
Η κυβέρνηση γνώριζε για το ουράνιο στη Σερβία, δηλώνουν στη Βουλή οι επιστήμονες
Το υπουργείο Εξωτερικών και το ΥΠΕΧΩΔΕ είχαν λάβει γνώση της έκθεσης FOCUS-1, στην οποία τεκμηριωνόταν η χρήση βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου (DU) στα εδάφη της σερβικής πόλης Βράνια, στα τέλη Ιουνίου του 1999 πριν από την αποστολή ελληνικής στρατιωτικής δύναμης, τόνισε την Πέμπτη στη Βουλή ο καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Σπύρος Ραψομανίκης. Επίσης, ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, Νίκος Κατσαρός, σχολίασε ότι «η Ελλάδα υπήρξε πολύ τυχερή που ο πόλεμος κράτησε μονάχα 78 ημέρες. Αν κράταγε άλλες εκατό ημέρες, η ρύπανση θα είχε απλωθεί σε όλα τα Βαλκάνια.»
25
Το υπουργείο Εξωτερικών και το ΥΠΕΧΩΔΕ είχαν λάβει γνώση της έκθεσης FOCUS-1, στην οποία τεκμηριωνόταν η χρήση βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου (DU) στα εδάφη της σερβικής πόλης Βράνια, στα τέλη Ιουνίου του 1999 πριν από την αποστολή ελληνικής στρατιωτικής δύναμης, τόνισε την Πέμπτη στη Βουλή ο καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Σπύρος Ραψομανίκης. Επίσης, ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, Νίκος Κατσαρός, σχολίασε ότι «η Ελλάδα υπήρξε πολύ τυχερή που ο πόλεμος κράτησε μονάχα 78 ημέρες. Αν κράταγε άλλες εκατό ημέρες, η ρύπανση θα είχε απλωθεί σε όλα τα Βαλκάνια.»
Ο κ. Ραψομανίκης διαβεβαίωσε την επιτροπή της Βουλής ότι στην πρώτη έκθεση της ομάδας, που συντάχθηκε τον Ιούνιο του 1999, αναφερόταν η ανίχνευση ουρανίου 238 στη σερβική πόλη Βράνια. Επικεφαλής της ελληνικής ερευνητικής ομάδας -όπως τόνισε ο καθηγητής- ήταν ο Αλέξανδρος Ρόντος, σύμβουλος του υπουργού Εξωτερικών, μέσω του οποίου ενημερώθηκαν το ΥΠΕΞ και το ΥΠΕΧΩΔΕ.
Παράλληλα, ανέφερε ότι στην έκθεση τονιζόταν η ανάγκη για συνέχιση των μετρήσεων στο σύνολο του γιουγκοσλαβικού εδάφους καθώς και στο Κόσοβο, όπου ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στο Κόσοβο, Μπερνάρ Κουσνέρ, απαγόρευσε την είσοδο στις ερευνητικές ομάδες επικαλούμενος κινδύνους από τις νάρκες και άλλα βλήματα.
Καθησυχαστικοί, πάντως, εμφανίζονται οι ειδικοί επιστήμονες που κλήθηκαν να καταθέσουν ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με τις επιπτώσεις στην Ελλάδα από τους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας.
Τσοχατζόπουλος: Δεν διαθέτουμε βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου
Από την πλευρά του ο υπουργός Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, διευκρίνισε: «Πουθενά σε ολόκληρη την επικράτεια δεν διαθέτουμε βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου ούτε άρματα μάχης με εσωτερική επένδυση DU. Το μόνο που διαπιστώθηκε είναι η παραγγελία του 1990 για εκπαιδευτικές αντιαεροπορικές σφαίρες 20 χιλιοστών του Πολεμικού Ναυτικού, για τις οποίες δώσαμε εντολή να αποθηκευτούν και να γίνουν μετρήσεις παντού.»
Ο υπουργός Αμυνας τόνισε ότι μετρήσεις στα ποτάμια της Ελλάδας και σε άλλα είκοσι σημεία γίνονται με ευθύνη της ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, και διευκρίνισε ότι μέχρι στιγμής δεν προέκυψε αυξημένη ραδιενέργεια «αλλά ούτε και άλλης μορφής περιβαλλοντική επιβάρυνση». Την ίδια διαβεβαίωση έδωσε και ο πρόεδρος της επιτροπής, Λεωνίδας Καμαρινόπουλος.
Ο καθηγητής της Πυρηνικής Ιατρικής Χαράλαμπος Προυκάκης από την πλευρά του ανέφερε ότι «καμιά δόση ακτινοβολίας δεν είναι ακίνδυνη, και οι παρενέργειες, πάντως, μιας ενδεχόμενης ραδιενεργούς μόλυνσης γίνονται αισθητές μετά από τρία χρόνια, και κορυφώνονται μετά από έξι ή επτά».
Εντούτοις, μια πρώτη τεκμηριωμένη εκτίμηση των ερευνών της επιτροπής θα είναι δυνατή εντός ολίγων ημερών, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται και οι εκθέσεις των διεθνών ερευνητικών επιτροπών που λειτουργούν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, οι οποίες θα ολοκληρωθούν το Μάρτιο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Το Ισραήλ κατέλαβε εδάφη της Συρίας στην επαρχία Κουνέιτρα
- Αυστρία: Ποντικοφάρμακο βρέθηκε σε βάζο βρεφικής τροφής – Η εταιρεία ανακάλεσε όλες τις τροφές της
- Φορεσιά πολέμου
- Γιορτή σήμερα 20 Απριλίου – Ποιοι γιορτάζουν | Εορτολόγιο
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 20.04.2026]
- Ανταρκτική: Το ακραίο σχέδιο για να αποτραπεί η άνοδος της στάθμης της θάλασσας



