Το πολιτικό μέλλον του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, μετά την απόσυρσή του από την προεδρία της Τουρκίας, αποτελεί ένα γρίφο που μόνον ο ίδιος μπορεί να λύσει, χωρίς ωστόσο να βιάζεται. Ενεργώντας με αυτόν τον τρόπο, προκαλεί αμηχανία σε όλο τον πολιτικό κόσμο της γείτονος χώρας και αναπτερώνει τις ελπίδες όσων επιθυμούν να τον δουν σε μία υψηλή θέση κάποιου κόμματος.
Το πολιτικό μέλλον του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, μετά την απόσυρσή του από την προεδρία της Τουρκίας, αποτελεί ένα γρίφο που μόνον ο ίδιος μπορεί να λύσει, χωρίς ωστόσο να βιάζεται. Ενεργώντας με αυτόν τον τρόπο, προκαλεί αμηχανία σε όλο τον πολιτικό κόσμο της γείτονος χώρας και αναπτερώνει τις ελπίδες όσων επιθυμούν να τον δουν σε μία υψηλή θέση κάποιου κόμματος.
Δεν παίρνω σύνταξη, έχω απλώς ολοκληρώσει ένα επίσημο λειτούργημα που, συνταγματικά, έληξε. Δεν σημαίνει πως όλα τελειώνουν με τη λήξη της προεδρικής μου θητείας δηλώνει ο Σ.Ντεμιρέλ, διευκρινίζοντας πάντως ότι δεν αναζητεί αυτή τη στιγμή νέα δουλειά στην πολιτική.
Πάντα μιλώ ξεκάθαρα υποστηρίζει για τα δημοσιεύματα που, πίσω από τις δηλώσεις του, έβλεπαν… κρυμμένα μηνύματα επιστροφής του στην ενεργό πολιτική. Συμπληρώνει, ωστόσο, ότι αν μου ζητηθεί να αναλάβω κάποια ευθύνη για το καλό του έθνους και του λαού μου, δεν θα πω όχι.
Πανικός για τον Ντεμιρέλ!
Φτάνοντας στο σπίτι της οδού Γκουνίζ, όπου κατοικούσε πριν το αφήσει για το προεδρικό μέγαρο, αποθεώθηκε από το κοινό που είχε συγκεντρωθεί εκεί. Οι χιλιάδες υποστηρικτές του, σύμφωνα με την εφημερίδα Τurkish Daily News, έσπειραν πανικό στα κεντροδεξιά κόμματα, που ίσως να διαπίστωσαν ότι η λαϊκή απήχηση του τέως προέδρου της Τουρκίας ίσως οδηγήσει στον πολιτικό παραγκωνισμό του.
Σε αυτή την περίπτωση, ο τουρκικός Τύπος βλέπει να αναλαμβάνει ηγετική θέση στον κεντροδεξιό χώρο, που αυτή τη στιγμή είναι διασπασμένος μεταξύ του Κόμματος του Ορθού Δρόμου (DYP) και του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας (ANAP). Σημαντικά στελέχη, άλλωστε, του DYP -που θεωρούνται πολέμιοι της ηγέτιδάς του Τανσού Τσιλέρ- βρίσκονταν στο προσκήνιο της τελετής υποδοχής.
Και ήταν αυτοί που διέσπειραν τις φήμες πως, εάν ο Σ.Ντεμιρέλ αποφασίσει να επιστρέψει στα πολιτικά πράγματα, θα το κάνει διαμέσου ενός εκ των δύο κομμάτων. Επισήμως, οι ηγεσίες τους υποστηρίζουν ότι ο τέως πρόεδρος πρέπει να αναλάβει έναν υπερκομματικό ρόλο σε κάποιο κρατικό οργανισμό και να διοχετεύσει εκεί την εμπειρία του -το ANAP έχει ήδη καταθέσει πρόταση στη Βουλή για να δημιουργηθεί η θέση του Ειδικού Πρεσβευτή του Κράτους για τον Ντεμιρέλ, με έδρα το εξωτερικό.
Δεν ενθουσιάζονται οι πολιτικοί αρχηγοί
Η Τ.Τσιλέρ, ωστόσο, ισχυρίζεται πως η απόφαση για συνέχιση ή όχι της πολιτικής καριέρας του Σ.Ντεμιρέλ δεν θα επηρεάσει με κανέναν τρόπο το κόμμα της: Το νερό δεν κυλά ποτέ προς τα πίσω δηλώνει. Στο στρατόπεδο του ANAP, οι προβλέψεις λένε πως οι σχέσεις του βετεράνου πολιτικού με τον ηγέτη του κόμματος, Μεσούτ Γιλμάζ, θα εξελίσσονταν σε τεταμένο κλίμα, δεδομένου του γεγονότος πως ο τελευταίος δεν είχε υποστηρίξει τη συνταγματική μεταρρύθμιση παράτασης της θητείας του Ντεμιρέλ στην προεδρία της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.
Σε κάθε περίπτωση, ο τέως πρόεδρος της Τουρκίας κρατά τη λύση για το γρίφο του μέλλοντός του στην πολιτική. Κανείς που να με ακολούθησε δεν μετάνιωσε στο παρελθόν έλεγε, ενώ το πλήθος τον επευφημούσε, και η δήλωσή του αυτή ενισχύει την άποψη πως τουλάχιστον δέκα μέλη του ANAP θα τον ακολουθούσαν, αν αποφάσιζε να πολιτευθεί ξανά.
Ειλικρινά, μου έλειψε αυτό σχολίαζε ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ για τις ενθουσιώδεις αντιδράσεις του κοινού και η εντύπωση που έμεινε σε όλους είναι πως το τέλος της πολιτικής του καριέρας θα αργήσει ακόμη…
Ο Αργύρης Μπακιρτζής και οι Χειμερινοί Κολυμβητές επιστρέφουν στον λόφο του Φιλοπάππου, με τα τραγούδια τους αλλά και τις ιστορίες που κάνουν κάθε φορά αυτή τη συνάντηση μοναδική.