Βαλκάνια και Κυπριακό επικράτησαν στη συνάντηση Παπανδρέου-Ολμπράιτ στη Φλωρεντία
Τα Βαλκάνια και ο καθοριστικός ρόλος που διαδραματίζει η Ελλάδα στην περιοχή βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Γ.Παπανδρέου με την Αμερικανίδα ομόλογό του Μάντλιν Ολμπράιτ, στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ στη Φλωρεντία.
Τα Βαλκάνια και ο καθοριστικός ρόλος που διαδραματίζει η Ελλάδα στην περιοχή βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Γ.Παπανδρέου με την Αμερικανίδα ομόλογό του Μάντλιν Ολμπράιτ, στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ στη Φλωρεντία.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Γ.Παπανδρέου μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών, η συνάντηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της αναγνώρισης από τους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους του πρωταγωνιστικού ρόλου που έχει η Ελλάδα στην προώθηση και εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στα Βαλκάνια.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις εξελίξεις στο Κόσοβο και την κατάσταση στη Γιουγκοσλαβία, ενώ βάσει πληροφοριών που δημοσιεύει Το Βήμα, ο Γ.Παπανδρέου φέρεται να επανέλαβε στην ομόλογό του ότι η πολιτική των κυρώσεων και της διεθνούς απομόνωσης φέρνει τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα και δεν βοηθά την πορεία εκδημοκρατισμού της χώρας.
Ωστόσο, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών παρατήρησε ότι οι ΗΠΑ προτίθενται να προβούν σε κάποια ανοίγματα προς το σερβικό λαό, ενώ φαίνεται να εξετάζουν το ενδεχόμενο Ελληνες και Αμερικανοί διπλωμάτες να λάβουν, μελλοντικά, κάποιες πρωτοβουλίες.
Ουσιαστική πρόοδο στο Κυπριακό ζητούν Ελλάδα και Γ.Κληρίδης
Συζήτηση έγινε και σχετικά με το Κυπριακό, κατά την οποία η ελληνική πλευρά υποστήριξε ότι εν όψει του γ γύρου των συνομιλιών πρέπει να υπάρξει ουσιαστική διαπραγμάτευση του προβλήματος, άποψη που συμμερίστηκε και η Μ.Ολμπράιτ.
Παράλληλα κατά τη συζήτηση που είχε η Αμερικανίδα υπουργός με τον Τούρκο ομόλογό της Ισμαήλ Τζεμ, η τουρκική πλευρά τάχθηκε υπέρ της συνομοσπονδιακής λύσης στο νησί.
Εν τω μεταξύ, από τη Λευκωσία ο Κύπριος πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης, κατά την ομιλία του στην 25η Διεθνή Εκθεση Κύπρου, απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς τους ξένους μεσολαβητές στο Κυπριακό ζήτημα και έθεσε για πρώτη φορά χρονοδιάγραμμα, εντός του οποίου θα πρέπει να έχει επιτευχθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.
Τονίζω ότι θέλουμε να δούμε πρόοδο μέχρι το φθινόπωρο. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να συνεργήσουμε σε τυχόν προσπάθεια της τουρκικής πλευράς να ροκανίσει και άλλο χρόνο είπε χαρακτηριστικά ο Γ.Κληρίδης.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες της εφημερίδας Το Βήμα, η Λευκωσία επιδιώκει να ξεκαθαρίσει το τοπίο στις συνομιλίες για το Κυπριακό μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο, οπότε οι 15 της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα εγκρίνουν το κείμενο της εταιρικής σχέσης με την Τουρκία.
«Για τη Νέα Αριστερά, η κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής αποτελεί επιτακτική ανάγκη και η ελεύθερη πρόσβαση στη δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με τη σταδιακή κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων», αποτελεί στρατηγικό στόχο, σημειώνει η Πατησίων
Αντίστροφη μέτρηση για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2026, καθώς σήμερα Τρίτη 30 Ιουνίου εκπνέει η προθεσμία για την απόκτηση του προσωπικού κωδικού ασφαλείας (password).