«Απειλεί» την ΕΕ για την εταιρική σχέση ο ΕτζεβίτΘα αναθεωρήσουμε τις σχέσεις μας με την Ευρώ
«Η Τουρκία, αναπόφευκτα, θα αναθεωρήσει τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν η ΕΕ δεν εκτιμήσει την ευαισθησία της κυβέρνησης και της κοινής γνώμης της Τουρκίας σε θέματα όπως το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά» δήλωσε το Σάββατο ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ, «απειλώντας» στην ουσία με αντίμετρα τους «15». Ο κ. Ετζεβίτ τόνισε ότι η Αγκυρα δεν πρόκειται να δεχτεί το Κυπριακό και τις συνοριακές διαφορές ως πολιτικά κριτήρια για την εξέλιξη των σχέσεών της με την Ένωση.
25
«Η Τουρκία, αναπόφευκτα, θα αναθεωρήσει τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν η ΕΕ δεν εκτιμήσει την ευαισθησία της κυβέρνησης και της κοινής γνώμης της Τουρκίας σε θέματα όπως το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά» δήλωσε το Σάββατο ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ, «απειλώντας» στην ουσία με αντίμετρα τους «15». Ο κ. Ετζεβίτ τόνισε ότι η Αγκυρα δεν πρόκειται να δεχτεί το Κυπριακό και τις συνοριακές διαφορές ως πολιτικά κριτήρια για την εξέλιξη των σχέσεών της με την Ένωση.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός έκανε λόγο για «δικαιολογημένες αντιδράσεις» στην τουρκική κοινή γνώμη και επισήμανε ότι «σε περίπτωση που η ΕΕ δεν λάβει υπόψη την ευαισθησία της τουρκικής κυβέρνησης και της κοινής γνώμης, η αναθεώρηση των σχέσεών μας με την ΕΕ θα είναι αναπόφευκτη», χωρίς όμως να διευκρινίσει τι είδους αντιδράσεις θα είναι αυτές.
Υπογράμμισε δε ότι ενώ αναμενόταν να ληφθούν υπόψη οι προειδοποιήσεις της Τουρκίας σχετικά με το Κυπριακό, έγινε γνωστό ότι καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να προστεθεί νέα παράγραφος στο κείμενο της εταιρικής σχέσης, ως πολιτικό κριτήριο που θα αφορά στο θέμα των συνοριακών διαφορών. «Η Τουρκία δεν μπορεί να δεχτεί με κανένα τρόπο και με καμία έννοια το Κυπριακό ζήτημα και τις συνοριακές διαφορές ως πολιτικά κριτήρια» τόνισε.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός κατέληξε λέγοντας «εμείς προειδοποιήσαμε. Σε περίπτωση που δεν αποδώσει η προειδοποίησή μας, θα έχουμε οπωσδήποτε διάφορες εναλλακτικές λύσεις».
Επίσκεψη της Σουηδού ΥΠΕΞ στην Αγκυρα
Σύντομη επίσκεψη πραγματοποίησε χθες στην Τουρκία η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Αννα Λιντ, καθώς από τον Ιανουάριο η χώρα της αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η κ. Λιντ, η οποία είχε συναντήσεις με τον Τούρκο ομόλογό της, Ισμαήλ Τζεμ, τον πρόεδρο Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ και τον αντιπρόεδρο Μεσούτ Γιλμάζ, επιδίωξε να προωθήσει τη συνεργασία μεταξύ των υποψήφιων κρατών – μελών.
Υπενθυμίζεται ότι η Λιντ άσκησε δριμύτατη κριτική για την έλλειψη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την πλευρά της Τουρκίας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Αγκυρα τον περασμένο Φεβρουάριο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ο Βέρνερ Χέρτζογκ έδωσε την πρώτη γεύση της επερχόμενης ταινίας του – Η συμμέτοχη στο Φεστιβάλ Βενετίας
- Εθνική πόλο: Πότε θα διεξαχθεί ο ημιτελικός του Super Final με την Ιταλία
- Σύρος: Συνεχίζεται το θρίλερ με τη δολοφονία της 42χρονης διασώστριας – Τι εξετάζουν οι Αρχές
- Τα στοιχεία επιμένουν ότι υπήρξε σκάνδαλο Novartis πίσω από το αφήγημα περί «σκευωρίας»
- MyCenae: Δίνοντας σάρκα και οστά στον μύθο των Ατρειδών
- Πόσο κοστίζει το μισθολογικό χάσμα στην ΕΕ; Τι χάνει μια Ελληνίδα σε ετήσιο εισόδημα σε σχέση με έναν άνδρα
- Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να φύγει από τον ανθρώπινο έλεγχο – Γιατί είναι ανησυχητικό το «ατύχημα» της OpenAI
- Σήμερα η Ελλάδα αποχαιρετά την σπουδαία Μαίρη Λίντα – Πού θα γίνει η κηδεία της
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 24.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/paul-n5gFu17iYug-unsplash-1-315x220.jpg)





























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442