Πέμπτη 23 Απριλίου 2026
weather-icon 13o
Αλυτο πρόβλημα η οικογενειακή βία κατά των γυναικών, σύμφωνα με έκθεση της Unicef

Αλυτο πρόβλημα η οικογενειακή βία κατά των γυναικών, σύμφωνα με έκθεση της Unicef

Εξαρση εξακολουθεί να γνωρίζει το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών, διαπιστώνει σε έκθεσή της η UNICEF, ενώ δεν έχει ακόμα συντελεστεί ικανοποιητική πρόοδος ούτε στην αντιμετώπιση της συνηθέστερης μορφής της, που δεν είναι άλλη από αυτήν που ασκείται στο οικογενειακό περιβάλλον.

55

Εξαρση εξακολουθεί να γνωρίζει το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών, διαπιστώνει σε έκθεσή της η UNICEF, ενώ δεν έχει ακόμα συντελεστεί ικανοποιητική πρόοδος ούτε στην αντιμετώπιση της συνηθέστερης μορφής της, που δεν είναι άλλη από αυτήν που ασκείται στο οικογενειακό περιβάλλον.

Από τα στατιστικά στοιχεία της έκθεσης, που συνέταξε το Κέντρο Ερευνών Innocenti της UNICEF στη Φλωρεντία, προκύπτει ότι η βία στην οικογένεια δεν κάνει διακρίσεις ταξικού, οικονομικού, μορφωτικού χαρακτήρα και κουλτούρας.


Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι το ποσοστό των γυναικών που έχουν πέσει θύματα κακοποίησης από άτομα του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος στις αναπτυγμένες χώρες του βιομηχανικού κόσμου, όπως οι ΗΠΑ και η Μ.Βρετανία, κυμαίνεται μεταξύ 25% και 29%. Την ίδια στιγμή, στις αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας και της Αφρικής το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 35% με 45%.


Ενδεικτική της επιδημίας αυτής στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες είναι η περίπτωση της Ινδίας, όπου το 45% των συζύγων παραδέχεται ότι κακοποιεί τις γυναίκες του, ενώ αντίστοιχα υψηλά είναι τα ποσοστά σε Ισραήλ, Αίγυπτο και Κένυα.


Σύμφωνα με την έκθεση, σε παγκόσμιο επίπεδο υπολογίζεται ότι περίπου 60 εκατομμύρια γυναίκες έχουν κακοποιηθεί ακόμα και μέχρι θανάτου από μέλη των οικογενειών τους.


Η διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών του 1993 για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην οικογενειακή βία, την οποία πολλές χώρες και κοινωνίες έχουν την τάση να αντιμετωπίζουν ως άλυτο πρόβλημα, κυρίως επειδή εκδηλώνεται μέσα στην οικογένεια και είναι βαθιά εδραιωμένη.


Η βία αυτής της μορφής έχει σοβαρές επιπτώσεις στη φυσική και συναισθηματική υγεία γυναικών και παιδιών. Απειλεί την οικονομική τους ασφάλεια, υπονομεύει την αυτοεκτίμησή τους αλλά και την ομαλή τους ανάπτυξη. Στις χειρότερες περιπτώσεις αποτελεί απειλή για την ίδια τους τη ζωή, καθώς υπάρχουν πολλά παραδείγματα γυναικών που δολοφονούνται ή αυτοκτονούν από απελπισία.


Στην έκθεσή της, η UNICEF καλεί τους επίσημους φορείς να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Παράλληλα, προτείνει μέτρα και νομοθετικές ρυθμίσεις που θα θέσουν φραγμό στη μη τιμωρία των δραστών.


Σαράντα τέσσερις χώρες έχουν ήδη λάβει νομοθετικά μέτρα κατά της οικογενειακής βίας. Οι 12 βρίσκονται στη Λατινική Αμερική.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 23 Απριλίου 2026
Cookies