Τετάρτη 15 Απριλίου 2026
weather-icon 19o
Το πετρέλαιο είναι το «όπλο» των Αράβων</I>

Το πετρέλαιο είναι το «όπλο» των Αράβων

Κλιμακώνεται η ένταση στα παλαιστινιακά εδάφη, λίγες ώρες μετά τη λήξη της διορίας που είχε θέσει το Ισραήλ για την πλήρη εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός. Τουλάχιστον δέκα Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους σε ανταλλαγές πυρών με Ισραηλινούς στρατιώτες στη Δυτική Όχθη, την ώρα που ο στρατός με ελικόπτερα και τανκ βάλλει κατά παλαιστινιακών θέσεων κοντά στην Ιερουσαλήμ και στη Βηθλεέμ.

48

Κλιμακώνεται η ένταση στα παλαιστινιακά εδάφη, λίγες ώρες μετά τη λήξη της διορίας που είχε θέσει το Ισραήλ για την πλήρη εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός. Τουλάχιστον δέκα Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους σε ανταλλαγές πυρών με Ισραηλινούς στρατιώτες στη Δυτική Όχθη, την ώρα που ο στρατός με ελικόπτερα και τανκ βάλλει κατά παλαιστινιακών θέσεων κοντά στην Ιερουσαλήμ και στη Βηθλεέμ.

Εν τω μεταξύ, η ισραηλινή κυβέρνηση κάνει λόγο για «κατάφωρη παραβίαση από την Παλαιστινιακή Αρχή των όσων συμφωνήθηκαν στην Αίγυπτο», ενώ σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός, Εχούντ Μπαράκ, ανακοίνωσε: «Το Ισραήλ θα περιμένει τα αποτελέσματα της συνόδου του Αραβικού Συνδέσμου το Σαββατοκύριακο και μετά θα αποφασίσει αν θα συνεχίσει να συμμετέχει στην ειρηνευτική διαδικασία».


Παράλληλα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς τους Παλαιστινίους, δηλώνοντας στην ισραηλινή τηλεόραση ότι το Ισραήλ θα εξαντλήσει όλα τα μέσα προστασίας των πολιτών του, σε περίπτωση που δεν παύσουν οι συγκρούσεις. «Η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να προστατέψει τα συμφέροντα της χώρας» κατέληξε ο Εχ.Μπαράκ.


Οι δηλώσεις του ήλθαν λίγο μετά την ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, ο οποίος κατηγορεί την παλαιστινιακή αστυνομία για επιθέσεις εναντίον των στρατιωτών, αλλά και εποίκων. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τουλάχιστον έξι στρατιώτες τραυματίστηκαν από τα πυρά Παλαιστίνιων αστυνομικών, εκ των οποίων οι δύο σοβαρά.


Λίγο αργότερα, ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιασέρ Αραφάτ, απαντώντας στον Ισραηλινό πρωθυπουργό -από το Κάιρο, όπου βρίσκεται προκειμένου να μετάσχει στη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου-, χαρακτήρισε αναμενόμενες τις απειλές του Μπαράκ για προσωρινή διακοπή της ειρηνευτικής διαδικασίας.


Επίσης, ο Γ.Αραφάτ τόνισε: «Είναι μία δήλωση που γίνεται με υπεροπτικό τόνο σε όλους τους Αραβες ηγέτες και είμαστε ικανοί να την αντιμετωπίσουμε» για να καταλήξει: «Τα παιδιά του αραβικού έθνους είναι πιο ισχυρά από όλες τις δηλώσεις».


Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν οι δηλώσεις του επικεφαλής στην διαπραγματευτική αντιπροσωπεία των Παλαιστινίων Σαέμπ Ερεκάτ, που χαρακτήρισε απαράδεκτη την πρόθεση του Ισραήλ να αναθεωρήσει την προσέγγισή του στην ειρηνευτική διαδικασία μετά την αραβική σύνοδο.


Η Χεζμπολάχ ζητά από τον αραβικό κόσμο να χρησιμοποιήσει το πετρέλαιο ως «όπλο»


Οι αραβικές χώρες, μολονότι επιθυμούν να στηρίξουν τους Παλαιστινίους, φοβούνται να χρησιμοποιήσουν ως «όπλο» τους το πετρέλαιο, ισχυρίστηκε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασραλάχ σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC.


«Οι Αραβες ηγέτες που έχουν τη δυνατότητα να προβούν σε μια τέτοια ενέργεια στερούνται του πολιτικού σθένους, αλλά και της βούλησης να χρησιμοποιήσουν το πετρέλαιο ως όπλο, επειδή φοβούνται εσάς (τους Δυτικούς)» είπε χαρακτηριστικά ο Νασραλάχ.


Τέλος, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ δεν παρέλειψε να απευθύνει έκκληση στον αραβικό κόσμο να σταματήσει τις εξαγωγές πετρελαίου, έως ότου τα Ηνωμένα Έθνη καταδικάσουν το Ισραήλ για «σφαγές» Παλαιστινίων.

Associated Press,Reuters

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 15 Απριλίου 2026
Cookies