55

Σε παλλαϊκό αντιΝΑΤΟϊκό συλλαλητήριο, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στις 18:30 στα Προπύλαια, καλούν τους πολίτες της πρωτεύουσας οι κομματικές οργανώσεις Αθήνας, Πειραιά και Αττικής του ΚΚΕ, με αφορμή το σάλο που έχει ξεσπάσει για τις επιπτώσεις από τη χρήση βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου. Ανάμεσα στα αιτήματα των διαδηλωτών είναι η επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτών από τη Γιουγκοσλαβία και η μετεγγραφή των Ελλήνων φοιτητών στα εγχώρια ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Στην κοινή ανακοίνωσή τους οι τρεις οργανώσεις καταγγέλλουν ότι η ελληνική κυβέρνηση «περιφρόνησε με το χειρότερο τρόπο τη ζωή των λαών των Βαλκανίων, παρέχοντας γην και ύδωρ στο ΝΑΤΟ και διευκολύνοντας τη βάρβαρη επιδρομή του σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας».


Στην ίδια ανακοίνωση καλείται «ο λαός της Αττικής να καταδικάσει την ελληνική κυβέρνηση και να απαιτήσει να επιστρέψουν οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις από τη Γιουγκοσλαβία, να μετεγγραφούν οι Έλληνες φοιτητές στη Γιουγκοσλαβία σε ελληνικά πανεπιστήμια, να φύγουν οι βάσεις από την Ελλάδα και το ίδιο το ΝΑΤΟ από τη χώρα και ολόκληρη τη Βαλκανική».


Ομιλητές στο απογευματινό συλλαλητήριο θα είναι το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ Δημήτρης Γόντικας, ο πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος, ο πρώην υπουργός Γεώργιος – Αλέξανδρος Μαγκάκης και ο ηθοποιός Κώστας Καζάκος.


Παρόμοια αιτήματα θα ακουστούν και στην αντιπολεμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί επίσης την Πέμπτη, στις 20:00, στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης. Οι διαδηλωτές θα ζητήσουν να καταστραφούν τα πυρηνικά όπλα και να δοθούν διευκρινίσεις για το τι φυλάσσεται στις αποθήκες του ΝΑΤΟ στην περιοχή και για το είδος των βλημάτων που χρησιμοποιούνται στο πεδίο βολής.


Στο μεταξύ, το Εργατικό Κέντρο της Αθήνας και άλλες φιλειρηνικές και κοινωνικές οργανώσεις προετοιμάζουν ήδη το επόμενο αντιπολεμικό συλλαλητήριο στην πρωτεύουσα, το οποίο έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου στις 18:00.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ