Λιγότερες θανατικές καταδίκες κατά το 1999, σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας
Περισσότεροι από 1.800 άνθρωποι εκτελέστηκαν σε 31 χώρες το 1999, σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας. Περισσότερες από τις μισές θανατικές καταδίκες σημειώθηκαν στην Κίνα.
38
Περισσότεροι από 1.800 άνθρωποι εκτελέστηκαν σε 31 χώρες το 1999, σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας. Περισσότερες από τις μισές θανατικές καταδίκες σημειώθηκαν στην Κίνα.
Οπως αναφέρει το BBC, o συνολικός αριθμός των ανθρώπων που εκτελέστηκαν στη διάρκεια του 1999 είναι μικρότερος από αυτόν που καταγράφηκε το 1998, χρονιά κατά την οποία οδηγήθηκαν στο θάνατο 2.200 άνθρωποι. Οι χώρες, πάντως, στις οποίες αυξήθηκε το ποσοστό των εκτελέσεων ήταν οι ΗΠΑ, το Ιράν και η Σαουδική Αραβία.
Η Διεθνής Αμνηστία, μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων, κάλεσε τα Ηνωμένα Εθνη να αναλάβουν δράση για την προστασία του ανθρώπου από την έσχατη, πλέον απάνθρωπη και ταπεινωτική τιμωρία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της διεθνούς οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παρατηρείται η διεθνής τάση για την κατάργηση της θανατικής καταδίκης, ενώ σε 104 χώρες έχουν ήδη σταματήσει οι εκτελέσεις.
Στις ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της περυσινής χρονιάς εκτελέστηκαν 98 κρατούμενοι, ενώ το 1998 είχαν σημειωθεί 30 λιγότερες εκτελέσεις. Στον αριθμό αυτό συμπεριλαμβάνεται και ένας έφηβος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, πάνω από τις μισές εκτελέσεις σημειώθηκαν στην Κίνα, ενώ η Διεθνής Αμνηστία πιστεύει ότι ο πραγματικός αριθμός είναι ακόμη μεγαλύτερος από αυτόν που έχει καταγραφεί.
Στο Ιράκ, κράτος για το οποίο δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, πιστεύεται ότι έγιναν εκατοντάδες εκτελέσεις.
Η δικαστική διαδικασία στη Σαουδική Αραβία βρέθηκε στο στόχαστρο της κριτική της Διεθνούς Αμνηστίας, καθώς οι κατηγορούμενοι καταδικάζονται σε θάνατο χωρίς να τους δίνεται το δικαίωμα να έχουν συνήγορο. Οι 103 θανατικές καταδίκες που καταγράφηκαν κατά την προηγούμενη χρονιά στη Σαουδική Αραβία ίσως δεν αντανακλούν τον πραγματικό αριθμό, που, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, είναι μεγαλύτερος.
Στη Δημοκρατία του Κονγκό σημειώθηκαν 100 εκτελέσεις που επιβλήθηκαν από στρατιωτικά δικαστήρια.
Τέλος, στην Κούβα, το Ομάν και τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, η θανατική καταδίκη επεκτάθηκε και σε εγκλήματα που δεν στρέφονται κατά της ζωής.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ένοχοι δύο αστυνομικοί για τον βιασμό 19χρονης στο ΑΤ Ομονοίας
- Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για τους κινδύνους για την υγεία των επιζώντων των δύο σεισμών στη Βενεζουέλα
- Κίνηση: Μποτιλιάρισμα στον Κηφισό, καθυστερήσεις στο λιμάνι του Πειραιά
- «Το Ιράν σχεδιάζει να δολοφονήσει τον Τραμπ», υποστηρίζει το Ισραήλ
- Χάος στο Παρίσι: Επεισόδια μετά την πρόκριση της Γαλλίας στα ημιτελικά του Μουντιάλ (vids)
- Ο «εξευρωπαϊσμός» του ΝΑΤΟ – Η Ευρώπη, ο στόχος του 5% των αμυντικών δαπανών και το πολλαπλό κόστος
- Ο Έντουαρντ Φουρλόνγκ δεν θυμίζει σε τίποτα τον 13χρονο Τζον Κόνορ του Terminator
- Τρανπ: «Εξαφάνισε» τα μέλη της επιτροπής εκλογικής βοήθειας – Φόβοι για «χάος» στις ενδιάμεσες εκλογές
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442