Νέο “πονοκέφαλο” προκαλεί η μετάλλαξη του βακτηρίου της βλεννόρροιας
Λονδίνο: Έντονα προβληματισμένοι εμφανίζονται την τελευταία εβδομάδα οι επιστήμονες στα βρετανικά εργαστήρια, οι οποίοι έπειτα από παράπονα ασθενών τους ανακάλυψαν ότι το βακτήριο, που προκαλεί τη βλεννόρροια και αντιμετωπίζεται εδώ και αρκετά χρόνια με μια απλή θεραπεία, έχει μεταλλαχθεί και αντιστέκεται.
Λονδίνο: Έντονα προβληματισμένοι εμφανίζονται την τελευταία εβδομάδα οι επιστήμονες στα βρετανικά εργαστήρια, οι οποίοι έπειτα από παράπονα ασθενών τους ανακάλυψαν ότι το βακτήριο, που προκαλεί τη βλεννόρροια και αντιμετωπίζεται εδώ και αρκετά χρόνια με μια απλή θεραπεία, έχει μεταλλαχθεί και αντιστέκεται.
Ένα πολύ ανθεκτικό στέλεχος της σεξουαλικά μεταδιδόμενης νόσου γονόρροιας (ευρύτερα γνωστής ως βλεννόρροια) φαίνεται να αντιστέκεται στην κλασική φαρμακευτική θεραπευτική αγωγή. Το βακτήριο προκαλεί στους φορείς ανησυχητικά συμπτώματα, τα οποία ολοένα αυξάνονται.
Τα στατιστικά στοιχεία από τη Σκοτία δείχνουν ότι ένα αυξανόμενο ποσοστό ασθενών -φορέων της γονόρροιας- δεν μπορεί να θεραπευτεί, επειδή το στέλεχος του βακτηρίου δεν “εξολοθρεύεται” με κινολόνη β γενιάς (σπροφλοξασόνη), η οποία αποτελούσε έως σήμερα την πρώτη επιλογή για την αντιμετώπιση της νόσου.
Ενώ το 1995 η ποσοστιαία αντίσταση του ιού στην εν λόγω ουσία ήταν 0,5%, το 1999 ανήλθε στο 5%.
Η ανθεκτική μολυσματική μονάδα έχει ήδη διεισδύσει σε αρκετά μέρη της Ασίας και αποτελεί τώρα ένα μείζον πρόβλημα για την περιοχή βόρεια του Ειρηνικού, καθώς και για τη νοτιοανατολική Ασία. Εξάλλου, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι πολλές από τις περιπτώσεις που έχουν εντοπιστεί στη Σκοτία προέρχονται από τον ίδιο ιό.
Η Ιόνα Μάρτιν, ερευνήτρια από το τμήμα Ιατρικής στο Imperial College του Λονδίνου, εξήγησε στο ΒΒC ότι το βακτήριο είναι “έξυπνο”, μεταλλάσσει τον εαυτό του και γίνεται πιο ανθεκτικό στα φάρμακα.
health.in.gr
- «Δυσαρεστημένος ο Ομπράντοβιτς με τη Χάποελ επειδή τηλεφώνησε στον Γκραντ»
- Πρωτοποριακή έρευνα δίνει ελπίδες για θεραπεία της ιδιοπαθούς πνευμονικής ίνωσης – Τι είναι ο υποδοχέας TLR5
- Συναγερμός στα Χανιά: Εξαφανίστηκε 75χρονη με άνοια πηγαίνοντας προς την εκκλησία
- Ανασφάλιστα οχήματα: Με τεχνητή νοημοσύνη η εξέταση των ενστάσεων – Πώς ενημερώνονται οι ιδιοκτήτες
- Ελλάδα-Ουγγαρία 15-14: Έπος της Ελλάδας στο World Cup, πρώτο χρυσό μετάλλιο στο πόλο (vid)
- «Η Ρεάλ Μαδρίτης τα βρήκε με τον Ντιομαντέ και θα συζητήσει με τη Λειψία» (pic)
- Μητσοτάκης για την ένταξη του Ολύμπου στην UNESCO: «Από σήμερα γίνεται βουνό ολόκληρης της ανθρωπότητας»
- Μπάρμπαρα Ρούμπιν – Η έφηβη σκηνοθέτις που ένωσε τους Άντι Γουόρχολ, Άλεν Γκίνσμπεργκ και Μπομπ Ντίλαν
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 26.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/george-dumitrache-B9N8Vv55hn4-unsplash-315x220.jpg)






![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-230x130.jpg)















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442