
Σε δύσκολη θέση αλλά δεν παραιτείται ο Ετζεβίτ – Αναζητείται υποψήφιος πρόεδρος
Παρά την αποτυχία του να εγκριθεί η συνταγματική μεταρρύθμιση που θα επέτρεπε την επανεκλογή του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ στην προεδρία της Τουρκίας, ο Μπουλέντ Ετζεβίτ δήλωσε την Τετάρτη πως δεν σκοπεύει να παραιτηθεί και ότι ο τρικομματικός κυβερνητικός συνασπισμός, του οποίου ηγείται, θα συνεχίσει να εργάζεται αποφασιστικά και αρμονικά. Εν τω μεταξύ, πληθαίνουν τα σενάρια σχετικά με το όνομα του επόμενου προέδρου της Τουρκίας.
29
Παρά την αποτυχία του να εγκριθεί η συνταγματική μεταρρύθμιση που θα επέτρεπε την επανεκλογή του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ στην προεδρία της Τουρκίας, ο Μπουλέντ Ετζεβίτ δήλωσε την Τετάρτη πως δεν σκοπεύει να παραιτηθεί και ότι ο τρικομματικός κυβερνητικός συνασπισμός, του οποίου ηγείται, θα συνεχίσει να εργάζεται αποφασιστικά και αρμονικά. Εν τω μεταξύ, πληθαίνουν τα σενάρια σχετικά με το όνομα του επόμενου προέδρου της Τουρκίας.
Η επόμενη ημέρα της κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας βρήκε τους βουλευτές της αντιπολίτευσης (και μαζί τους κάποιους της συμπολίτευσης) να πανηγυρίζουν για το αποτέλεσμα, την ώρα που ο Μπουλέντ Ετζεβίτ εμμένει πως δεν πρόκειται να παραιτηθεί. Παρά την αποτυχία να υλοποιήσουμε τις συνταγματικές αλλαγές, αποδίδουμε μεγάλη σημασία στην οικονομική και πολιτική σταθερότητα αναφέρει ο πρωθυπουργός σε ανακοίνωσή του. Ο τρικομματικός συνασπισμός αποτελεί εγγύηση της αρμονικής συνεργασίας στην κυβέρνηση, η οποία συνεχίζει την εργασία της με αποφασιστικότητα.
Σε αποκλειστική συνέντευξή του στην εφημερίδα Milliyet, ο Ετζεβίτ ισχυρίζεται: Δεν πρόκειται να παραιτηθώ. Απλά και μόνο υπήρξε αρνητικό αποτέλεσμα στην ψηφοφορία. Ομως, αν το αρνητικό αυτό αποτέλεσμα οδηγήσει σε εξελίξεις που θα καταστήσουν δύσκολη τη συνέχιση του κυβερνητικού έργου δεν μπορώ στη φάση αυτή, να το βεβαιώσω.
Η δημοκρατία νίκησε τις πιέσεις λένε οι αντίπαλοι του Ετζεβίτ
Στην πλευρά των βουλευτών που καταψήφισαν την αναθεώρηση του Συντάγματος, ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, αρμόδιος για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βουλευτής του κόμματος της Μητέρας Πατρίδας, Μεχμέτ Αλί Ιρτέμτσελικ, έκανε λόγο για νίκη της δημοκρατίας.
Δηλώσεις ανακούφισης όμως έκαναν και βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς του κόμματος του πρωθυπουργού. Ο Ουλούτς Γκιουρκάν έκανε λόγο για φυσιολογική αντίδραση στις πιέσεις, καθώς, προκειμένου να εγκριθεί η συνταγματική αναθεώρηση ο Ετζεβίτ απειλούσε ανοικτά τους βουλευτές του. Εφτασε μάλιστα στο σημείο να ζητήσει από τους βουλευτές να ψηφίσουν φανερά, κάτι που απαγορεύεται ρητά από το Σύνταγμα.
Η προεδρία αναζητεί τώρα υποψήφιο
Οι εξελίξεις που μπορεί να καταστήσουν δύσκολη τη συνέχεια του κυβερνητικού έργου, βραχυπρόθεσμα, αφορούν στην αναζήτηση υποψήφιου κοινής -τουλάχιστον για τη συμπολίτευση- αποδοχής για την προεδρία. Στο σημείο αυτό τα σενάρια είναι πολλά.
Ενδέχεται να βρεθεί κάποιος υποψήφιος από τους βουλευτές των τριών κομμάτων (Δημοκρατική Αριστερά, Κόμμα Εθνικιστικής Κίνησης, Μητέρα Πατρίδα). Είναι σίγουρο ότι ο ηγέτης της Μητέρας Πατρίδας, Μεσούτ Γιλμάζ, θα πιέσει για την υποψηφιότητά του, παρά τα σημαντικά εσωκομματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει. Ο Ετζεβίτ δεν μπορεί να είναι υποψήφιος, καθώς δεν είναι απόφοιτος ανώτατης σχολής.
Από πλευράς ακροδεξιών, ακόμη και αν δεν τεθεί θέμα υποψηφιότητας του ηγέτη Ντεβλέτ Μπαχτσελί, δεν αποκλείεται να θέσει και ο χώρος αυτός θέμα δικού του υποψηφίου. Στη Δημοκρατική Αριστερά ακούγεται το όνομα του υπουργού Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ.
Είναι επίσης πιθανόν να υπάρξει συναλλαγή της συμπολίτευσης ή μέρους αυτής με κόμματα της αντιπολίτευσης. Τέλος, μπορεί να τεθεί και θέμα εξωκοινοβουλευτικού υποψηφίου, ίσως ενός από τους απόστρατους στρατιωτικούς.
ΑΠΕ
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ο Τζακ Νίκολσον στα 89α γενέθλιά του – Η φωτογραφία που αποκάλυψε η κόρη του
- Ζαβιτσάνος: Νομοτελειακή η αλλαγή στην τηλεόραση, είμαστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε
- Το πρόγραμμα των play off της Euroleague – Πότε παίζουν Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός
- Ταφόπλακα στο «θεσμικό» προφίλ Μητσοτάκη από Γεωργιάδη που στοχοποιεί την Κοβέσι προσωπικά
- Μονακό – Μπαρτσελόνα 79-70: Οι Μονεγάσκοι στο δρόμο του Ολυμπιακού
- Τέλος στο θρίλερ Πάουελ – Ανοίγει ο δρόμος για τη νέα ηγεσία της Fed
