
Προειδοποιητικά μηνύματα για τη χρήση των κινητών σκοπεύει να επιβάλει το βρετανικό υπουργείο Υγείας
Κάθε συσκευή κινητής τηλεφωνίας που θα κυκλοφορεί στο εξής στη Μεγάλη Βρετανία θα συνοδεύεται από προειδοποιητικό σημείωμα, το οποίο θα ενημερώνει τους χρήστες για τους πιθανούς κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση τους. Αυτό υπαγορεύουν οι πρόσφατες οδηγίες που πρόκειται να θέσει σε εφαρμογή έως τις αρχές του ερχόμενου έτους το βρετανικό υπουργείο Υγείας.
60
Κάθε συσκευή κινητής τηλεφωνίας που θα κυκλοφορεί στο εξής στη Μεγάλη Βρετανία θα συνοδεύεται από προειδοποιητικό σημείωμα, το οποίο θα ενημερώνει τους χρήστες για τους πιθανούς κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση τους. Αυτό υπαγορεύουν οι πρόσφατες οδηγίες που πρόκειται να θέσει σε εφαρμογή έως τις αρχές του ερχόμενου έτους το βρετανικό υπουργείο Υγείας.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου τη Δευτέρα, το υπουργείο Υγείας έχει σχεδόν ολοκληρώσει τη σύνταξη του περιεχομένου των φυλλαδίων, τα οποία στο εξής θα διανέμονται στα καταστήματα πώλησης κινητών τηλεφώνων. Τα φυλλάδια θα προτείνουν να αποφεύγεται η εκτεταμένη χρήση κινητών τηλεφώνων από παιδιά.
Πάντως, έντονη είναι η διαμάχη η οποία έχει ξεσπάσει στους επιστημονικούς κύκλους σχετικά με το ζήτημα της ασφάλειας των κινητών τηλεφώνων. Την προηγούμενη εβδομάδα δημοσιεύτηκαν στο ιατρικό περιοδικό The Lancet δύο άρθρα, με αντικρουόμενες μεταξύ τους απόψεις, σχετικά με τις συνέπειες της χρήσης των κινητών. Το πρώτο ήταν του δρ. Τζέραρντ Χάιλαντ, ο οποίος υποστηρίζει ότι η συνεχής χρήση των κινητών από άτομα κάτω των 18 ετών μπορεί να οδηγήσει σε πονοκεφάλους, απώλεια μνήμης και διαταραχές στον ύπνο. Στην έρευνά του τόνισε επίσης ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να αποδεικνύουν την ασφάλεια της χρήσης των κινητών.
Αντίθετα, ο δρ. Κένεθ Ρόθμαν, του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης, υποστηρίζει, σε σχετική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ίδιο περιοδικό, πως ο κίνδυνος που εγκυμονούν τα κινητά για τη δημόσια υγεία δεν έγκειται τόσο στο ότι αυτά ευθύνονται για την εμφάνιση καρκίνου, όσο στο ότι ευθύνονται για την πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων. Σύμφωνα με την έρευνα του ίδιου, οι χρήστες οι οποίοι χρησιμοποιούν πολύ συχνά τα κινητά τους καθώς οδηγούν, διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να πέσουν θύματα μοιραίου αυτοκινητιστικού δυστυχήματος από ό,τι οι χρήστες που τα χρησιμοποιούν λίγο ή καθόλου.
Η βρετανική κυβέρνηση, πάντως, έχει δεσμευτεί να διερευνήσει διεξοδικά το ζήτημα της επικινδυνότητας της χρήσης των κινητών τηλεφώνων.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Reuters
- Το σημερινό πρόγραμμα του Μουντιάλ: Το ραντεβού των μεγάλων χαμένων (Γαλλία-Αγγλία)
- Θέατρο Στοά: Τι θα δούμε τη χειμερινή σεζόν στην 56η χρονιά λειτουργίας
- Αποζημίωση για υπερκόπωση
- Ο χάρτης του ανορθολογισμού στην Ευρώπη
- Η ψυχολογία ξέρει γιατί δένεσαι με το κατοικίδιό σου (αλλά όχι με ανθρώπους)
- Καύσωνες: Η κλιματική αλλαγή ανατροφοδοτεί τον εαυτό της – Και φταίει ότι η Γη απορροφά περισσότερο ήλιο





