Σάββατο 25 Απριλίου 2026
weather-icon 21o
Στις 15 Νοεμβρίου το νέο παλαιστινιακό κράτος

Στις 15 Νοεμβρίου το νέο παλαιστινιακό κράτος

Στις 15 Νοεμβρίου αναμένεται να ανακηρύξει το ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Γιασέρ Αραφάτ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, αποκάλυψε την Πέμπτη η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.

52

Στις 15 Νοεμβρίου αναμένεται να ανακηρύξει το ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Γιασέρ Αραφάτ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, αποκάλυψε την Πέμπτη η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.

Οπως εκτιμούν οι πολιτικοί αναλυτές στο Ισραήλ, η παλαιστινιακή πλευρά προχωρεί σε αυτή τη δίμηνη αναβολή της ανακήρυξης, η οποία είχε αρχικά οριστεί για τις 13 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να έχουν γίνει οι αμερικανικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Και αυτό γιατί, όπως πιστεύει ο Γιασέρ Αραφάτ, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον πρόκειται να αναγνωρίσει τη νέα κρατική οντότητα μετά τις εκλογές και πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του διαδόχου του, τον Ιανουάριο του 2001.


Η αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης, κατά τη νεκρή περίοδο ανάμεσα στις εκλογές και την ορκωμοσία νέου προέδρου στις ΗΠΑ, δεν είναι κάτι το πρωτόγνωρο, καθώς υπάρχει το προηγούμενο της έναρξης διαλόγου με την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης από τον τέως πρόεδρο Ρόναλντ Ρέιγκαν μετά το Νοέμβριο του 1988 και πριν από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων από τον Τζορτζ Μπους τον Ιανουάριο του 1989.


Παραμένει άγνωστο αν μαζί με την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας θα οριστεί η Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του νέου παλαιστινιακού κράτους, ενδεχόμενο που θα προκαλέσει την οργή του Ισραήλ. Πάντως, είναι πολιτική επιλογή της παλαιστινιακής ηγεσίας να διακηρύττει με δηλώσεις και ενέργειες σε κάθε ευκαιρία ότι η Ιερουσαλήμ αποτελεί τη μελλοντική πρωτεύουσα του προς ίδρυση κράτους.


Για το λόγο αυτό, σύμφωνα πάντα με τη Haaretz, ο Γιασέρ Αραφάτ ζήτησε από τον υπουργό του για θέματα Ιερουσαλήμ, Φαϊζάλ Χουσεϊνί, να κάνει γνωστό ότι δεν θα δέχεται συναντήσεις με δυτικούς αξιωματούχους που υποκύπτουν στις ισραηλινές πιέσεις περί απαγόρευσης επαφών με Παλαιστίνιους επισήμους στην ανατολική (αραβική) πλευρά της πόλης. Το ίδιο μήνυμα έχει ήδη μεταφερθεί και στους υπουργούς Εξωτερικών όλων των ευρωπαϊκών χωρών.

Haaretz

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 25 Απριλίου 2026
Cookies