίδια ώρα, οι προσπάθειες απομάκρυνσης του τάνκερ διακόπηκαν, επειδή δεν υπήρχε ο κατάλληλος εξοπλισμός, ενώ εκπρόσωπος της ακτοφυλακής των ΗΠΑ δήλωσε ότι είναι προτιμότερο το πλοίο να παραμείνει στη θέση που βυθίστηκε και να αποτελέσει ένα μελλοντικό τεχνητό ύφαλο.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος του Iσημερινού, Ροντόλφο Ρεντός, δήλωσε ότι η κηλίδα του μαζούτ άγγιξε τα νοτιοανατολικά παράλια του νησιού Ισαβέλλα, χωρίς όμως να έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής μεγάλες ζημιές στα ζώα. Ομάδες οικολόγων και επιστημόνων συνεχίζουν τις προσπάθειες περίθαλψης των ζώων που έχουν πληγεί από τη ρύπανση.
Ο εκπρόσωπος του Εθνικού Πάρκου των νησιών, Μαουρίτσιο Βελάσκεζ, δήλωσε ότι έχουν εντοπιστεί 40 πελεκάνοι και ορισμένοι θαλάσσιοι ελέφαντες που χρήζουν άμεσης βοήθειας, καθώς είναι καλυμμένοι με μαζούτ, αλλά τόνισε ότι “πολύ λίγα ζώα έχουν μολυνθεί συγκριτικά με τον πληθυσμό τους και την έκταση της ρύπανσης”. Οι ερευνητές εμφανίζονται αισιόδοξοι και σημειώνουν ότι η οικολογική καταστροφή είναι μικρότερη από την αναμενόμενη, εξαιτίας των θαλάσσιων ρευμάτων που απομάκρυναν την πετρελαιοκηλίδα από τις ακτές.
Το ναυτικό του Ισημερινού προσπάθησε να φέρει σε ισορροπία το τάνκερ, ωστόσο η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι δεν διαθέτει τα κατάλληλα σύρματα. Σκοπός των λιμενικών αρχών είναι να εξισορροπήσουν το πλοίο, ώστε να το απομακρύνουν από την περιοχή, προσπάθεια που σύμφωνα με τους ειδικούς εκτιμάται ότι θα διαρκέσει περίπου μία εβδομάδα.
Ωστόσο, η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι οι προσπάθειες απομάκρυνσης του πλοίου είναι προτιμότερο να εγκαταλειφθούν. Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής ακτοφυλακής, Ντίτζει Τολ, δήλωσε ότι, καθώς το μαζούτ έχει απομακρυνθεί από τα θαλάσσια ρεύματα, δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για το περιβάλλον. Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, τα υπολείμματα μαζούτ στις δεξαμενές μπορούν να καθαριστούν με ειδικές διαλυτικές ουσίες, ώστε το πλοίο μελλοντικά να αποτελέσει έναν τεχνητό ύφαλο, ένα χώρο στον οποίο θα κατοικήσουν φώκιες, πουλιά και άλλοι οργανισμοί.
Πηγές: ΑΠΕ, ΜΠΕ, Reuters
health.in.gr
- Ο Βέρνερ Χέρτζογκ έδωσε την πρώτη γεύση της επερχόμενης ταινίας του – Η συμμέτοχη στο Φεστιβάλ Βενετίας
- Εθνική πόλο: Πότε θα διεξαχθεί ο ημιτελικός του Super Final με την Ιταλία
- Σύρος: Συνεχίζεται το θρίλερ με τη δολοφονία της 42χρονης διασώστριας – Τι εξετάζουν οι Αρχές
- Τα στοιχεία επιμένουν ότι υπήρξε σκάνδαλο Novartis πίσω από το αφήγημα περί «σκευωρίας»
- MyCenae: Δίνοντας σάρκα και οστά στον μύθο των Ατρειδών
- Πόσο κοστίζει το μισθολογικό χάσμα στην ΕΕ; Τι χάνει μια Ελληνίδα σε ετήσιο εισόδημα σε σχέση με έναν άνδρα
- Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να φύγει από τον ανθρώπινο έλεγχο – Γιατί είναι ανησυχητικό το «ατύχημα» της OpenAI
- Σήμερα η Ελλάδα αποχαιρετά την σπουδαία Μαίρη Λίντα – Πού θα γίνει η κηδεία της
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 24.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/paul-n5gFu17iYug-unsplash-1-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442