Ευεργετική η γυμναστική για τους μεσήλικους
Νέα Υόρκη: Είναι ευρέως γνωστό ότι η γυμναστική κάνει καλό στο σώμα, ενώ νέες έρευνες δείχνουν ότι επιβραδύνει την εξέλιξη της αρτηριοπάθειας σε μεσήλικους άνδρες. H έρευνα δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2001 στο Annals of Internal Medicine.
Νέα Υόρκη: Είναι ευρέως γνωστό ότι η γυμναστική κάνει καλό στο σώμα, ενώ νέες έρευνες δείχνουν ότι επιβραδύνει την εξέλιξη της αρτηριοπάθειας σε μεσήλικους άνδρες. H έρευνα δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2001 στο Annals of Internal Medicine.
Η δημοσίευση βασίστηκε σε μελέτη διάρκειας τεσσάρων ετών και διεξήχθη από Φινλανδούς ερευνητές που εξέτασαν 854 μεσήλικους άνδρες. Οι ερευνητές απέδειξαν ότι οι γυμνασμένοι άνδρες εμφανίζουν χαμηλότερο ρυθμό εξέλιξης της αθηροσκλήρυνσης των καρωτίδων, δηλαδή της συγκέντρωσης λίπους στις αρτηρίες του τραχήλου τους, και επομένως μικρότερο κίνδυνο αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου.
Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Δρ Τίμο Α. Λάκα του University of Kuopio, αποφάνθηκε ότι οι άνδρες που ήταν οι λιγότερο γυμνασμένοι στην αρχή της έρευνας παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αρτηριοσκλήρυνση μετά την πάροδο των τεσσάρων ετών. Η έρευνα έλαβε υπόψη της τη συχνότητα άσκησης και εκγύμνασης των ανδρών, οι οποίοι και υποβλήθηκαν σε υπερηχογραφήματα, προκειμένου να διαπιστωθούν τα επίπεδα συγκέντρωσης λιπώδους πλάκας στις αρτηρίες του τραχήλου τους.
Ο Δρ Λάκκα, που ηγείται της έρευνας, δήλωσε στο Reuters “Η γυμναστική, ως γνωστόν, μετριάζει τους κινδύνους που προέρχονται από την υπέρταση, τη χοληστερίνη και τα περιττά κιλά. Η έρευνά μας όμως έδειξε ότι η γυμναστική επιβραδύνει την εξέλιξη της αρτηριοσκλήρυνσης, παρά το γεγονός ότι δεν μπορέσαμε να συσχετίσουμε ακόμα τη συχνότητα της άσκησης με την πρόοδο της ασθένειας.
Αναντίρρητα, θα χρειαστούν περισσότερες έρευνες προκειμένου να αποσαφηνιστεί η σχέση αυτή” κατέληξε ο ίδιος.
Πηγή: Reuters
health.in.gr
- Καιρός: Συνεχίζεται η κακοκαιρία, με ισχυρά φαινόμενα και πτώση θερμοκρασίας – Πού αναμένονται καταιγίδες
- Φταίει η Τεχνητή Νοημοσύνη που μιλάμε πιο απότομα;
- Παναθηναϊκός: «Το ποσοστό μεταπώλησης που διατήρησε η Χάποελ Μπερ Σεβά στον Κάνγκουα»
- Τραμπ: Επιβεβαίωσε την επίσκεψη Νετανιάχου στις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα
- Fuel Prices Drop Until the End of August For Both Gas And Diesel
- Τριάντα ευρώ ο ένας – Πώς οι αναπτήρες έγιναν εργαλείο επιβίωσης στη Γάζα
- Συνταγή: Matilda cake
- Αλ Χαμιντίγια: Κρητικοί και η διάλεκτός τους, επιβιώνουν στη Συρία 130 χρόνια μετά την μετανάστευσή τους
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 25.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/david-becker-jDVJH_9p3pk-unsplash-1-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442