Ερευνα του ΑΠΘ επιδιώκει τη μεσοπρόθεσμη πρόγνωση σεισμών
Το διάστημα των τριών χρόνων είναι το όριο της μεσοπρόθεσμης πρόγνωσης σεισμών που έχει πλησιάσει η επιστημονική κοινότητα, δήλωσε ο ομότιμος καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Βασίλης Παπαζάχος.
Το διάστημα των τριών χρόνων είναι το όριο της μεσοπρόθεσμης πρόγνωσης σεισμών που έχει πλησιάσει η επιστημονική κοινότητα, δήλωσε ο ομότιμος καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Βασίλης Παπαζάχος.
Σε ομιλία του σε ημερίδα του Συνδέσμου Ελλήνων Γεωλόγων χαρακτήρισε πρόδρομα φαινόμενα τους σεισμούς μεσαίου μεγέθους σε μία περιοχή, καθώς, όπως είπε, απελευθερώνουν ενέργεια, η οποία διεγείρει κάποιο ρήγμα που δίνει τελικά σεισμό. Η θεωρία αυτή, κατέληξε ο Β.Παπαζάχος, επιβεβαιώνεται από τρία παραδείγματα σεισμών στη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα της Θεσσαλονίκης το 1978, της Γουμένισσας το 1990 και της Αρναίας το 1995. Ειδικότερα για το σεισμό της Θεσσαλονίκης, είπε ότι ξεκίνησε με σεισμούς μεσαίου μεγέθους από το 1976.
Ο Βασίλης Παπαζάχος εξέφρασε την ελπίδα ότι στο μέλλον θα είναι δυνατή η πρόβλεψη των σεισμών.
Ξεκαθάρισε ακόμη ότι η ύπαρξη σεισμών μεσαίου μεγέθους δεν σημαίνει ότι θα ακολουθήσει ασφαλώς μεγάλος σεισμός και τόνισε ότι η αντισεισμική θωράκιση κάθε περιοχής πρέπει να λαμβάνει υπόψη όχι μόνο την επικινδυνότητά της αλλά και τον τρόπο με τον οποίο εκδηλώνεται η σεισμικότητα. Ως τέτοιο παράδειγμα ανέφερε την περιοχή της Θεσσαλονίκης, όπου οι σεισμοί εμφανίζονται χρονικά κατά ομάδες, χωρίς όμως συγκεκριμένη περιοδικότητα.
Το καθαρό μυαλό, η συναισθηματική απόσταση και η προσήλωση στα πραγματικά ενδιαφέρονται είναι οι πυλώνες στους οποίους πρέπει να στηριχθούν οι επιλογές των υποψηφίων για τη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου
«Για τη Νέα Αριστερά, η κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής αποτελεί επιτακτική ανάγκη και η ελεύθερη πρόσβαση στη δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με τη σταδιακή κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων», αποτελεί στρατηγικό στόχο, σημειώνει η Πατησίων
Αντίστροφη μέτρηση για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2026, καθώς σήμερα Τρίτη 30 Ιουνίου εκπνέει η προθεσμία για την απόκτηση του προσωπικού κωδικού ασφαλείας (password).