
H Γαλλία θα κατασκευάσει επιταχυντή σωματιδίων
Ο νέος υπουργός Ερευνας της Γαλλίας, Ροζέ-Ζεράρ Σβάρστενμπεργκ, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η χώρα του πρόκειται να κατασκευάσει δικό της επιταχυντή σωματιδίων, με σκοπό να μελετήσει τα μυστικά της δομής της ύλης.
65
Ο νέος υπουργός Ερευνας της Γαλλίας, Ροζέ-Ζεράρ Σβάρστενμπεργκ, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η χώρα του πρόκειται να κατασκευάσει δικό της επιταχυντή σωματιδίων, με σκοπό να μελετήσει τα μυστικά της δομής της ύλης.
Ο επιταχυντής θα είναι ένα synchrotron (επιταχυντής σε κυκλική διάταξη) τρίτης γενιάς που θα παράγει ακτίνες Χ. Η Γαλλία είχε και παλαιότερα τέτοια σχέδια, αλλά τελικά τα ανέβαλε, προκειμένου να συνεργαστεί σε ένα κοινό πρόγραμμα με τους Βρετανούς, με το όνομα Diamond, όπως μετέδωσε το BBC την Παρασκευή.
Το πρόγραμμα αυτό δεν θέτει εν αμφιβόλω το κοινό γαλλοβρετανικό πρόγραμμα, τόνισαν ο Γάλλος υπουργός Ερευνας και ο Βρετανός ομόλογός του λόρδος Σέινσμπερι.
Ο Σβάρστενμπεργκ εξήγησε στη γαλλική εφημερίδα La Tribune ότι η ανάγκη για επιστημονικά πειράματα σε επιταχυντές είναι ιδιαίτερα αυξημένη.
Οι Γάλλοι επιστήμονες ζητούν μία μηχανή που θα είναι σε θέση να παράγει ενέργειες της τάξεως των 2,5GeV (γίγα ηλεκτρονιοβόλτ). Ωστόσο, δεν είναι ακόμα σαφές πού θα εγκατασταθεί ο επιταχυντής.
Αξίζει να αναφερθεί ότι και οι Ιταλοί και οι Ελβετοί διαθέτουν επιταχυντή, ενώ οι Γερμανοί έχουν πέντε τέτοια μηχανήματα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Metallica: Οι 80.000 θεατές, ο Ζορμπάς, οι Τρύπες και το Αστεροσκοπείο που μέτρησε τις δονήσεις
- Γιαννακόπουλος: «Ο Παναθηναϊκός έχει στείλει επίσημο βίντεο και περιμένει απάντηση από τη Euroleague» (vid)
- Ανδρουλάκης για την γιορτή της μητέρας: «Να την κάνουμε ξανά να νιώσει αυτό που είναι πραγματικά. Πολύτιμη»
- Φορολογικές δηλώσεις: Τέλος χρόνου για όσους θέλουν έκπτωση 4% – Όσα πρέπει να ξέρετε
- Τα δεδομένα για την επόμενη ομάδα του Ντιαλό
- «Μάρτυρας» ο Γρηγόρης Δημητριάδης για την ΝΔ, την ΕΥΠ και την πατρίδα, «μαρτυρά» την ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη




