Η Κροατία συναινεί στις δίκες για τα εγκλήματα πολέμου
Το κροατικό Κοινοβούλιο επανέλαβε αργά την Παρασκευή τη δέσμευσή του να συνεργαστεί με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ΙCTY) στη διαλεύκανση των εγκλημάτων πολέμου που σημειώθηκαν κατά τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας.
Το κροατικό Κοινοβούλιο επανέλαβε αργά την Παρασκευή τη δέσμευσή του να συνεργαστεί με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ΙCTY) στη διαλεύκανση των εγκλημάτων πολέμου που σημειώθηκαν κατά τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας.
Η συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας ήταν εξαιρετικά θερμή, ενώ οι βουλευτές της αντιπολίτευσης αρνήθηκαν να ψηφίσουν τη δήλωση και αποχώρησαν από την αίθουσα σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Παράλληλα, η συντηρητική αντιπολίτευση κατηγόρησε το νέο κυβερνητικό συνασπισμό για προδοσία και ενδοτισμό προς τη Δύση και υποστήριξε ότι όλοι οι ύποπτοι για εγκλήματα πολέμου πρέπει να δικαστούν σε κροατικά δικαστήρια.
Παράλληλα, η αντιπολίτευση επανέλαβε την πάγια θέση της ότι το Διεθνές Δικαστήριο πρέπει να ερευνήσει πρώτα τις υποθέσεις των εγκλημάτων πολέμου που διέπραξαν οι Σέρβοι και ύστερα να ασχοληθεί με τα αντίποινα των Κροατών εναντίον των Σέρβων.
Τελικά, μετά την αποχώρηση της αντιπολίτευσης, η διακήρυξη που προβλέπει πλήρη συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εγκρίθηκε με 77 ψήφους υπέρ και πέντε κατά.
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία ερευνά την εξαφάνιση 100 Σέρβων κοντά στην πόλη Γκόσπιτς της Κροατίας. Πιστεύεται ότι εκτελέστηκαν και πως οι σοροί τους διασκορπίστηκαν σε διάφορες τοποθεσίες.
Στις 17-18 Ιουλίου, στις πρώην Φυλακές της Αίγινας, έρχεται το 2ο Aegina Jazz Festival με μερικά από τα κορυφαία ονόματα της ελληνικής και διεθνούς τζαζ σκηνής
Tο Release Athens 2026 συνεχίζει ακάθεκτο το πρόγραμμά του, υποδεχόμενο μέσα στην εβδομάδα μερικά από τα σημαντικότερα ονόματα της διεθνούς και εγχώριας μουσικής σκηνής.