Πέμπτη 23 Απριλίου 2026
weather-icon 13o
Νέα επίθεση Σεβενεμάν στον Φίσερ για την ευρωπαϊκή ομοσπονδία

Νέα επίθεση Σεβενεμάν στον Φίσερ για την ευρωπαϊκή ομοσπονδία

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζαν Πιέρ Σεβενεμάν, κατήγγειλε εκ νέου τις γερμανικές αντιλήψεις για την ομοσπονδιακή Ευρώπη -όπως αυτές εκφράστηκαν μέσω του οράματος του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ- ως μία άνευ όρων παράδοση στην παγκοσμιοποίηση, κατάσταση που θα μετέτρεπε την Ευρώπη σε πλούσιο προάστιο της αμερικανικής αυτοκρατορίας.

48

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζαν Πιέρ Σεβενεμάν, κατήγγειλε εκ νέου τις γερμανικές αντιλήψεις για την ομοσπονδιακή Ευρώπη -όπως αυτές εκφράστηκαν μέσω του οράματος του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ- ως μία άνευ όρων παράδοση στην παγκοσμιοποίηση, κατάσταση που θα μετέτρεπε την Ευρώπη σε πλούσιο προάστιο της αμερικανικής αυτοκρατορίας.

Με αποδέκτες κυρίως όσους καταδίκασαν τις πρόσφατες δηλώσεις του σχετικά με το ναζιστικό παρελθόν της Γερμανίας, ο Γάλλος υπουργός, σε άρθρο του στο γαλλικό περιοδικό Nouvel Observateur, επισημαίνει ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να μετατραπεί σε ομοσπονδία χωρίς να στερηθεί τη δημοκρατική της νομιμότητα.


Ο Σεβενεμάν -οι δηλώσεις του οποίου περί Γερμανίας που δεν έχει ακόμη ξεπεράσει το ναζιστικό της παρελθόν προκάλεσαν αληθινό σάλο- στο ίδιο άρθρο τονίζει ότι δεν αποτελεί πανάκεια η έννοια της Ομοσπονδίας.


Οταν καταργούνται τα έθνη, αυτό συμβάλλει μόνο στο θρίαμβο της παγκοσμιοποίησης. Περαιτέρω υστέρηση στην πολιτική ενοποίηση αποτελεί μεγαλύτερη ακόμα απεμπόληση της ιδέας της ευρωπαϊκής ανεξαρτησίας, απομακρύνοντας πρόσθετα τα κέντρα των αποφάσεων από το λαό προσθέτει ο ίδιος.


Μας αρκεί λοιπόν το να μην είμαστε τίποτα περισσότερο από ένα προάστιο, έστω πλούσιο, της αμερικανικής αυτοκρατορίας; συνεχίζει ο Σεβενεμάν και καταλήγει: Προκειμένου να δημιουργηθεί μία αυθεντικά ευρωπαϊκή Ευρώπη, χρειαζόμαστε ένα γερμανικό έθνος με εμπιστοσύνη και αυτοκυριαρχία για το παρελθόν του και όχι μία Γερμανία που επιχειρεί να διαφύγει μέσω των υπερεθνικών δομών.


Πάντως, και ο Γ.Φίσερ χαιρέτισε τις απόψεις του Γάλλου υπουργού Εσωτερικών, δηλώνοντας ότι προωθούν το δημόσιο διάλογο για την αυριανή Ευρώπη. Ωστόσο, διέψευσε ότι η χώρα του επιχειρεί να αναβιώσει η Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία ή να επιβάλει τη δική της αντίληψη για την ομοσπονδία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.


Η Γερμανία επιδιώκει σύμπραξη με τη Γαλλία για τα ζητήματα της Διακυβερνητικής


Το Βερολίνο βλέπει μία ουσιαστικά πλήρη συμφωνία με τη Γαλλία, αναφορικά με τα βασικά σημεία των θεσμικών μεταρρυθμίσεων της ΕΕ, σύμφωνα με δηλώσεις του Γερμανού αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γκίντερ Πλόιγκερ, την Τετάρτη.


Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γερμανός διπλωμάτης, αναφερόμενος στη γαλλογερμανική σύνοδο της 9ης Ιουλίου στο Μάιντς της Γερμανίας, εάν καταφέρουμε κάτι τέτοιο, και είμαι σχεδόν σίγουρος ότι θα το κάνουμε, θα είμαστε εμείς που θα αποτελέσουμε τον κύριο υποστηρικτή της γαλλικής προεδρίας.


Εχουμε σε πολλά ζητήματα, όχι σε όλα αλλά σε πολλά, κοινές θέσεις και επεξεργαζόμαστε αναθεώρηση των απόψεών μας, με την προοπτική στο Μάιντς να αναπτύξουμε πραγματικά κοινές θέσεις σε όλα τα ζητήματα κατέληξε ο Πλόιγκερ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 23 Απριλίου 2026
Cookies