
Ο Μουγκάμπε προειδοποιεί για χάος στη Ζιμπάμπουε
Ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε, προειδοποίησε την Κυριακή πως η χώρα θα περιέλθει σε κατάσταση χάους στην περίπτωση που εκδιωχθούν με τη βία οι μαύροι βετεράνοι του πολέμου της ανεξαρτησίας που έχουν καταλάβει αγροκτήματα λευκών.
51
Ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε, προειδοποίησε την Κυριακή πως η χώρα θα περιέλθει σε κατάσταση χάους στην περίπτωση που εκδιωχθούν με τη βία οι μαύροι βετεράνοι του πολέμου της ανεξαρτησίας που έχουν καταλάβει αγροκτήματα λευκών.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης δημόσιας δήλωσής του έπειτα από τη δικαστική εντολή που ζητεί την απομάκρυνση των εισβολέων από τα κτήματα έως τη Δευτέρα, ο πρόεδρος Μουγκάμπε ανέφερε πως δεν πρόκειται να προβεί σε καμία σχετική ενέργεια, από τη στιγμή που οι διαμαρτυρίες τους διατηρήσουν ειρηνικό χαρακτήρα.
Οποιαδήποτε προσπάθεια επιβολής της δικαστικής απόφασης χωρίς τη βοήθεια της κυβέρνησης θα οδηγούσε στο χάος τόνισε χαρακτηριστικά ο Μουγκάμπε, προσθέτοντας: Δεν θα επιτρέψω το χάος.
Μέχρι στιγμής, οι αστυνομικές αρχές της χώρας δεν έχουν προβεί σε καμία ενέργεια, προκειμένου να επιβάλουν την απόφαση που ελήφθη έπειτα από έκκληση της Ενωσης Αγροτών (CFU) που εκπροσωπεί περίπου 4.500 λευκούς γαιοκτήμονες.
Από την πλευρά της η Βρετανία, δια στόματος του αξιωματούχου του υπουργείου Εξωτερικών Πίτερ Χέιν, χαρακτήρισε τα σχόλια του προέδρου της Ζιμπάμπουε άκρως ανησυχητικά.
Το να αψηφά ένας πρόεδρος την απόφαση των δικαστικών αρχών της χώρας του, στέλνει ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα, τους επενδυτές, αλλά και τον ίδιο το λαό του ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Πίτερ Χέιν.
Η Βρετανία έχει επανειλλημμένα κατηγορήσει την πρώην αποικία της ότι ενισχύει φαινόμενα ανομίας με το να αποτυγχάνει να εκδιώξει τους εισβολείς από αγροκτήματα των λευκών.
Η αναταραχή στην ύπαιθρο της Ζιμπάμπουε ξεκίνησε μετά την απόρριψη, σε δημοψήφισμα το Φεβρουάριο, σχεδίου αλλαγής του Συντάγματος, το οποίο αφορούσε στην κατάσχεση αγροκτημάτων λευκών χωρίς αποζημίωση, προκειμένου να αποδοθούν σε ακτήμονες μαύρους.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Λευκός Οίκος: Χωρίς τον όρο «γενοκτονία» η ανακοίνωση για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων
- Γάζα: Νέες σφαγές, ακόμα και παιδιών, από τις ισραηλινές δυνάμεις – Σκότωσαν μητέρα με 2 παιδιά της
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: Κωδικός 10%
- Πόλεμος στο Ιράν: Πώς απειλεί την fast fashion – Έρχεται κύμα ανατιμήσεων σε ρούχα και sneakers
- Η Google επενδύει έως και 40 δισ. δολάρια στην Anthropic
- Μπέτις – Ρεάλ Μαδρίτης 1-1: Σοκ για τη «Βασίλισσα» στο 90+4′, πιο κοντά στον τίτλο η Μπαρτσελόνα


