72

Σε μία συμβολική ενέργεια προέβη την Τρίτη το Κοινοβούλιο της Ταϊβάν, αίροντας το 50ετές εμπάργκο που ίσχυε μεταξύ τριών νήσων στη Θάλασσα της Κίνας στο απευθείας εμπόριο, τις μεταφορές και τις ταχυδρομικές υπηρεσίες. Αυτή η χειρονομία καλής θέλησης στοχεύει στην εκτόνωση της κρίσης μεταξύ Ταϊπέι και Πεκίνου, η οποία κλιμακώθηκε επικίνδυνα το τελευταίο διάστημα.

Οι τρεις νήσοι στη μεθόριο (Κεμόι, Ματσού, Πενγκού) εξουσιοδοτούνται να θέσουν σε λειτουργία απευθείας μεταφορικές συνδέσεις με την ηπειρωτική Κίνα αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.


Η Κίνα είχε επανειλημμένως πιέσει για την απευθείας σύνδεση, ενώ έως σήμερα το μεγαλύτερο μέρος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Ταϊβάν και Κίνας διακινούνταν
μέσω Χονγκ Κονγκ.


Ο επιχειρηματικός κόσμος της Ταϊβάν χαιρέτισε με ενθουσιασμό την απόφαση του Κοινοβουλίου. Περισσότερες από 40.000 ταϊβανέζικες επιχειρήσεις έχουν επενδύσει πάνω από 40 δισ. δολάρια (6,8 τρισ. δρχ.) στην Κίνα από τα τέλη της δεκαετίας του 80 έως σήμερα.


Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Σουν Γιουσί, σχολίασε ότι το Πεκίνο σημείωσε την απόφαση του ταϊβανέζικου Κοινοβουλίου, αποφεύγοντας να επεκταθεί περαιτέρω.


Πάντως, ο Κινέζος πρόεδρος Ζιανγκ Ζεμίν απέρριψε πρόταση του Τσεν Σούι-μπιαν για έναρξη ειρηνευτικής διαδικασίας, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών εάν η Ταϊβάν δεν δεχτεί πρώτα τον όρο για μία Κίνα.


Αντίθετα, ο νεοεκλεγείς Ταϊβανέζος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι τα πάντα μπορούν να συζητηθούν, αρκεί αυτό να γίνει στη βάση της ισότητας, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι μπορούμε να μιλήσουμε για μία Κίνα, αρκεί αυτό να μην αποτελέσει βασική αρχή.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ