
Από τη λάμψη του Βατικανού στη θλίψη της Βηθλεέμ
Κάτω από συνεχή βροχή αλλά με πολλή συγκίνηση και κατάνυξη γιορτάστηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας η επέτειος της γέννησης του Θεανθρώπου στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, παρουσία 50.000 πιστών. Ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β στο μήνυμά του αναφέρθηκε στη γενέθλια πόλη του Ιησού: «Είμαστε κοντά σας εν Χριστώ, αδελφοί και αδελφές, μοιραζόμαστε την ανησυχία σας για τη μοίρα ολόκληρης της περιοχής». Στη Βηθλεέμ το κλίμα την παραμονή των Χριστουγέννων δεν είχε τίποτα το εορταστικό και ο μουντός ουρανός φαίνεται πως καθρέφτιζε την ψυχική διάθεση των πιστών.
53
Κάτω από συνεχή βροχή αλλά με πολλή συγκίνηση και κατάνυξη γιορτάστηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας η επέτειος της γέννησης του Θεανθρώπου στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, παρουσία 50.000 πιστών. Ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β στο μήνυμά του αναφέρθηκε στη γενέθλια πόλη του Ιησού: «Είμαστε κοντά σας εν Χριστώ, αδελφοί και αδελφές, μοιραζόμαστε την ανησυχία σας για τη μοίρα ολόκληρης της περιοχής». Στη Βηθλεέμ το κλίμα την παραμονή των Χριστουγέννων δεν είχε τίποτα το εορταστικό και ο μουντός ουρανός φαίνεται πως καθρέφτιζε την ψυχική διάθεση των πιστών.
Από την πλατεία του Αγίου Πέτρου ο ποντίφικας ευχήθηκε «ο Πανάγαθος να εισακούσει τις προσευχές μας και να ηχήσει ξανά με όλη της τη δύναμη η αναγγελία των αγγέλων στους βοσκούς: Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί Γης ειρήνη και εν ανθρώποις ευδοκία».
Οι ομπρέλες του πλήθους έξω από το ναό γυάλιζαν κάτω από τη βροχή και τα φώτα, ενόσω οι φωνές είχαν ενωθεί σε έναν ύμνο. Την κατανυκτική τελετή μετέδωσαν τηλεοπτικά δίκτυα 40 χωρών από ολόκληρο τον κόσμο.
Στο μήνυμά του για την ημέρα των Χριστουγέννων ο πάπας καταδίκασε τη βία κατά των Χριστιανών στην Ινδονησία και εξέφρασε την οδύνη του για την αιματοχυσία που φράσσει το δρόμο για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Ο πάπας προειδοποίησε επίσης ότι ένας διαβρωτικός «πολιτισμός του θανάτου» απειλεί το μέλλον των ανθρώπων.
Στη Βηθλεέμ ο Λατίνος πατριάρχης Σαμπάχ, στη λειτουργία του μεσονυκτίου που τελέστηκε στο φραγκισκανικό Ναό της Αγίας Αικατερίνης, δίπλα στο Ναό της Γεννήσεως, ευχήθηκε να πρυτανεύσει η δικαιοσύνη και η ελευθερία. Παρουσία του ηγέτη των Παλαιστινίων Γιασέρ Αραφάτ στην πρώτη γραμμή του εκκλησιάσματος, ο πατριάρχης τόνισε: «Είμαστε χριστιανοί μέσα σε μια παλαιστινιακή κοινότητα που διεκδικεί την ελευθερία της».
Εκτός από τη λειτουργία της Γέννησης, ελάχιστες είναι οι υπόλοιπες εκδηλώσεις για τα Χριστούγεννα που πραγματοποιήθηκαν στην πόλη, σε ένδειξη πένθους για τα θύματα της Ιντιφάντα. Δεν υπάρχουν ούτε λαμπιόνια ούτε εορταστικός στολισμός ή, πολύ περισσότερο, τραγούδια. Το μόνο που ίσως γλύκανε για λίγο τις ψυχές των κατοίκων ήταν ένα λαμπερό ουράνιο τόξο, έπειτα από ώρες βροχής.
Παράλληλα, τα τελευταία του Χριστούγεννα στο Λευκό Οίκο γιορτάζει ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος. Ο Μπιλ Κλίντον με την οικογένειά του παραβρέθηκε στην ακολουθία του μεσονυκτίου στον Καθεδρικό Ναό της Ουάσινγκτον. Εισερχόμενος στο ναό, διάβασε σε ένα πανό που κρατούσε ομάδα σιωπηλών Παλαιστινίων: «Προσευχηθείτε για το λαό της Βηθλεέμ».
Η βασιλική οικογένεια της Βρετανίας συγκεντρώθηκε για μια σύντομη τελετή στο μικρό Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίας Μαγδαληνής στο Σάντρινγκχαμ και αναμένεται, όπως συνηθίζεται, να προσευχηθεί αργότερα μαζί με εκατοντάδες πιστούς στην Εκκλησία Νόρφολκ. Στις 5:00 μ.μ., ώρα Ελλάδος, η βασίλισσα Ελισάβετ θα απευθύνει στους Βρετανούς πολίτες το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο μήνυμά της. Στο Βέλγιο ο βασιλιάς Αλβέρτος Β κάλεσε τους πολίτες, με αφορμή τις άγιες ημέρες, να στραφούν κατά του ρατσισμού και των διακρίσεων.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Reuters,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Μάντσεστερ Σίτι – Λίβερπουλ 4-0: Ο Χάαλαντ σκόρπισε τους «ρεντς» και οι «πολίτες» πέρασαν στα ημιτελικά του FA Cup
- Ιωάννα Τούνη: Ελεύθερη μετά τη σύλληψη της
- Καθηγήτρια σχολείου συνελήφθη μαζί με 17χρονο μαθητή για ναρκωτικά στην Καλλιθέα
- Σκάνδαλο όπως κλικ: 33 φωτογραφίες που άλλαξαν τον κόσμο
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Επικίνδυνη η άποψη περί «κυβέρνησης υποδίκων» – Πρώτα να μιλήσουν οι ελεγχόμενοι, λέει ο Μαρινάκης
- Ολυμπιακός: Η απονομή του Κυπέλλου και ο τίτλος του MVP στην Στεφανία Σάντα (vid)
