
Τα μυστικά του εσωτερικού της Γης αποκαλύπτουν δύο βράχοι
Αυστραλοί και Αμερικανοί επιστήμονες βρήκαν δύο βράχους οι οποίοι προέρχονται από βάθος 400 και 670 χιλιομέτρων, αντίστοιχα. Η μελέτη αυτών των πετρωμάτων μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση διαδικασιών που συντελούνται στο εσωτερικό του πλανήτη μας, όπως μετέδωσε το BBC την Παρασκευή.
65
Αυστραλοί και Αμερικανοί επιστήμονες βρήκαν δύο βράχους οι οποίοι προέρχονται από βάθος 400 και 670 χιλιομέτρων, αντίστοιχα. Η μελέτη αυτών των πετρωμάτων μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση διαδικασιών που συντελούνται στο εσωτερικό του πλανήτη μας, όπως μετέδωσε το BBC την Παρασκευή.
Οι βράχοι βρέθηκαν στο νησί Μαλάιτα, ανατολικά της Παπούα-Νέας Γουινέας σε βάθος διπλάσιο από αυτό που οι επιστήμονες είχαν μελετήσει έως τώρα, που αντιστοιχεί σε μία περιοχή στο εσωτερικό της Γης ανάμεσα στο εσωτερικό και τον εξωτερικό μανδύα, και η μελέτη τους μπορεί να μας αποκαλύψει λεπτομέρειες για τη σύστασή της.
Η επιστημονική γνώση σχετικά με αυτή την περιοχή έχει έως τώρα αποκτηθεί από τη μελέτη των ενεργειακών κυμάτων που απελευθερώνονται με τους σεισμούς.
Ο καθηγητής Κεν Κόλερσον από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ θεωρεί όμως ότι οι βράχοι θα αποκαλύψουν περισσότερες λεπτομέρειες. Οι βράχοι αποτελούνται κυρίως από ένα ορυκτό που ονομάζεται γρανάτης και το οποίο σε ιδιαίτερα υψηλή πίεση αρχίζει να περιέχει πυρίτιo, λίγο αλουμίνιο και χρώμιο.
Με βάση αυτά τα χημικά συστατικά, μπόρεσαν οι επιστήμονες να υπολογίσουν την πίεση την οποία υπέστησαν οι βράχοι. Η πίεση αυτή ήταν τεράστια, 250.000 φορές μεγαλύτερη από την ατμοσφαιρική πίεση στην επιφάνεια της Γης.
Οι βράχοι αυτοί πρέπει να έφτασαν στην επιφάνεια περνώντας μέσα από ηφαιστειακούς αγωγούς που ξεκινούν από μεγάλο βάθος.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Εκλογές στο Περού: Υποψήφιος της ριζοσπαστικής Αριστεράς ο πιθανότερος αντίπαλος της Δεξιάς στον δεύτερο γύρο
- Σταχτοδέλφινο στο Αιγαίο: Η σπάνια εμφάνιση μεταξύ Χίου και Ικαρίας
- Φαραντούρης: Το ΠΑΣΟΚ είναι ο μόνος σοβαρός πόλος για τη συσπείρωση των δημοκρατικών δυνάμεων
- Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας: Δράση με Ολυμπιακός – ΑΕΚ και Ρεάλ – Χάποελ
- Πρωτομαγιά: Ο διπλός συμβολισμός της – Από τη γιορτή της φύσης στους εργατικούς αγώνες
- Πώς θα γλιτώσετε τους πλειστηριασμούς – Τα σημεία κλειδιά


