Τα φάρμακα για την υπέρταση διαφέρουν σε αποτελεσματικότητα
Λονδίνο: Οι αναστολείς ή αποκλειστές διαύλων ασβεστίου (CCBs) -οι οποίοι παρεμποδίζουν την είσοδο ιόντων ασβεστίου από τους διαύλους των κυτταρικών μεμβρανών, δρώντας στον καρδιακό μυ και τις λείες μυϊκές ίνες των αγγείων- δεν είναι τόσο αποτελεσματικοί όσο άλλες θεραπείες.
Λονδίνο: Οι αναστολείς ή αποκλειστές διαύλων ασβεστίου (CCBs) -οι οποίοι παρεμποδίζουν την είσοδο ιόντων ασβεστίου από τους διαύλους των κυτταρικών μεμβρανών, δρώντας στον καρδιακό μυ και τις λείες μυϊκές ίνες των αγγείων- δεν είναι τόσο αποτελεσματικοί όσο άλλες θεραπείες.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών, τα οποία δημοσιεύθηκαν στο ιατρικό περιοδικό Lancet, οι ασθενείς που λαμβάνουν CCBs για την υπέρταση έχουν 26% μεγαλύτερη πιθανότητα να υποστούν καρδιακό επεισόδιο και 25% μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθουν καρδιακή ανεπάρκεια από αυτούς που ακολουθούν άλλες θεραπείες.
Οι ερευνητές συνέκριναν την αποτελεσματικότητα των CCBs με αυτή των διουρητικών, των Β αποκλειστών και των αναστολέων του μετατρεπτικού ενζύμου και κατέδειξαν ότι τα CCBs ήταν εξίσου αποτελεσματικά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Ωστόσο, αποδείχθηκε ότι δεν είχαν την ίδια αποτελεσματικότητα στο να παρέχουν προστασία από ένα ενδεχόμενο καρδιακό επεισόδιο ή από την καρδιακή ανεπάρκεια.
O Δρ Ουίλιαμ Απλγκέιτ, ένας από τους συγγραφείς των προαναφερθέντων ερευνών, δήλωσε στο Reuters «Με βάση τα αποτελέσματα των ερευνών, θα πρέπει να χορηγούμε CCBs μόνο σε όσους έχουν δυσανεξία στα διουρητικά, τα φάρμακα των Β αποκλειστών και των αναστολέων του μετατρεπτικού ενζύμου».
Επίσης, συμπλήρωσε ότι είναι προτιμότερο να παίρνει κάνεις CCBs από το να μην ακολουθεί καμία θεραπεία.
Πηγή: Reuters
health.in.gr
- Στη Συρία ο Γκουτέρες – Η πρώτη επίσκεψη επικεφαλής του ΟΗΕ από το 2009
- Αυτοκίνητα: Τα κινεζικά brands επεκτείνονται στην Ελλάδα – Οι μεγάλοι παίκτες και η εικόνα στην Ευρώπη
- «Ο Γεντβάι φεύγει από τον Παναθηναϊκό – Έκλεισε στην Αλ Σαμπάμπ» (pic)
- Στα ύψη οι τιμές των καυσίμων: Μία ανάσα από τα 2 ευρώ και με επιδότηση
- ΠΑΣΟΚ: Τα «καρφιά» Ανδρουλάκη, το άρθρο 110 και το πρέσινγκ στο Μαξίμου
- Η Βιλερμπάν έδωσε εγγυήσεις στον Φρανσίσκο και «τελείωσε» τις φήμες για το μέλλον του
- Σαουδική Αραβία: Ελληνικοί Patriot αναχαίτισαν βαλλιστικούς πυραύλους από την Υεμένη
- Όταν η ΝΔ ομολογεί ότι θέλει να μετατρέψει το προεκλογικό της πρόγραμμα και το ιδεολογικό της στίγμα σε συνταγματική διάταξη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 25.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/david-becker-jDVJH_9p3pk-unsplash-1-315x220.jpg)





![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-230x130.jpg)





















![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-315x220.jpg)




























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442