Νέα διαρροή δηλητηριωδών ουσιών από χρυσωρυχείο της Ρουμανίας
Εξι εβδομάδες μετά την ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή, που προκλήθηκε στους ποταμούς Τίζα και Δούναβη εξαιτίας της διαρροής κυανίου από το χρυσωρυχείο Esmeralda στην Μπάια Μάρε, νέα ποσότητα δηλητηριωδών ουσιών διέρρευσε από κρατικό χρυσωρυχείο στην ίδια περιοχή.
40
Εξι εβδομάδες μετά την ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή, που προκλήθηκε στους ποταμούς Τίζα και Δούναβη εξαιτίας της διαρροής κυανίου από το χρυσωρυχείο Esmeralda στην Μπάια Μάρε, νέα ποσότητα δηλητηριωδών ουσιών διέρρευσε από κρατικό χρυσωρυχείο στην ίδια περιοχή.
Από τις σφοδρές βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών τμήμα του φράγματος του κρατικού χρυσωρυχείου Μπάια Μπόρσα κατέρρευσε την Παρασκευή, με αποτέλεσμα να διαρρεύσουν στον ποταμό Βάσερ 20.000 τόνοι μεταλλικών λυμάτων που περιέχουν ψευδάργυρο και μόλυβδο.
Ο Βάσερ διασταυρώνεται με τον ποταμό Τίζα, ο οποίος καταλήγει στο Δούναβη, γεγονός που έχει εγείρει έντονους φόβους για την πρόκληση νέας περιβαλλοντικής καταστροφής στην ανατολική Ευρώπη. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος της Ρουμανίας, από την Παρασκευή το βράδυ τα μολυσμένα νερά κατευθύνονταν προς τον Τίζα.
Οι αρχές της Ρουμανίας ενημέρωσαν αμέσως την Ουκρανία και την Ουγγαρία για τη διαρροή, ενώ παράλληλα διέταξαν την αποστολή ομάδας εμπειρογνωμόνων στην περιοχή, προκειμένου να ερευνήσουν τα αίτια του ατυχήματος.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει εκτιμήσεις για το μέγεθος της νέας οικολογικής καταστροφής που πλήττει την ανατολική Ευρώπη.
Associated Press
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Οι περιοχές με τις υψηλότερες και τις χαμηλότερες τιμές για αγορά ή ενοικίαση κατοικίας
- «Χάκαραν» την ομοσπονδία Αργεντινής και …κατάγγειλαν «διεφθαρμένη διαιτησία με την Αίγυπτο»
- Στη Γαλλία προστίθεται ένας νέος εκατομμυριούχος κάθε 15 λεπτά – Τι ισχύει στην Ευρώπη και πού βρίσκεται η Ελλάδα;
- Το τελευταίο αντίο στην αιώνια ελεύθερη, Πάολα Ρεβενιώτη
- Καθηγητής Νομικής στην Οξφόρδη: «Ο Δημητριάδης είναι ύποπτος πολύ σοβαρών κακουργημάτων»
- Άργος: «Δεν είχαμε πρόθεση να σκοτώσουμε τον 20χρονο» – Τι ισχυρίστηκαν στις απολογίες τους οι δύο αστυνομικοί
- Το βίντεο της Euroleague μετά την παραμονή του Παπανικολάου στον Ολυμπιακό που συγκίνησε
- Ολοκληρώθηκε το 28ο Διεθνές Συμπόσιο της Σύμης: Καμία δημοκρατία δεν είναι ασφαλής όταν η εξουσία δεν ελέγχεται
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 11.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/evgeni-tcherkasski-PcovpDybx9g-unsplash-1-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442