Έκκληση του FAO να ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης των “τρελών αγελάδων”
Ρώμη: Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), κάλεσε σήμερα τις χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση και την πρόληψη των κινδύνων από τη νόσο των τρελών αγελάδων. Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες του FAO τους μεγαλύτερους κινδύνους από την ασθένεια των τρελών αγελάδων αντιμετωπίζουν η Μέση Ανατολή, η ανατολική Ευρώπη, η Βόρεια Αμερική και η Ινδία.
Ρώμη: Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) κάλεσε σήμερα τις χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση και την πρόληψη των κινδύνων από τη νόσο των “τρελών αγελάδων”. Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες του FAO, το μεγαλύτερο κίνδυνο από την ασθένεια των “τρελών αγελάδων” διατρέχουν η Μέση Ανατολή, η ανατολική Ευρώπη, η Βόρεια Αμερική και η Ινδία.
“Οι χώρες εκτός ΕΕ πρέπει να ανησυχούν για την ασθένεια των “τρελών αγελάδων” και να λάβουν μέτρα για να περιορίσουν ή και να αποτρέψουν τον κίνδυνο. Επίσης, πρέπει να εφαρμόσουν τα κατάλληλα μέτρα για να προστατεύσουν τα ζώα τους και για να εγγυηθούν την ασφάλεια του κρέατος και των προϊόντων του” αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο FAO.
Μέχρι τώρα η Ελβετία είναι η μοναδική χώρα εκτός ΕΕ που έχει αναφέρει ένα κρούσμα της νόσου των “τρελών αγελάδων”.
Η Μέση Ανατολή, η ανατολική Ευρώπη, η Νότια Αφρική και η Ινδία διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, σε σχέση με τις άλλες χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, να εμφανίσουν κρούσματα της ασθένειας των “τρελών αγελάδων”, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος του FAO.
Σε ανακοίνωσή της η οργάνωση αναφέρει ότι οι χώρες που διαθέτουν μεγάλες μονάδες παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων και έχουν εισαγάγει μεγάλες ποσότητες ζωοτροφών με κρεατάλευρα από χώρες στις οποίες εμφανίστηκαν κρούσματα της ασθένειας θα πρέπει να απαγορεύσουν αμέσως τη χρήση τους.
Οι χώρες της Μέσης Ανατολής, της ανατολικής Ευρώπης, η Νότια Αφρική και η Ινδία είναι γνωστό ότι εισάγουν ζωοτροφές από κράτη όπου έχουν καταγραφεί κρούσματα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών, όπως η Βρετανία.
“Όλες οι χώρες που έχουν κάνει εισαγωγές σε ζώα ή σε ζωοτροφές από τη δυτική Ευρώπη και ειδικά από τη Βρετανία, από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 και μετά, είναι πολύ πιθανόν να έχουν κρούσματα της ασθένειας” καταλήγει η ανακοίνωση του FAO.
Πηγές: Reuters, ΑΠΕ
health.in.gr
- LIVE: ΟΦΗ – Λεβαδειακός
- Super League 2: Υποβιβασμός για την Καβάλα (3-1, vid) – Σώθηκαν ΠΑΟΚ Β’ και Νέστος Χρυσούπολης (1-1)
- Καστοριά: Εξαπάτησαν τηλεφωνικά 93χρονη και απέσπασαν χρυσές λίρες και μετρητά
- Η σέλφι και τα… χαμόγελα του Νίκου Ανδρουλάκη με τον Πέδρο Σάντσεθ στη Βαρκελώνη
- Μεγάλη φωτιά στην Ακράτα – Ήχησε το 112 για εκκένωση στην Άνω Πορόβιτσα
- Θεσσαλονίκη: Σε κλίμα συγκίνησης το τελευταίο αντίο στον επιζώντα του Άουσβιτς, Χάιντς Κούνιο
- Ολυμπιακός: Όσα «είπε» ο Μεντιλιμπαρ με την αποστολή…
- Ψηφιακό πελατολόγιο: Στην τσιμπίδα συνεργεία, φανοποιεία, πλυντήρια
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 18.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/daniel-olah-enaFJelpNxY-unsplash-1-315x220.jpg)





















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442