Την πρώτη οργανωμένη προσπάθεια επανεγκατάστασης 700 Σέρβων στο Κόσοβο προωθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες παρά τις σοβαρές ανησυχίες που εκφράζει η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για την ασφάλεια των Σέρβων που θα επιστρέψουν στην περιοχή.
Την πρώτη οργανωμένη προσπάθεια επανεγκατάστασης 700 Σέρβων στο Κόσοβο προωθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες παρά τις σοβαρές ανησυχίες που εκφράζει η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για την ασφάλεια των Σέρβων που θα επιστρέψουν στην περιοχή.
Το σχέδιο των Αμερικανών, που θα τεθεί σε εφαρμογή το καλοκαίρι, προβλέπει την επιστροφή 700 Σέρβων πιθανότατα στο χωριό Οσογιάνε στην περιοχή του Ιστοκ, από όπου τους εξεδίωξαν πέρσι οι Αλβανοί. Ο δήμαρχος της περιοχής Γιάνουζ Γιανούζι έχει ταχθεί υπέρ της επιστροφής όλων όσοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το Ιστοκ κατά τη διάρκεια του πολέμου αλλά έχει ωστόσο απαιτήσει από τους Σέρβους να ζητήσουν επίσημα συγγνώμη από τους Αλβανούς για τις βιαιότητες που διέπραξαν εναντίον τους στο παρελθόν.
Οι Αμερικανοί δεν θεωρούν απαραίτητη προϋπόθεση μια τέτοια δήλωση συγγνώμης από την πλευρά των Σέρβων, οι οποίοι -όπως έχει καταστήσει σαφές ο επίσκοπος Αρτέμιος- αναμένουν μια κίνηση καλής θέλησης από τους Αλβανούς, προκειμένου να δεχτούν να συμμετάσχουν ουσιαστικά στο Συμβούλιο Μεταβατικής Διοίκησης του Κοσόβου.
Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η επανεγκατάσταση των Σέρβων θα αποτελέσει λυδία λίθο της δέσμευσης των Αλβανών για ανεκτικότητα απέναντι στις μειονότητες του Κοσόβου, ενώ παράλληλα θα ενδυναμώσει τη μετριοπαθή σερβική ηγεσία στο Κόσοβο και θα ενισχύσει τη συνεργασία των Σέρβων με τη διεθνή κοινότητα.
Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για το αμερικανικό σχέδιο, καθώς, όπως τονίζουν, αυτήν τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των Σέρβων που πρόκειται να επιστρέψουν στις εστίες τους. Αντίθετα, η αμερικανική πλευρά θεωρεί ότι πρέπει να γίνει επιτέλους κάποια αρχή για την επιστροφή των Σέρβων στο Κόσοβο, καθώς οι συνθήκες δεν πρόκειται ποτέ να είναι τέλειες.
Πάντως, η ηγεσία των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου δεν έχει αντιρρήσεις για την επιστροφή των Σέρβων στο Κόσοβο, όπως δήλωσε ο πρώην διοικητής του UCK Χασίμ Θάτσι.
Το συγκρότημα θα παρουσιάσει ζωντανά το νέο του άλμπουμ «Οργή Λαού» καθώς και τραγούδια μέσα από όλη του τη δισκογραφία, όπου συχνά πρωταγωνιστούν οι στίχοι σπουδαίων Ελλήνων ποιητών.
Ο Αργύρης Μπακιρτζής και οι Χειμερινοί Κολυμβητές επιστρέφουν στον λόφο του Φιλοπάππου, με τα τραγούδια τους αλλά και τις ιστορίες που κάνουν κάθε φορά αυτή τη συνάντηση μοναδική.