Προβάδισμα του αμερικανικού Cobra στο τουρκικό πρόγραμμα αγοράς ελικοπτέρων
Το ΑΗ-1z King Cobra της αμερικανικής εταιρείας Βell-Textron προκρίνει η Εκτελεστική Επιτροπή Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας, που συνεδρίασε για να επιλέξει τον τύπο του νέου επιθετικού ελικοπτέρου, που σχεδιάζει να αποκτήσει ο τουρκικός στρατός. Η παγωμένη υπόθεση της προμήθειας των 145 ελικοπτέρων επέστρεψε στο προσκήνιο, περίπου ενάμιση μήνα έπειτα από την απόφαση για επ αόριστον αναβολή της.
Το ΑΗ-1z King Cobra της αμερικανικής εταιρείας Βell-Textron προκρίνει η Εκτελεστική Επιτροπή Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας, που συνεδρίασε για να επιλέξει τον τύπο του νέου επιθετικού ελικοπτέρου, που σχεδιάζει να αποκτήσει ο τουρκικός στρατός. Η παγωμένη υπόθεση της προμήθειας των 145 ελικοπτέρων επέστρεψε στο προσκήνιο, περίπου ενάμιση μήνα έπειτα από την απόφαση για επ αόριστον αναβολή της.
Σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση της Επιτροπής, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπουλέντ Ετζεβίτ, δήλωσε ότι, εάν οι τελικές διαπραγματεύσεις με τη Βell-Textron δεν ευοδωθούν, τότε η τουρκική κυβέρνηση θα εξετάσει το ενδεχόμενο προμήθειας του ρωσοϊσραηλινού ΚΑ50-2 (Erdogan) της Kamov.
Για το ελικόπτερο της Kamov, το τουρκικό ειδησεογραφικό δίκτυο NTV ανέφερε ότι το μεγαλύτερο πλεονέκτημά του είναι η ανταγωνιστική τιμή του, όπως και η δυνατότητα συμπαραγωγής με την Τουρκική Αεροπορική Βιομηχανία (ΤΑΙ), όρο που θέτει η τουρκική πλευρά, αποσκοπώντας στη μεταφορά τεχνολογίας. Αντίθετα, η αμερικανική πλευρά εμφανίζεται διστακτική στις επιθυμίες της Τουρκίας για συμπαραγωγή.
Ο Ετζεβίτ επισήμανε ακόμη ότι οι εταιρείες διαβεβαίωσαν πως η εγχώρια συμμετοχή στο πρόγραμμα θα φτάσει στο 30% και ότι αναμένεται ο τουρκικός στρατός να παραλάβει το πρώτο ελικόπτερο το 2003. Το εξοπλιστικό πρόγραμμα θα έχει συνολικό κόστος πέντε δισ. δολάρια (1,6 τρισ. δραχμές), τα οποία θα εξασφαλιστούν κυρίως από πόρους του τουρκικού υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας.
Ετσι βγαίνει, ουσιαστικά, εκτός μάχης το Α-129-1 Mangusta της Agusta, ενώ προηγουμένως είχαν ήδη αποκλειστεί η Boeing (με το Apache) και η Eurocopter (με το Tiger), με τη δικαιολογία της κατάθεσης ελλιπών φακέλων.
Παρασκήνιο και στις ΗΠΑ για τα τουρκικά ελικόπτερα
Στις 2 Ιουνίου η τουρκική κυβέρνηση είχε παγώσει τις διαδικασίες του διαγωνισμού, την ώρα που πληροφορίες ανέφεραν ότι το αμερικανικό King Cobra ήταν ο επικρατέστερος τύπος για την τελική επιλογή. Παράλληλα, όμως, είχαν εκφραστεί τότε αμφιβολίες σχετικά με τη διάθεση των ΗΠΑ να προβούν σε πωλήσεις πολεμικού υλικού προς την Τουρκία, καθώς η Αγκυρα δέχεται επικρίσεις για το ζήτημα της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ωστόσο, το NTV ανέφερε την Τετάρτη ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον απάντησε σε παρόμοιο αίτημα του γερουσιαστή Φρανκ Παλόνε ότι η Τουρκία έχει βελτιώσει τις επιδόσεις της στον ευαίσθητο αυτό τομέα και κινείται προς τον εκδημοκρατισμό. Σημειώνει ακόμα ότι η χώρα ανήκει στο ΝΑΤΟ και έχει δικαίωμα να αγοράζει όπλα, όπως και υποχρέωση να συνεισφέρει στη συμμαχία. Το ίδιο δίκτυο αναφέρει, επίσης, ότι αναμένεται ο Κλίντον να επικυρώσει τη συμφωνία, στην περίπτωση που η αμερικανική εταιρεία κερδίσει το διαγωνισμό.
Παράλληλα, ενδέχεται η αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για την ολοκλήρωση της αγοράς να συνδέεται και με τη γραπτή υποστήριξη 38 Αμερικανών γερουσιαστών, οι οποίοι απηύθηναν επιστολή στην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάντλιν Ολμπράιτ, υποσχόμενοι να υποστηρίξουν την πώληση των ελικοπτέρων και άλλου πολεμικού υλικού στην Τουρκία.
Οπως αναφέρει χθεσινό δημοσίευμα του NTV, στην επιστολή επισημαίνεται ξανά η πρόοδος της χώρας στα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ διατυπώνεται η υπόσχεση για μία δυνατή αμυντική συνεργασία ανάμεσα στα δύο κράτη. Η επιστολή φέρει, μεταξύ άλλων, την υπογραφή του Τζον Μακ Κέιν, πρώην υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ στις ερχόμενες εκλογές.
Ο Αργύρης Μπακιρτζής και οι Χειμερινοί Κολυμβητές επιστρέφουν στον λόφο του Φιλοπάππου, με τα τραγούδια τους αλλά και τις ιστορίες που κάνουν κάθε φορά αυτή τη συνάντηση μοναδική.